Toisen käynnistyslevyn valitseminen

Jos sinulla on toinen käynnistyslevy, jonka käyttöjärjestelmä on yhteensopiva, voit käynnistää Macin kyseiseltä levyltä nykyisen käynnistyslevyn sijaan.

Oletusarvoisesti Mac käynnistyy omalta sisäiseltä kovalevyltään, mutta käynnistyslevy voi olla mikä tahansa tallennuslaite, jossa on Macin kanssa yhteensopiva käyttöjärjestelmä. Jos esimerkiksi asennat macOS:n tai Microsoft Windowsin sisäiseen tai ulkoiseen asemaan, Mac voi tunnistaa kyseisen aseman käynnistyslevyksi. Tämän jälkeen voit noudattaa tämän artikkelin vaiheita ja käynnistää kyseisestä asemasta.

Käytä Käynnistyslevy-asetuksia

Kun valitset käynnistyslevyn Käynnistyslevy-asetuksissa, Mac käynnistyy kyseiseltä levyltä aina siihen asti, kunnes valitset toisen levyn.

1. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Käynnistyslevy.
  2. Klikkaa  ja näppäile ylläpitäjän salasanasi.
  3. Valitse käynnistyslevy ja käynnistä Mac uudelleen.

Jos näet viestin siitä, että tietoturva-asetukset eivät salli tämän Macin käyttää ulkoista käynnistyslevyä, tarkista Ulkoinen käynnistys -asetus Käynnistyksen suojaustyökalussa.

Käytä Startup Manageria

Kun valitset käynnistyslevyn Startup Managerilla, Mac käynnistyy kyseiseltä levyltä kerran ja palaa sitten käyttämään Käynnistyslevy-asetuksissa määritettyä levyä.

1. Pidä optionäppäintä painettuna välittömästi Macin käynnistyksen tai uudelleenkäynnistyksen jälkeen.
  2. Vapauta optionäppäin, kun näet Startup Manager -ikkunan.
    Jos Mac on suojattu laiteohjelmiston salasanalla, voit vapauttaa näppäimen, kun sinua pyydetään näppäilemään salasana.
  3. Valitse käynnistyslevy ja klikkaa sitten sen kuvakkeen alla olevaa nuolta tai paina rivinvaihtonäppäintä.
    Jos painat ctrl-näppäintä ja pidät sitä painettuna tämän vaiheen aikana, valintasi tallentuu Käynnistyslevy-asetuksiin ja pysyy voimassa, kunnes muutat sitä.

Jos Macissa on käytössä OS X Lion 10.7.3 tai uudempi, voit suorittaa käynnistyksen tällä tavalla myös Time Machine -varmuuskopiolevyltä. Startup Manager tunnistaa Time Machine -varmuuskopion EFI-käynnistysosiona.

Jos et pysty valitsemaan käynnistyslevyä tai suorittamaan käynnistystä siltä

Tarkista seuraavat seikat, jos et näe levyä Käynnistyslevy-asetuksissa tai Startup Managerissa tai Mac ei pysty käynnistymään käynnistyslevyltä.

Tarkista, että käynnistyslevyllä on kelvollinen käyttöjärjestelmä

Varmista, että käynnistyslevyllä on macOS- tai Windows-versio, joka on yhteensopiva Mac-mallisi kanssa. Sinun on mahdollisesti asennettava macOS uudelleen tai asennettava Windows uudelleen kyseiselle levylle.

Tarkista käynnistyksen suojausasetukset

Jos käytössäsi on iMac Pro, tarkista Käynnistyksen suojaustyökalun asetukset. Nämä asetukset määrittävät sen, pystyykö Mac käynnistymään toiselta levyltä.

Tarkista Option ROM -laiteohjelmisto

Jos olet Startup Managerissa etkä näe käynnistyslevyä, paina optio-vaihto-komento-piste. Jos tämä toimii, tee näin aina, kun haluat suorittaa käynnistyksen laitteesta tai siihen liitetyltä käynnistyslevyltä.

Järjestelmän tietoturvan parantamiseksi ajantasaisella ohjelmistolla varustetuissa Mac-tietokoneissa eivät näy laitteet, joissa on Option ROM -laiteohjelmisto, ennen kuin näitä näppäimiä painetaan Startup Managerissa laiteohjelmiston lataamiseksi. Vuoden 2015 alkupuolen Mac-tietokoneissa ja sitä vanhemmissa malleissa voit poistaa tämän tietosuojatoiminnon käytöstä, jolloin Option ROM -laiteohjelmisto latautuu automaattisesti. Tällöin käytöstä poistetaan tärkeä suojaustoiminto, joka estää Macin luvattoman käytön muilta, joilla on siihen fyysinen pääsy.

1. Avaa Pääte-ohjelma Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiosta.
  2. Kirjoita sudo nvram enable-legacy-orom-behavior=1 ja paina rivinvaihtonäppäintä.
    Voit kumota tämän toiminnon kirjoittamalla sudo nvram -d enable-legacy-orom-behavior.

Jos käytät Macissa laiteohjelmiston salasanaa, mahdollisuus ladata Option ROM -laiteohjelmisto automaattisesti tai manuaalisesti poistetaan ylimääräisenä suojaustoimintona käytöstä. Jos haluat poistaa tämän ylimääräisen suojauksen, mutta pitää laiteohjelmiston salasanan, toimi seuraavasti:

1. Avaa Pääte-ohjelma Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiosta.
  2. Kirjoita tämä komento ja paina sitten rivinvaihtonäppäintä:
    sudo firmwarepasswd -setmode command -allow-oroms
    Voit kumota tämän toiminnon kirjoittamalla sudo firmwarepasswd -setmode command.
  3. Kirjoita käyttäjätilisi ylläpitäjän salasana ja paina sitten rivinvaihtonäppäintä.
  4. Kirjoita laiteohjelmiston salasana ja paina sitten rivinvaihtonäppäintä.
  5. Käynnistä Mac uudelleen.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.

Julkaisupäivämäärä:Mon Mar 19 23:46:34 GMT 2018