Grundläggande om Mac: I Dock finns dina favoritprogram, dokument med mer

Dock finns på en lättåtkomlig plats för de program du använder mest.

Använda Dock

Dock är raden med symboler längst ned eller på sidan av skärmen. Här kommer du enkelt åt många av program som medföljer Mac-datorn (till exempel Mail, Safari och Meddelanden). Du kan även lägga till egna program, dokument och mappar i Dock.

bild av Dock

Du använder ett objekt i Dock genom att klicka på det. Om du vill lyssna på musik klickar du på iTunes-symbolen (symbolen med noter) för att öppna iTunes. Om du vill läsa din e-post klickar du på Mail-symbolen (ser ut som ett frimärke).

När ett program är öppet visas ett blått ljus under programsymbolen i Dock. Om du vill göra ett program som körs aktivt klickar du på programmets symbol i Dock.

Organisera Dock

Programmen visas till vänster i Dock. Mappar, dokument och minimerade fönster visas till höger i Dock. Om du tittar närmare ser du en lodrät linje som avgränsar de två sidorna.

symbolen för papperskorgen i dock

Om du vill ordna om en symbol i Dock drar du den bara till en annan plats i Dock. Papperskorgen och Finder är särskilda objekt, så de visas alltid i varsin ände av Dock.

Lägga till och ta bort objekt i Dock

Om du vill lägga till ett program i Dock klickar du på symbolen för Launchpad i Dock. Dra sedan en programsymbol från Launchpad till Dock. Symbolerna i Dock flyttas åt sidan för att göra plats för det nya objektet. Om du vill lägga till en fil eller mapp i Dock kan du helt enkelt dra symbolen från vilket Finder-fönster som helst (eller från skrivbordet) och släppa den i Dock.

Om du vill ta bort ett objekt från Dock drar du bort objektets symbol något från Dock och väntar några sekunder. Släpp sedan symbolen så försvinner den i en rökpuff.

dra en symbol bort från Dock

När du tar bort ett objekt från Dock tas det inte bort permanent från datorn. Om du vill återställa objektet i Dock letar du reda på programmet, filen eller mappen i Finder eller Launchpad och drar objektet tillbaka till Dock.

Läs mer

Klicka på ett avsnitt nedan om du vill läsa mer om Dock. Du kan även söka efter ordet ”Dock” i hjälpmenyn högst upp skärmen.

Minimera fönster

Om du minimerar ett fönster (klicka på den runda, gula knappen i det övre vänstra hörnet i valfritt fönster) dras fönstret ned i Dock. Fönstret är där tills du klickar på dess symbol och aktiverar det.

Travar

Du kan även välja hur mappar visas i Dock. Du kan visa dem som en mappsymbol eller som en trave.

dock-trave

Travar visar en mapps innehåll som en solfjäder eller ett rutnät när du klickar på dem i Dock. Läs mer om travar här.

Papperskorgen

I Dock finns papperskorgen (symbolen ser ut som en papperskorg). Om du vill ta bort dokument kan du dra dem till papperskorgen.

När du flyttar objekt till papperskorgen tas de inte bort helt. Du kan klicka på symbolen för papperskorgen i Dock och visa dess innehåll. När du vill att filerna eller mapparna du har dragit till papperskorgen tas bort permanent håller du ned symbolen för papperskorgen i Dock och väljer Töm papperskorgen.

symbolen för papperskorgen i dock

Om du drar en skiva eller en annan monterad volym till papperskorgen ändras den till en utmatningssymbol, eftersom åtgärden matar ut objektet istället för att radera det.

utmatningssymbol i dock

Om Dock inte visas

Du kan ställa in Dock så att den inte visas förrän du behöver den. Om Dock inte visas flyttar du pekaren längst ned eller till kanten av skärmen. Om du vill visa eller dölja Dock väljer du Dock > Göm automatiskt eller Göm inte automatiskt i Apple-menyn ().