Touch ID:n käyttäminen MacBook Prossa

MacBook Pron Touch ID:n avulla voit avata Macin lukituksen nopeasti ja tehdä Apple ID- sekä Apple Pay -ostoksia sormenjäljelläsi.

Malleissa MacBook Pro (15-tuumainen, 2016 ja uudemmat) ja MacBook Pro (13-tuumainen, 2016 ja uudemmat, neljä Thunderbolt 3 -porttia) Touch ID (virtapainike) sijaitsee Touch Barin oikealla puolella näppäimistön yläosassa.

Aloittaminen

Käynnistä MacBook Pro avaamalla kansi tai painamalla Touch ID:tä. Sinun pitää antaa salasana käyttäjätilillesi kirjauduttaessa aina, kun käynnistät koneen, käynnistät sen uudelleen tai kirjaudut siitä ulos. Touch ID:n käyttöönoton jälkeen voit käyttää sormenjälkeäsi salasanaa kysyttäessä sen kirjoittamisen sijaan, kunhan olet kirjautuneena sisään.

Kun Touch ID on otettu käyttöön, voit käyttää sormenjälkeäsi myös ostosten tekemiseen App Storessa, iBooks Storessa ja iTunes Storessa sekä monilla sivustoilla, jotka tukevat Apple Payta.

Touch ID:n käyttöönotto

Ota Touch ID käyttöön seuraavasti:

1. Varmista, että sormesi on puhdas ja kuiva.
  2. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset.
  3. Klikkaa Touch ID.
  4. Lisää sormenjälki klikkaamalla plusmerkkiä  ja syötä käyttäjätilisi salasana, kun sitä pyydetään. Noudata näyttöön tulevia ohjeita.
  5. Valitse valintaneliöiden avulla Touch ID -ominaisuudet, joita haluat Macissa käyttää.

Vinkkejä sormenjälkien lisäämiseen:

• Aseta sormesi Touch ID -painikkeelle, mutta älä paina sitä. Pidä sormea paikallaan, kunnes laite pyytää nostamaan sormen.
  • Nosta sormea painikkeelta ja aseta se takaisin painikkeelle hitaasti muuttaen sormesi asentoa hieman joka kerta.

Voit myös poistaa sormenjälkiä:

1. Vie osoitin sormenjäljen kohdalle. Poista-painike  tulee näkyviin.
  2. Klikkaa Poista-painiketta ja poista sitten sormenjälki syöttämällä salasanasi.

Macin lukituksen avaaminen Touch ID:n avulla

Kun Touch ID on otettu käyttöön, voit avata Macin lukituksen sen avulla. Herätä Mac avaamalla kansi, painamalla jotain näppäintä tai napauttamalla ohjauslevyä. Kirjaudu sitten sisään asettamalla sormesi kevyesti Touch ID:n päälle.

Huomaa, että sinun on kirjoitettava salasanasi sisäänkirjautumista varten aina, kun käynnistät tai uudelleenkäynnistät Macin tai kirjaudut siitä ulos. Kun olet kirjautunut sisään, voit nopeasti tunnistautua Touch ID:n avulla aina kun salasanaasi kysytään.

Voit myös avata seuraavien Mac-ominaisuuksien lukituksen Touch ID:n avulla:

• salasanalla suojatut muistiinpanot
  • Safarin asetusten Salasanat-osio
  • Järjestelmäasetukset.
    Huomaa, että sinun täytyy kirjoittaa salasanasi Touch ID:llä tunnistautumisen sijaan, jos haluat avata Suojaus ja yksityisyys- tai Käyttäjät ja ryhmät -paneelin FileVaultin ollessa käytössä.

Jos useat käyttäjät ottavat käyttöön Touch ID:n ja kirjautuvat samaan Maciin, he voivat siirtyä tilistä toiseen Touch ID:n avulla. Paina Touch ID:tä, niin MacBook Pro siirtyy tiliin, johon on kirjauduttu sisään kyseisellä sormenjäljellä.

iTunes Store-, App Store- ja iBooks Store -ostosten tekeminen Touch ID:n avulla

Voit Macillasi tehdä ostoksia Touch ID:n avulla sen sijaan, että käyttäisit Apple ID -salasanaasi:

1. Avaa iTunes Store, App Store tai iBooks Store.
  2. Klikkaa haluamasi kohteen ostopainiketta. Näyttöön tulee Touch ID -kehote.
  3. Suorita ostos asettamalla sormesi Touch ID:n päälle.

Salasanaasi saatetaan kysyä ensimmäisen ostoksen yhteydessä tai siinä tapauksessa, jos olet tehnyt muutoksia Touch ID:hen rekisteröityihin sormenjälkiin.

Touch ID:n käyttäminen Apple Pay -maksuissa

Voit tehdä helppoja, varmoja ja suojattuja ostoksia verkkosivustoilla käyttämällä Macillasi Apple Payta. Apple Pay ei koskaan tallenna luotto- tai maksukorttisi tietoja eikä koskaan jaa niitä myyjän kanssa.

