Helpompi tapa nähdä, mitä näytöllä on

Jos sinun on vaikea nähdä näytön kohteita, kokeile näitä ehdotuksia.

Työpöydän ulkoasun muuttaminen

• Vähennä työpöydän läpinäkyvyyttä: Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikkaa Käyttöapu, klikkaa Näyttö ja valitse Vähennä läpinäkyvyyttä. Työpöydän ja ohjelmaikkunoiden läpinäkyvät alueet muuttuvat harmaiksi.

• Valitse työpöytäkuva, jossa on vähemmän värejä tai muotoja: Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikkaa Työpöytä ja näytönsäästö, klikkaa Työpöytä, selaa kuvakansioita vasemmalla puolella ja valitse muodoiltaan tai väreiltään selkeämpi kuva.

• Tummenna reunoja: Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikkaa Käyttöapu, klikkaa Näyttö ja valitse ”Lisää kontrastia”. macOS vähentää läpinäkyvyyttä automaattisesti ja parantaa painikkeiden, laatikoiden ja muiden näytön kohteiden reunojen näkyvyyttä.

• Tee väreistä vähemmän rasittavat silmille yöaikaan: Voit ehkä säätää Night Shiftillä näytön värejä lämpimämmiksi.

• Osoittimen suurentaminen: Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikkaa Käyttöapu, klikkaa Näyttö ja liikuta Kohdistimen koko -liukusäädintä tarpeen mukaan oikealle.

Vinkki: Jos hukkaat osoittimen näytölle, liikuta sormea ohjauslevyllä tai hiirtä nopeasti; niin osoitin muuttuu hetkeksi isommaksi, jotta näet sen. Laita tämä ominaisuus pois päältä valitsemalla Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikkaamalla Käyttöapu, klikkaamalla Näyttö ja poistamalla ”Paikanna hiiren osoitin ravistamalla” -valinta.

Avaa Näyttö-osio

Tekstin suurentaminen

• Sähköpostiviestien tekstin suurentaminen Mailissa: Valitse Mailissa Mail > Asetukset, klikkaa Ulkoasu, klikkaa Valitse-painiketta Viestin fontti -kohdan vieressä ja valitse sitten fontin koko Fontit-ikkunassa

• Viestien tekstin suurentaminen Viesteissä: Valitse Viesteissä Viestit > Asetukset, klikkaa Yleiset ja liikuta Tekstin koko -liukusäädintä oikealle.

• Tekstin suurentaminen muissa ohjelmissa: Voit säätää tekstin kokoa monissa ohjelmissa painamalla Komento-plus (+) tai Komento-miinus (-) Jos tämä ei toimi, tarkista ohjelman asetukset. Esimerkiksi iTunesin yleisissä asetuksissa voit suurentaa luettelonäkymien tekstikokoa.

Kuvakkeiden ja muiden kohteiden suurentaminen

• Kuvakkeiden ja niiden tekstin suurentaminen työpöydällä: Ctrl-klikkaa työpöytää, valitse Näkymävalinnat ja liikuta Kuvakkeen koko -liukusäädintä oikealle. Klikkaa Tekstin koko -ponnahdusvalikkoa ja valitse tekstin koko.

• Kuvakkeiden ja niiden tekstin suurentaminen Finderin kansiossa: Valitse kansio Finderissa ja valitse sitten Näytä > Näkymävalinnat. Koon suurentamistapa riippuu kansiolle käyttämästäsi näkymästä.

• Kuvakenäkymän tapauksessa liikuta Kuvakkeen koko -liukusäädintä oikealle. Klikkaa Tekstin koko -ponnahdusvalikkoa ja valitse tekstin koko.

• Luettelo- tai Cover Flow ‑näkymän tapauksessa valitse suurempi kuvakekoko Kuvakkeen koko -säätimen oikealta puolelta. Klikkaa Tekstin koko -ponnahdusvalikkoa ja valitse tekstin koko.

• Palstanäkymän tapauksessa klikkaa Tekstin koko -ponnahdusvalikkoa ja valitse tekstin koko. Et voi valita kuvakkeen kokoa.

• Kohteiden koon suurentaminen Finderin ja Mailin sivupalkeissa: Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikkaa Yleiset, klikkaa Sivupalkin kuvakkeen koko -ponnahdusvalikkoa ja valitse Suuri.

Zoomauksen käyttäminen

• Näytön lähentäminen: Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikkaa Käyttöapu ja klikkaa Zoomaus. Voit zoomata koko näyttöä tai osan näytöstä.

• Kun ”Käytä zoomaukseen näppäinoikoteitä” on valittuna, voit lähentää (paina optio-komento-yhtäsuuruusmerkki), loitontaa (paina optio-komento-miinusmerkki) tai vaihtaa nopeasti näiden kahden asetuksen välillä (paina optio-komento-8).

• Kun ”Käytä zoomaukseen vierityselettä ja muuntonäppäimiä” on valittuna, voit zoomata pitämällä ctrl-näppäintä (tai muuta muuntonäppäintä) painettuna ja pyyhkäisemällä kahdella sormella ylöspäin ohjauslevyllä.

Jos haluat lisätietoja, katso: Zoomaus-asetukset.

• Verkkosivujen lähentäminen Safarissa: Valitse Safarissa Näytä > Lähennä tai paina Komento-plusmerkki (+). Voit jatkaa lähentämistä valitsemalla Lähennä tai painamalla Komento-plusmerkki useita kertoja peräkkäin. Jos haluat suurentaa vain tekstiä, mutta et kuvia, valitse Zoomaa vain tekstiä.