Om din Mac inte går i vila eller vaknar som förväntat

Hur Mac-datorn fungerar i vila och när du väcker den påverkas av vilka inställningar som är aktiva samt aktivitet i appar, nätverk och anslutna enheter.

Om din Mac går i viloläge oväntat

Se till att strömsparfunktionen är inställd som du vill ha den: välj Apple-menyn () > Systeminställningar och klicka sedan på Strömsparare. Justera ett eller flera reglage om du vill ändra när Mac-datorn övergår i viloläge. Vissa av dessa reglage kanske inte är tillgängliga på din Mac.

• Reglaget Stäng av skärmen efter
  • Reglaget Skärm i viloläge
  • Reglaget Dator i viloläge
    Om ett reglage är inställt på Aldrig är vila inaktiverat för den funktionen.
  • Knappen Schema

Se till att du inte försätter din Mac i viloläge av misstag:

• Om du trycker på strömbrytaren kan Mac-datorn försättas i viloläge.
  • Om du flyttar muspekaren till ett aktivt skärmhörn kan Mac-datorn försättas i viloläge, beroende på dina Mission Control-inställningar. Välj Apple-menyn > Systeminställningar och klicka sedan på Mission Control. Klicka på knappen Aktiva hörn och kontrollera om det finns hörn som är inställda på Försätt bildskärmen i vila.
  • Om du använder magneter i närheten av en bärbar Mac kan den försättas i viloläge.

Om Mac-datorn inte försätts i viloläge när du förväntar dig det

Kontrollera inställningar för Strömsparare enligt beskrivningen ovan och tänk på att Mac-datorn endast försätts i viloläge automatiskt om den är inaktiv:

• Samma nätverksaktiviteter som kan väcka din Mac kan även förhindra den från att försättas i viloläge.
  • Alla appar eller processer som körs på din dator kan även förhindra den från att försättas i viloläge. Kontrollera panelen Strömsparare i Aktivitetskontroll för att identifiera appar som kräver att datorn är vaken. Om Ja visas i kolumnen Förhindrar viloläge går Mac-datorn inte automatiskt i viloläge när appen körs. Andra appar förhindrar endast viloläge när du gör vissa saker, som att spela upp musik eller videor, skriva ut eller hämta filer.

Om du startade från macOS Återställning på en bärbar Mac-dator är automatisk vila inaktiverat så länge som Mac-datorn är ansluten till nätström.

Om Mac-datorn väcks oväntat

Mac-datorn kan väckas för följande aktiviteter:

• Nätverksaktiviteter som använder fjärrväckning. Exempel på nätverksaktiviteter är iTunes-delning, bilddelning, skrivardelning, fildelning och Tillbaka till min Mac.
  • Utökade notiser från FaceTime, Meddelanden samt andra appar och tjänster.
  • Bluetooth-aktivitet. Du kan förhindra att Bluetooth-enheter väcker din Mac genom att välja Apple-menyn > Systeminställningar och sedan klicka på Bluetooth. Klicka på knappen Avancerat och avmarkera Tillåt Bluetooth-enheter att väcka datorn.

Tänk på att MacBook Pro (2016 eller senare) eller MacBook (Retina, 12 tum, 2017) är designade att starta när du öppnar luckan eller ansluter till ström.

Om Mac-datorn inte vaknar som förväntat

Mac-datorn kan låsas i några sekunder innan den vaknar. Om den inte vaknar alls kontrollerar du om det beror på något av följande:

• Skärmens ljusstyrka kan vara nedskruvad.
  • Om du använder en extern skräm kan den vara avstängd.
  • Mac-datorn kan vara i säkert viloläge. Väck datorn från säkert viloläge genom att trycka på strömbrytaren.
  • Om det är tillämpligt kontrollerar du vilostatuslampan och ser till att Mac-datorn inte är avstängd.

Om föregående steg inte fungerar

Dessa ytterligare steg kan hjälpa till att identifiera eller lösa problemet:

• Nollställ SMC.
  • Nollställ NVRAM.
  • Koppla bort externa enheter förutom tangentbord, mus och skärm från Apple. Om det löser problemet kopplar du stegvis in enheterna igen och testar efter varje gång tills du hittar vilken enhet som stör viloläget. Kontrollera sedan dokumentationen som medföljde enheten eller kontakta enhetens tillverkare.
  • Starta i säkert läge för att kontrollera om problemet har att göra med startobjekt, inloggningsobjekt eller kärntillägg som inte kommer från Apple.
  • Prova att isolera problemet genom att använda ett annat användarkonto

Kontakta Apple-supporten om problemet kvarstår.

FaceTime är inte tillgängligt i alla länder och regioner.