Apple Pay ei ole saatavilla kaikilla alueilla.

Apple Payn käyttöönotto

Touch ID:n sisältävien MacBook Pro -mallien käyttöönoton yhteydessä pyydetään määrittämään Apple Pay. Toimi näyttöön tulevien ohjeiden mukaisesti.

Jos et ota Apple Payta käyttöön ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä, voit tehdä sen myöhemmin Järjestelmäasetusten Wallet ja Apple Pay -osiossa. Voit myös tarkistaa maksutapahtumasi ja hallita maksukorttejasi. Voit esimerkiksi lisätä tai poistaa kortteja ja päivittää yhteys- tai postitustietosi.

Huomaa, että voit lisätä maksukortteja vain yhdelle Macisi käyttäjätilille. Jos otat Apple Payn käyttöön pääkäyttäjätililläsi ja sitten kirjaudut sisään toisella tilillä, Touch ID ja Apple Pay eivät ole käytettävissä. Tässä tapauksessa voit suorittaa loppuun Macin Safarissa aloittamasi Apple Pay -maksutapahtumat asianmukaisella iPhonella tai Apple Watchilla.

Ostosten tekeminen Safarissa Apple Payn avulla

Valitse Apple Payta tukevilla sivustoilla maksuvaiheessa Apple Pay -painike. Suorita maksu asettamalla sormesi kevyesti Touch ID:n päälle, kun sitä pyydetään.

Käynnistäminen, uudelleenkäynnistäminen, nukkumaan laittaminen ja sammuttaminen

Käynnistä MacBook Pro painamalla Touch ID:tä, jos tietokone on auki ja sammutettu. Jos MacBook Pro on suljettu ja sammutettu, voit käynnistää tietokoneen avaamalla sen.

Vanhemmista Mac-kannettavista poiketen MacBook Prohon ei ilmesty uudelleenkäynnistys-, nukkumis- ja sammutusvaihtoehtoja sisältävää valintaikkunaa, kun painat Touch ID:tä. Nämä vaihtoehdot ovat Omenavalikossa. Jos MacBook Pro ei vastaa, voit pakottaa sen sammumaan pitämällä Touch ID:tä kuuden sekunnin ajan painettuna. Huomaa, että tällöin mahdolliset tallentamattomat tiedot menetetään.

Touch ID:n painaminen ei laita MacBook Prota nukkumaan. Valitse sen sijaan Omenavalikko > Mene nukkumaan. Voit myös lisätä Mene nukkumaan -painikkeen Touch Barissa olevaan Control Stripiin:

1. Valitse Näytä > Muokkaa Touch Baria.
  2. Siirry Control Stripin muokkaukseen koskettamalla Touch Barissa olevan Control Stripin aluetta.
  3. Vedä haluamasi kohteet, kuten Mene nukkumaan -painike, kohdistimella päänäytöstä alas Touch Bariin. Voit myös järjestellä kohteita vetämällä niitä vasemmalle tai oikealle Touch Barissa. Kohteita voi poistaa vetämällä ne ylös ja pois Touch Barista.
  4. Kun olet suorittanut haluamasi toimet, napauta Touch Barissa Valmis, tai klikkaa näytöllä Valmis.

Lisätietoja Touch ID:stä

Voit myös hallita käyttöapuominaisuuksia Macissa Touch ID:n avulla:

• Näytä käyttöapuvalinnat painamalla Touch ID:tä kolme kertaa.
  • Laita VoiceOver päälle tai pois päältä pitämällä komentonäppäintä painettuna ja painamalla kolme kertaa Touch ID:tä.

Joissakin tilanteissa sinun pitää antaa salasanasi Touch ID:n käyttämisen sijaan:

• Olet juuri käynnistänyt Macin uudelleen.
  • Olet kirjautunut ulos käyttäjätililtäsi.
  • Laite ei tunnista sormenjälkeäsi, vaikka olet yrittänyt tunnistusta viisi kertaa peräkkäin.
  • Et ole avannut Macin lukitusta yli 48 tuntiin.
  • Olet juuri rekisteröinyt tai poistanut sormenjälkiä.

Noudata seuraavia vinkkejä, jos tarvitset lisäapua Macin lukituksen avaamiseen Touch ID:n avulla. Kokeile uudelleen jokaisen toimenpiteen jälkeen:

• Varmista, että sormesi ovat puhtaat ja kuivat.
    Kosteus, voiteet, hiki, öljyt, haavat tai kuiva iho voivat haitata sormenjäljen tunnistamista. Sormenjäljen tunnistamiseen saattavat väliaikaisesti vaikuttaa myös tietyt toiminnot, kuten liikunta, suihkussa käynti, uiminen ja ruoanlaitto.
  • Sormesi pitää peittää Touch ID kokonaan. Älä paina tai liikuta sormeasi, kun Touch ID suorittaa tunnistusta.
  • Kokeile toisen sormenjäljen käyttöönottoa.