Använda Touch Bar på MacBook Pro

Touch Bar överst på tangentbordet på din MacBook Pro anpassar sig efter vad du gör och ger dig intuitiva genvägar och appkontroller när du behöver dem.

Med Touch Bar på MacBook Pro får du snabbåtkomst till kommandon på din Mac och de ändras automatiskt baserat på vad du gör och vilka appar du använder. Touch Bar är tillgänglig på MacBook Pro-modeller från 2016 och senare, förutom MacBook Pro (13 tum, 2016, två Thunderbolt 3-portar) och MacBook Pro (13 tum, 2017, två Thunderbolt 3-portar).

Hitta systemkontroller och inställningar i Control Strip

När du startar MacBook Pro syns några bekanta knappar på Control Strip på höger sida av Touch Bar, som volym, ljud av/på och skärmens ljusstyrka, liksom Siri. Tryck på expandera-knappen i Control Strip för att få tillgång till kontroller som ljusstyrka, Mission Control, Launchpad och medieuppspelning.

16-tums MacBook Pro med Touch Bar

Tryck på funktionstangenten (fn) längst ner till vänster på ditt tangentbord för att få tillgång till knapparna för F1–F12-funktioner på Touch Bar.

16-tums MacBook Pro med Touch Bar har en escape-tangent (esc). På 13-tums eller 15-tums MacBook Pro med Touch Bar finns escape-tangenten (esc) på vänster sida av Touch Bar.

Utforska Touch Bar i appar

Många av de inbyggda programmen på din Mac har Touch Bar-kontroller som gör vanliga åtgärder enklare. Du kan till exempel använda Touch Bar i Mail när du vill skriva, svara på, arkivera eller flagga meddelanden, eller markera dem som skräppost.

När du skriver ett mejl ger Touch Bar förslag medan du skriver – tryck på ett ord eller en emoji i Touch Bar som du vill infoga i texten.

När du markerar text visar Touch Bar alternativ för formatering som fetstil, kursivering och listor.

De flesta program, inklusive program från tredje part, har genvägar, verktyg och kontroller i Touch Bar för de uppgifter som du vill utföra. Prova att trycka på dem för att se vad du kan göra snabbare och enklare.

Anpassa Touch Bar

I många program som Finder, Mail och Safari kan du anpassa Touch Bar.

Välj Innehåll > Anpassa Touch Bar. Anpassningsfönstret visas på skärmen och där kan du välja favoritobjekt:

När du anpassar Touch Bar vibrerar dess knappar. Använd pekaren för att dra objekt som du vill ha från skärmen ned till Touch Bar.

Du kan också ordna om objekt genom att dra dem till vänster och höger i Touch Bar, eller dra dem uppåt och ut ur Touch Bar om du vill ta bort dem. Klicka på Klar på skärmen när du är färdig.

Anpassa Control Strip

Du kan även lägga till, ta bort eller ordna om Control Strip-knappar, även Siri.

I alla appar som har stöd för anpassning (som Finder), väljer du Innehåll > Anpassa Touch Bar. Tryck i Control Strip-området på Touch Bar för att växla till att anpassa Control Strip.

Sedan använder du pekaren för att dra objekt som du vill ha från skärmen ned till Control Strip.

Ordna om objekt genom att dra dem till vänster och höger i Control Strip, eller dra dem uppåt och ut ur Touch Bar om du vill ta bort dem. Klicka på Klar på skärmen när du är färdig.

Du kan också komma till läget för att anpassa Control Strip genom att klicka på Anpassa Control Strip i avsnittet Tangentbord i Systeminställningar.

Använda hjälpmedel i Touch Bar

Hjälpmedlen som hjälper dig att använda Mac-datorn kan också hjälpa dig att använda Touch Bar. Håll ned kommandotangenten medan du trycker på Touch ID (strömknappen) tre gånger för att slå av och på VoiceOver, som läser upp Touch Bar-kommandon.

Lär dig mer om att använda hjälpmedelsfunktioner med Touch Bar.