Ändra inställningar i Systeminställningar

Du kan justera systeminställningar för att anpassa datorn. Du kan t.ex. ändra storlek och placering på Dock, välja en bakgrundsbild till skrivbordet och mycket annat.

Du öppnar Systeminställningar genom att klicka på symbolen för Systeminställningar i Dock eller genom att välja Apple-menyn > Systeminställningar.

Öppna Systeminställningar åt mig

Undersöka inställningar

Alternativ är ordnade i inställningspaneler. Alternativ som styr hur skrivbordet ser ut finns t.ex. i inställningspanelen Skrivbord och skärmsläckare.

Inställningspanelerna visas som ett rutnät fyllt av symboler. Vilka symboler som visas kan skilja sig åt beroende på vilken dator du har och vilka program som är installerade. Klicka på en symbol för att öppna en inställningspanel där du kan se alternativen.

Systeminställningsfönstret som visar rutnätet med symboler. I fönstrets verktygsfält klickar du på knappen som visar alla systeminställningar för att se dem i en lista eller ändra hur rutnätet ser ut.

Som förval är inställningarna ordnade i rader efter kategori. Om du vill se dem i alfabetisk ordning väljer du Innehåll > Sortera alfabetiskt.

Ange alternativ

Alla inställningspaneler innehåller alternativ du kan välja. De flesta panelerna innehåller en hjälpknapp som du kan klicka på för att få mer information om alternativen.

Klicka på Visa alla så visas alla inställningssymboler. Klicka på frågetecknet om du vill visa hjälpen för panelen.

En del paneler är låsta för att skydda datorn. De har en stängd låssymbol i nederkanten av panelen och alternativen är nedtonade. Om du vill låsa upp en panel så att du kan ställa in olika alternativ klickar du på låssymbolen och anger sedan lösenordet för en administratör på datorn.

Sökalternativ

Om du vill ändra ett alternativ, men inte vet var du hittar det i Systeminställningar, kan du använda sökfältet högst upp i fönstret. Alternativ som matchar din söktext visas i en lista, och inställningspanelerna där de finns markeras.

Systeminställningsfönstret med ”zoom” i sökfältet, en lista med matchande sökträffar nedanför sökfältet och tre markerade inställningssymboler.

Om det finns en röd bricka på symbolen för Systeminställningar i Dock måste du åtgärda något där. Brickan visas på symbolen i Dock om du till exempel inte ställde in iCloud helt och hållet. När du klickar på symbolen visas inställningspanelen iCloud så att du kan göra klart inställningarna.

Om du vill ändra inställningar för ett särskilt program, som Mail eller Safari, öppnar du programmet, klickar på programmets namn i menyraden och väljer Inställningar