Dela filer med Fildelning

Du kan dela filer och mappar med andra i samma nätverk. Du kan dela hela datorn med alla eller endast låta vissa användare få tillgång till vissa specifika mappar.

Ställa in fildelning

1. Öppna inställningspanelen Delning (välj Apple-menyn > Systeminställningar och klicka på Delning).

Öppna delningsinställningarna åt mig

2. Markera kryssrutan Fildelning.

3. Om du vill välja en viss mapp att dela ut klickar du på lägg till-knappen längst ned i listan Delade mappar, bläddrar fram till mappen, markerar den och klickar på Lägg till.

Varje användarkonto innehåller en delad mapp som heter Delad som delas automatiskt. Om mappen inte ska vara delad markerar du den i listan Delade mappar och klickar på ta bort-knappen .

4. Som förval kan alla användare som skapats på datorn i inställningspanelen Användare och grupper ansluta till datorn via nätverket. En användare med ett administratörskonto kan komma åt hela datorn.

Om du endast vill ge vissa användare tillgång till en mapp markerar du mappen i listan Delade mappar och klickar på lägg till-knappen längst ned i listan Användare. Gör sedan något av följande:

• Markera en användare från Användare och grupper, vilket omfattar alla användare på datorn.

• Markera en användare från Nätverksanvändare eller Nätverksgrupper, vilket omfattar alla i ditt nätverk.

• Markera en person från dina kontakter. Skapa ett lösenord för personen och klicka sedan på Skapa konto.

5. Om du vill ange vilka åtkomstbehörigheter som ska gälla för en användare markerar du användaren i listan Användare, klickar på trianglarna bredvid användarnamnet och väljer något av följande:

• Läsa och skriva: Användaren kan se filerna och kopiera filer till och från mappen.

• Skrivskyddad: Användaren kan se innehållet i mappen men inte kopiera filer till den.

• Bara skrivbar (brevlådemapp): Användaren kan kopiera filer till mappen men inte se dess innehåll.

• Ingen åtkomst: Användaren kan varken se eller kopiera filerna i mappen.

Ställa in avancerade fildelningsalternativ

1. Öppna inställningspanelen Delning (välj Apple-menyn > Systeminställningar och klicka på Delning). Välj Fildelning.

Öppna delningsinställningarna åt mig

2. Kontroll-klicka på namnet på den delade mappen och välj Avancerade alternativ.

3. Välj avancerade alternativ:

• Tillåt gästanvändare.

• Tillåt endast krypterade SMB-anslutningar.

• Dela som en målplats för säkerhetskopiering med Time Machine.

4. Klicka på OK.

Gäster kan komma åt de delade mapparna på datorn. Om du inte vill att de ska ha det avmarkerar du Tillåt gäster att ansluta till delade mappar i panelen Gästkonto i inställningspanelen Användare och grupper.

Öppna inställningspanelen Användare och grupper åt mig