Macin käynnistyslevyn valitseminen

Jos sinulla on useampi yhteensopivan käyttöjärjestelmän sisältävä levy, voit määrittää Macin käynnistymään haluamaltasi levyltä.

Käynnistyslevy-asetusten käyttö

Kun valitset Käynnistyslevy-asetuksista käynnistyslevyn, Mac käynnistyy kyseiseltä levyltä aina siihen asti, kunnes valitset toisen levyn.

1. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Käynnistyslevy.
  2. Valitse käynnistyslevy ja käynnistä Mac uudelleen.

Käytä Startup Manageria

Kun valitset käynnistyslevyn Startup Managerilla, Mac käynnistyy kyseiseltä levyltä kerran ja palaa sitten käyttämään Käynnistyslevy-asetuksissa määritettyä levyä.

1. Pidä optionäppäintä painettuna välittömästi Macin käynnistyksen tai uudelleenkäynnistyksen jälkeen.
  2. Vapauta optionäppäin, kun näet Startup Manager -ikkunan.
  3. Valitse käynnistyslevy ja klikkaa sitten nuolta tai paina rivinvaihtonäppäintä.

Jos Macissa on käytössä OS X Lion 10.7.3 tai uudempi, voit suorittaa käynnistyksen tällä tavalla myös Time Machine -varmuuskopiolevyltä. Startup Manager tunnistaa Time Machine -varmuuskopion EFI-käynnistysosiona.

Jos et pysty valitsemaan käynnistyslevyä tai suorittamaan käynnistystä siltä

Joissakin muiden valmistajien ulkoisissa laitteissa käytetään Option ROM -laiteohjelmistoa. Järjestelmän suojauksen parantamiseksi Mac-tietokoneet, joiden ohjelmistot ovat ajan tasalla, eivät automaattisesti lataa Option ROM -laiteohjelmistoa. Tämän vuoksi Mac ei näe laitteita, joihin on asennettu Option ROM -laiteohjelmisto, ennen kuin lataat laiteohjelmiston painamalla Startup Manager -ikkunassa Optio-vaihto-komento-piste. Tee näin aina, kun haluat suorittaa käynnistyksen laitteesta tai siihen liitetyltä käynnistyslevyltä.

Jos käytät alkuvuonna 2015 (tai aiemmin) valmistettua Mac-mallia, voit laittaa tämän suojaustoiminnon pois päältä ja sallia Macille, että Option ROM -laiteohjelmisto ladataan automaattisesti. Tällöin käytöstä poistetaan tärkeä suojaustoiminto, joka estää Macin luvattoman käytön muilta, joilla on siihen fyysinen pääsy.

1. Avaa Pääte-ohjelma Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiosta.
  2. Kirjoita sudo nvram enable-legacy-orom-behavior=1 ja paina rivinvaihtonäppäintä.
    Voit kumota tämän toiminnon kirjoittamalla sudo nvram -d enable-legacy-orom-behavior.

Jos et vieläkään pysty suorittamaan käynnistystä käynnistyslevyltä, pystyt ehkä suorittamaan käynnistyksen macOS:n palautustoiminnolla ja käyttämään macOS:n palautustoiminnon lisäohjelmia uuden käynnistyslevyn määrittämiseen.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.