Toisen käynnistyslevyn valitseminen

Jos sinulla on toinen käynnistyslevy, jonka käyttöjärjestelmä on yhteensopiva, voit käynnistää Mac-tietokoneesi kyseiseltä levyltä nykyisen käynnistyslevyn sijaan.

Oletusarvoisesti Mac käynnistyy omalta sisäiseltä kovalevyltään, mutta käynnistyslevy voi olla mikä tahansa tallennuslaite, jossa on Mac-tietokoneen kanssa yhteensopiva käyttöjärjestelmä. Jos esimerkiksi asennat macOS:n tai Microsoft Windowsin sisäiseen tai ulkoiseen asemaan, Mac voi tunnistaa kyseisen aseman käynnistyslevyksi. Tämän jälkeen voit noudattaa tämän artikkelin vaiheita ja käynnistää kyseisestä asemasta.

Käynnistyslevy-asetusten käyttö

Kun valitset käynnistyslevyn Käynnistyslevy-asetuksissa, Mac käynnistyy kyseiseltä levyltä aina siihen asti, kunnes valitset toisen levyn.

1. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten valintaa Käynnistyslevy.
  2. Klikkaa valintaa  ja näppäile ylläpitäjän salasanasi.
  3. Valitse käynnistyslevy ja käynnistä Mac uudelleen.

Jos näet viestin siitä, että tietoturva-asetukset eivät salli tämän Macin käyttää ulkoista käynnistyslevyä, tarkista Ulkoinen käynnistys -asetus Startup Security Utilityssä.

Käytä Startup Manageria

Kun valitset käynnistyslevyn Startup Managerilla, Mac käynnistyy kyseiseltä levyltä kerran ja palaa sitten käyttämään Käynnistyslevy-asetuksissa määritettyä levyä.

1. Pidä optionäppäintä painettuna välittömästi Macin käynnistyksen tai uudelleenkäynnistyksen jälkeen.
  2. Vapauta optionäppäin, kun näet Startup Manager -ikkunan.
    Jos Mac on suojattu laiteohjelmiston salasanalla, voit vapauttaa näppäimen, kun sinua pyydetään näppäilemään salasana.
  3. Valitse käynnistyslevy ja klikkaa sitten sen kuvakkeen alla olevaa nuolta tai paina rivinvaihtonäppäintä.
    Jos painat ctrl-näppäintä ja pidät sitä painettuna tämän vaiheen aikana, valintasi tallentuu käynnistyslevyn asetuksiin ja pysyy voimassa, kunnes muutat sitä.

Jos Macissa on käytössä OS X Lion 10.7.3 tai uudempi, voit suorittaa käynnistyksen tällä tavalla myös Time Machine -varmuuskopiolevyltä. Startup Manager tunnistaa Time Machine -varmuuskopion EFI-käynnistysosiona.

Jos et pysty valitsemaan käynnistyslevyä tai suorittamaan käynnistystä siltä

Varmista, että käynnistyslevyllä on macOS- tai Windows-versio, joka on yhteensopiva Mac-mallisi kanssa.

Jos käytössäsi on iMac Pro, tarkista asetukset Startup Security Utilityssä. Nämä asetukset määrittävät sen, voitko käynnistää toiselta levyltä.

Jos olet Startup Managerissa etkä näe käynnistyslevyä, paina optio-vaihto-komento-piste. Järjestelmän tietoturvan parantamiseksi ajantasaisella ohjelmistolla varustetuissa Mac-tietokoneissa eivät näy laitteet, joissa on Option ROM -laiteohjelmisto, ennen kuin näitä näppäimiä painetaan Startup Managerissa laiteohjelmiston lataamiseksi. Tee näin aina, kun haluat suorittaa käynnistyksen laitteesta tai siihen liitetyltä käynnistyslevyltä.

Vuoden 2015 alkupuolen Mac-tietokoneissa ja sitä vanhemmissa malleissa voit poistaa tämän tietosuojatoiminnon käytöstä, jolloin Option ROM -laiteohjelmisto latautuu automaattisesti. Tällöin käytöstä poistetaan tärkeä suojaustoiminto, joka estää Macin luvattoman käytön muilta, joilla on siihen fyysinen pääsy.

1. Avaa Pääte-ohjelma Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiosta.
  2. Kirjoita sudo nvram enable-legacy-orom-behavior=1 ja paina rivinvaihtonäppäintä.
    Voit kumota tämän toiminnon kirjoittamalla sudo nvram -d enable-legacy-orom-behavior.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.