Så här slår du på eller av din Mac

Läs om hur du startar eller stänger av Mac-datorn och om hur du får hjälp med problem under start eller avstängning.

Starta Mac-datorn

Starta Mac-datorn genom att trycka på strömbrytaren, som oftast är märkt med den universella symbolen för ström. En del bärbara Mac-datorer slås på när du öppnar dem, ansluter dem till ström, trycker på en tangent eller trycker på styrplattan.

Läs mer om hur du startar olika Mac-modeller nedan.

Stationära Mac-datorer

Mac mini, iMac och Mac Pro med strömknapparna markerade

Mac mini

Strömknappen är en rund knapp på baksidan av datorn. När du har baksidan på Mac mini vänd mot dig sitter strömknappen längst till vänster.

iMac och iMac Pro

Strömknappen universell symbol för ström är en rund knapp på datorns baksida. När datorns baksida är vänd mot dig sitter strömknappen i nedre högra hörnet.

Mac Pro

På Mac Pro (2013) är strömknappen universell symbol för ström en rund knapp på datorns baksida, precis ovanför porten där du ansluter strömsladden till Mac Pro1.

Bärbara Mac-datorer

På bärbara Mac-datorer med fysiska funktionstangenter (F1–F12) är strömknappen universell symbol för ström en tangent högst upp till höger på tangentbordet2

Tangentbordet på MacBook Air med strömknappen markerad

På MacBook Pro-modeller från 2016 och framåt sitter Touch ID (strömknapp) på höger sida av Touch Bar högst upp på tangentbordet.

Tangentbordet på MacBook Pro med strömknappen markerad

Din MacBook Pro (2016 och nyare) eller MacBook (Retina-skärm, 12 tum, 2017) slås även på du gör följande:

• Du öppnar locket på din Mac, även om den inte är ansluten till ström.
  • Ansluter din Mac till en strömadaptern när locket är öppet3.
  • Ansluter din Mac till en strömadapter när locket är stängt och den är ansluten till en extern bildskärm.

Dessutom slås MacBook Pro (2018) på när du trycker på en tangent på tangentbordet eller trycker på styrplattan.

1. På tidigare Mac Pro-modeller är strömknappen universell symbol för ström en rund knapp på datorns framsida, ovanför hörlursuttaget.
2. På tidigare bärbara Mac-modeller är strömknappen
universell symbol för ström en rund knapp bredvid tangentbordet.
3. Om du vill starta MacBook Pro eller MacBook genom att ansluta den kontrollerar du att du använder en strömadapter som ger tillräckligt med ström, som den som medföljde datorn. Batteriet i din bärbara Mac-dator måste ha lite laddning för att starta när du ansluter den till ström.

Stänga av Mac-datorn

Det bästa sättet att stänga av en Mac är att välja Stäng av från Apple-menyn ().

Precis som vid startprocessen i din Mac följs en avstängningsprocess innan datorn stängs av. I processen stängs alla öppna program automatiskt av och du loggas ut från ditt macOS-användarkonto.

Om Mac-datorn inte stängs av kan du försöka med tvingad stängning av appar som inte svarar. Håll in strömknappen tills Mac-datorn stängs av om det inte fungerar.

Stäng bara av Mac-datorn genom att hålla in strömknappen om den inte svarar. Du förlorar alla osparade ändringar i dokument som är öppna.

Om det inte går att starta din Mac

Kontrollera strömanslutningen om Mac-datorn inte går att starta. Kontrollera att batteriet har laddning kvar om du använder en bärbar Mac-dator. Du kan också testa med att hålla ned strömknappen i tio sekunder och sedan trycka på strömknappen igen för att se om Mac-datorn startar. Läs mer om vad du ska göra om Mac-datorn inte startar.

Om Mac-datorn slås på men inte startar helt kan du använda säkert läge för att isolera problem med din Mac.