Använda Touch Bar på MacBook Pro

På MacBook Pro (15 tum, 2016) och senare och MacBook Pro (13 tum, 2016, fyra Thunderbolt 3-portar) och senare anpassar sig Touch Bar högst upp på tangentbordet efter ditt beteende och ger dig intuitiva genvägar och programkontroller när du behöver dem.

Hitta systemkontroller och inställningar i Control Strip

När du startar MacBook Pro syns några bekanta knappar på Control Strip på höger sida av Touch Bar, som volym, ljud av/på och skärmens ljusstyrka, liksom Siri. Knappen Escape (Esc) syns på den vänstra sidan av Touch Bar.

Systemkontroller: Tryck på  i Control Strip så att den expanderar och visar systemkontroller som ljusstyrka, Mission Control, Launchpad och medieuppspelning:

Gör dina ändringar och tryck sedan på . Control Strip återgår till den mindre versionen på höger sida av Touch Bar och Esc syns på den vänstra sidan. Du kan alltid expandera Control Strip genom att trycka på  så att alla systemkontroller visas.

Funktionstangenter: Om du vill använda funktionstangenterna F1–F12 i Touch Bar trycker du på tangenten Function (fn) längst ned till vänster på tangentbordet. Funktionstangenterna visas:

Läs mer om att använda funktionstangenter på MacBook Pro med Touch Bar.

När du använder din Mac ändras Touch Bar automatiskt efter vad du gör så att den visar relevanta verktyg som du redan vet hur du använder. Läs vidare för att få se exempel på vad Touch Bar kan göra i dina favoritprogram och lär dig anpassa Touch Bar så att den blir som du vill ha den.

Använda Touch Bar-kontroller i program

Många av de inbyggda programmen på din Mac har Touch Bar-kontroller som gör vanliga åtgärder enklare. Touch Bar kan också ofta användas med program från tredje part.

Här är en titt på vad Touch Bar kan användas till i några populära Mac-program. Utforska dina andra favoritprogram och se vad Touch Bar kan användas till.

Finder

Navigera och visa: I Finder trycker du på knapparna i Touch Bar för att flytta fram och tillbaka mellan objekt. Tryck på  om du vill visa objekt i Överblick.

Visa och sortera: Visa alternativ för att visa och sortera filer och mappar genom att trycka på .

Dela Visa alternativ för att dela filer genom att trycka på .

Tagga: Visa vilka taggar du kan sätta på objekt genom att trycka på .

Safari

Gå till favoriter: Öppna en favoritwebbplats i Safari genom att trycka på den i Touch Bar.

Navigera och söka: Klicka på höger eller vänster pilknapp om du vill gå bakåt eller framåt. Starta en sökning genom att trycka på sökfältet eller öppna en ny flik genom att trycka på .

Mail

Utföra vanliga uppgifter: Du kan använda Touch Bar i Mail när du vill skriva, svara på, arkivera eller flagga meddelanden, eller markera dem som skräppost.

Använda textförslag: I Mail och andra program där du skriver text ger Touch Bar förslag medan du skriver. Infoga ett ord eller en emoji genom att trycka på förslaget.

Formatera text: Markera text när du skriver ett meddelande så visar Touch Bar formateringsalternativ som fetstil, kursiv och listor.

Säg det med en emoji: I program som Mail och Meddelanden kan du välja en emoji istället för ord. Tryck på  så visas de emojier du använder mest. Infoga sedan en emoji genom att trycka på den.

Bilder

Snabbläddra genom biblioteket: I Bilder går det att bläddra snabbare med Touch Bar genom att dra fingret över miniatyrerna. Tryck på för att markera en vald bild som favorit, Autoförbättringför att använda Autoförbättring för att rotera eller Lägg till i för att låta bilden ingå i ett album.

Redigera dina bilder: När du öppnar en bild i vyn Redigera kan du använda Touch Bar-kontroller för att lägga på ljus, färg eller svartvita justeringar. Tryck på Justera för att komma åt filter och verktyg för beskärning. När du har lagt till justeringar kan du trycka på och hålla ned för att se din ursprungliga bild.

