Toisen käynnistyslevyn valitseminen

Jos sinulla on toinen käynnistyslevy, jonka käyttöjärjestelmä on yhteensopiva, voit käynnistää Macin kyseiseltä levyltä nykyisen käynnistyslevyn sijaan.

Mac käynnistyy oletusarvoisesti omalta sisäiseltä kovalevyltään, mutta käynnistyslevy voi olla mikä tahansa tallennuslaite, jossa on Macin kanssa yhteensopiva käyttöjärjestelmä. Jos esimerkiksi asennat macOS:n sisäiseen tai ulkoiseen asemaan, Mac voi tunnistaa kyseisen aseman käynnistyslevyksi. Tämän jälkeen voit noudattaa tämän artikkelin vaiheita ja käynnistää kyseisestä asemasta.

Käytä Käynnistyslevy-asetuksia

Kun valitset käynnistyslevyn Käynnistyslevy-asetuksissa, Mac käynnistyy kyseiseltä levyltä aina siihen asti, kunnes valitset toisen levyn.

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Käynnistyslevy.
  2. Klikkaa lukkoa lukkokuvake ja anna ylläpitäjän salasana.
  3. Valitse käynnistyslevy ja käynnistä Mac uudelleen.

Käynnistyslevy-asetukset

Jos näet viestin siitä, että tietoturva-asetukset eivät salli tämän Macin käyttää ulkoista käynnistyslevyä, tarkista Ulkoinen käynnistys -asetus Käynnistyksen suojaustyökalussa.

Käytä Startup Manageria

Kun valitset käynnistyslevyn Startup Managerilla, Mac käynnistyy kyseiseltä levyltä kerran ja palaa sitten käyttämään Käynnistyslevy-asetuksissa määritettyä levyä.

1. Paina optionäppäintä (Alt) ja pidä sitä painettuna heti Macin käynnistämisen tai uudelleenkäynnistämisen jälkeen.
  2. Vapauta optionäppäin, kun näet Startup Manager -ikkunan.
    Jos Mac on suojattu laiteohjelmiston salasanalla, voit vapauttaa näppäimen, kun sinua pyydetään näppäilemään salasana.
  3. Valitse käynnistyslevy ja klikkaa sitten sen kuvakkeen alla olevaa nuolta tai paina rivinvaihtonäppäintä.
    Jos painat ctrl-näppäintä ja pidät sitä painettuna tämän vaiheen aikana, valintasi tallentuu Käynnistyslevy-asetuksiin ja pysyy voimassa, kunnes muutat sitä.

Startup Manager, jossa näkyvät käynnistykseen käytettävissä olevat levyt

Jos Macissa on käytössä OS X Lion 10.7.3 tai uudempi, voit käyttää myös tätä menetelmää suorittaaksesi käynnistyksen Time Machine -varmuuskopiolevyltä. Startup Manager tunnistaa Time Machine -varmuuskopion EFI-käynnistysosiona.

Jos et pysty valitsemaan käynnistyslevyä tai suorittamaan käynnistystä siltä

Tarkista seuraavat seikat, jos et näe levyä Käynnistyslevy-asetuksissa tai Startup Managerissa tai Mac ei pysty käynnistymään käynnistyslevyltä.

Tarkista, että käynnistyslevyllä on yhteensopiva käyttöjärjestelmä

Varmista, että käynnistyslevyllä on macOS-versio, joka on yhteensopiva Mac-mallisi kanssa.

Jos haluat suorittaa käynnistyksen ulkoiselta levyltä, jolla on macOS Catalina 10.15 tai uudempi, levy on liitettävä USB-A-, USB-C- tai Thunderbolt-liitännän, ei FireWire-liitännän kautta.

Tarkista käynnistyksen suojausasetukset

Jos käytössäsi on Apple T2 Security -sirun sisältävä Mac, tarkista asetukset käynnistyksen suojaustyökalussa. Nämä asetukset määrittävät sen, pystyykö Mac käynnistymään toiselta levyltä.

Tarkista Option ROM (lisä-ROM) -laiteohjelmisto

Jos olet Startup Managerissa etkä näe muun valmistajan käynnistyslevyä, käynnistyslevy saattaa käyttää Option ROM (lisä-ROM) -laiteohjelmistoa. Järjestelmän suojauksen parantamiseksi Mac-tietokoneet, joiden ohjelmistot ovat ajan tasalla, eivät näytä Option ROM (lisä-ROM) -laiteohjelmistoa käyttäviä laitteita, ennen kuin lataat niiden laiteohjelmiston. Voit tehdä tämän painamalla Startup Managerissa optio-vaihto-komento-piste. Jos käynnistyslevy tulee näkyviin, tee näin aina, kun haluat suorittaa käynnistyksen siltä tai toiselta siihen liitetyltä levyltä.

Jos käytät laiteohjelmiston salasanaa, mahdollisuus ladata Option ROM (lisä-ROM) -laiteohjelmisto poistetaan käytöstä ylimääräisenä suojaustoimintona.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.