Använda Siri på datorn

Siri på datorn kan hjälpa dig med vanliga åtgärder, snabbt hitta svar och information, spela musik med mera. Siri kan t.ex. öppna filer och mappar, skicka meddelanden eller ringa FaceTime-samtal. Du kan be Siri om vad som helst – från ”Skapa ett möte klockan 9” till ”Vad är resultatet för gårdagens match?” till ”Spela lite lugn musik”. Siri är redo att hjälpa dig.

Den övre högra delen av Mac-skrivbordet med symbolen för Siri i menyraden och Siri-fönstret med frågan ”Hur många centimeter går det på en tum?” och svaret (konverteringen från Kalkylator). Klicka på symbolen i mitten längst ned i Siri-fönstret om du vill ställa en ny fråga.

När du vill prata med Siri klickar du på symbolen för Siri i menyraden eller i Dock . Du kan också använda kortkommandot (det förvalda kortkommandot är att hålla ned kommando-mellanslagstangenten). Om datorn har en Touch Bar trycker du på symbolen för Siri där.

Om du inte vet vad du ska säga när Siri-fönstret visas frågar du Siri ”Vad kan du göra?”. Du kan också klicka på hjälpknappen i Siri-fönstret.

Om Siri-fönstret inte stängs automatiskt kan du stänga det själv. Svep bara åt höger eller klicka på stängningsknappen .

Tips: Siri hämtar ditt namn från ditt kontaktkort (kallas också Mitt kort) i programmet Kontakter. Om du lagt till ett smeknamn på kortet använder Siri det. Prova genom att fråga ”Vad heter jag?”.

Hur du kan använda Siri

Du kan använda Siri till att snabbt få svar (säg något i stil med ”Vad blir det för väder i morgon?”) eller till att utföra en åtgärd åt dig, som att skicka ett e-brev.

Siri-fönstret med ett e-brev som dikteras.
  • Öppna ett program: Siri öppnar direkt ett program åt dig. Säg något i stil med: ”Öppna Anteckningar.”

• Diktera text: Låt Siri skriva en anteckning eller ett e-brev åt dig. Säg något i stil med: ”Skapa en anteckning” och diktera sedan det du vill skriva.

• Schemalägg ett möte: Låt Siri skapa ett möte åt dig. Säg något i stil med: ”Skapa ett möte idag klockan 15.”

• Spela musik: När du lyssnar på Apple Music lär sig Siri vad du gillar för typ av musik och kan rekommendera låtar eller spela en spellista. Säg något i stil med: ”Spela en spellista med glada låtar.”

• Få musikinformation: Siri kan berätta om låtar, album och artister, eller läsa albumanteckningar för objekt i ditt musikbiblioteket. Säg något i stil med: ”Spela upp listettan från mars 1991.”

• Hitta en plats: När platstjänster är aktiverat i integritetsinställningarna kan Siri lämna information baserat på din nuvarande plats eller inkludera kartor så att du får mer information. Säg något i stil med: ”Var finns närmsta matbutik?”

• Sök efter filer: Du kan utföra sökningar efter filer – be bara Siri att hitta filer skapade vid en viss tidpunkt eller som innehåller exakt text. Säg något i stil med: ”Hitta filer som jag skapade förra veckan med ordet konferens.”

• Ändra en systeminställning: Siri kan automatiskt ändra vissa inställningar eller öppna en inställningspanel åt dig. Säg något i stil med: ”Öka ljusstyrkan på skärmen” eller ”Öppna inställningspanelen Night Shift”.

Tips: Siri är ett enkelt sätt att börja använda hjälpmedelsfunktioner på datorn – du kan t.ex. be Siri att slå på och stänga av VoiceOver.

I vissa program kan Siri komma med förslag innan du ens frågar. Om du t.ex. får inbjudningar i Mail eller bokar flyg i Safari föreslår Siri att du ska lägga till dem i kalendern. Siri kan också föreslå relaterade webbsidor när du surfar på webben.

Använda Siri-träffar

Du kan ha Siri-träffarna lättillgängliga i Notiscenter eller använda dem i e-brev och dokument.

• Nåla fast resultat i Notiscenter: Om en lägg till-knapp visas i det övre högra hörnet av träffarna klickar du på den så läggs resultaten till i vyn Idag i Notiscenter.

Resultaten nålas fast och hålls uppdaterade tills du tar bort dem. Du kan nåla fast många olika typer av resultat, som aktiekurser, sportscheman med mera.

• Öppna ett resultat: Dubbelklicka på en webbsida så öppnas den i Safari, eller dubbelklicka på en fil eller ett dokument så öppnas den i lämpligt program på datorn. Du kan också klicka hårt på ett resultat om du vill förhandsvisa det i ett Överblick-fönster.

• Använda eller spara ett resultat: Dra och släpp bilder och platser till e-brev eller dokument, eller till skrivbordet. (Du kan också kopiera och klistra in text.)

Siri-fönstret med Siri-träffar för frågan ”Sök på webben efter bilder på stränder i Hawaii”. Du kan nåla fast träffarna i Notiscenter, dubbelklicka på en bild så att webbsidan som innehåller bilden öppnas, eller dra en bild till ett e-brev eller ett dokument, eller till skrivbordet.

Felsöka Siri

Prova följande om du har problem med att använda Siri:

• Kontrollera att datorn är ansluten till internet. Välj Apple-menyn > Systeminställningar och klicka på Nätverk.

Öppna Bluetooth-inställningarna åt mig

• Kontrollera att Siri är aktiverat. Välj Apple-menyn > Systeminställningar och klicka på Siri.

Öppna inställningspanelen Siri åt mig

• Kontrollera att datorn har en mikrofon och att den inte störs av kläder, din kropp eller andra objekt.

• Om du använder en extern mikrofon kontrollerar du att den är ansluten till datorn och vald under Mikrofoninmatning i Siri-inställningarna.

Kontrollera också att inmatningsvolymen är tillräckligt hög i inställningspanelen Inmatning. Välj Apple-menyn > Systeminställningar, klicka på Ljud och sedan på Inmatning.

Öppna panelen Ljud in åt mig

Du kan anpassa Siri – t.ex. ändra den röst som Siri använder eller det språk som Siri talar. Mer information finns i Siri-inställningar.

Siri använder platstjänster till att tillhandahålla information, tjänster och funktioner som är lämpliga för den plats där du befinner dig. Du kan ändra den inställning som låter Siri göra det. Mer information finns i Hantera vilka program som kan upptäcka din plats.