Kartor

Se var du är: Tryck på  i Touch Bar när du är i Kartor så visas din plats. Tryck på sökfältet och skriv vart du vill ta dig.

Se vad som finns i närheten: Touch Bar visar knappar med kategorier för platser i närheten, som restauranger, hotell och bensinmackar.

Om platsen: När du markerar en plats visas alternativ för att få färdbeskrivningar dit, ringa företaget eller visa dess webbplats.

Anteckningar

Skapa en anteckning: I Anteckningar kan du skapa en ny anteckning genom att trycka på  i Touch Bar. Tryck på  om du vill lägga till ett checklisteobjekt.

Formatera texten: Tryck på  om du vill visa knappar för att justera text och använda fetstil, kursiv eller understrykning.

Använd stilar: Tryck på  om du vill använda styckestilar som numrerade listor, punktlistor eller rubriker.

Kalender

Visa dagen: I Kalender trycker du på knappen Idag så visas dagens händelser, eller drar på Touch Bar och väljer månad – tidigare eller senare.

Redigera dina händelser: Välj en händelse i din kalender och tryck på den så visas information om den. Du kan redigera tid och plats och lägga till eller ta bort inbjudna personer.

FaceTime

Styra samtal: I FaceTime kan du ringa och ta emot samtal, få information om uppringaren och skicka ett meddelande när du inte kan prata – allt i Touch Bar.

Anpassa Touch Bar

I många program som Finder, Mail och Safari kan du anpassa Touch Bar.

Välj Innehåll > Anpassa Touch Bar. Anpassningsfönstret visas på skärmen och där kan du välja favoritobjekt:

Medan du anpassar Touch Bar vibrerar knapparna och knappen Klar visas på den vänstra sidan.

Använd pekaren för att dra objekt som du vill ha från skärmen ned till Touch Bar. Du kan också ordna om objekt genom att dra dem till vänster och höger i Touch Bar, eller dra dem uppåt och ut ur Touch Bar om du vill ta bort dem. Tryck på Klar i Touch Bar eller klicka på Klar på skärmen när du är klar.

Anpassa Control Strip

Du kan även lägga till, ta bort eller ordna om Control Strip-knappar, även Siri.

I alla appar som har stöd för anpassning (som Finder), väljer du Innehåll > Anpassa Touch Bar. Tryck i området Touch Bar i Control Strip för att växla till anpassa Control Strip. Sedan använder du pekaren för att dra objekt som du vill ha från skärmen ned till Control Strip. Ordna om objekt genom att dra dem till vänster och höger i Control Strip, eller dra dem uppåt och ut ur Touch Bar om du vill ta bort dem. Tryck på Klar i Touch Bar eller klicka på Klar på skärmen när du är klar.

Du kan också komma till läget för att anpassa Control Strip genom att klicka på Anpassa Control Strip i avsnittet Tangentbord i Systeminställningar.

Utforska och experimentera

De flesta program har genvägar, verktyg och kontroller i Touch Bar för de uppgifter som du vill utföra. Prova att trycka på dem för att se vad du kan göra snabbare och enklare.

Ofta är det enklare att trycka på Touch Bar än att klicka på eller markera objekt på skärmen. Du kan till exempel öppna Kalkylatorn och göra snabba beräkningar med siffertangenterna och funktionerna i Touch Bar – utan att flytta pekaren, klicka eller skriva.

Använd Touch Bar till att hitta de bästa sätten att göra det du vill, och utforska tredjepartsprogram som använder sig av funktioner i Touch Bar.

Använda hjälpmedel i Touch Bar

Hjälpmedlen som hjälper dig att använda Mac-datorn kan också hjälpa dig att använda Touch Bar. Håll ned kommandotangenten medan du trycker på Touch ID (strömknappen) tre gånger för att slå av och på VoiceOver, som läser upp Touch Bar-kommandon.

Lär dig mer om att använda hjälpmedelsfunktioner med Touch Bar.