Tietoja Herää tarvittaessa -toiminnosta ja Bonjour-nukkumisvälipalvelimesta

Macista voidaan jakaa palveluita myös sen ollessa nukkumassa. (Palveluita ovat esimerkiksi iTunes- ja iPhoto-kirjastojen jakaminen, tulostimen jakaminen, tiedostonjako ja näytönjako.)

Tämä artikkeli on arkistoitu eikä Apple enää päivitä sitä.

Miten se toimii?

Voit säästää energia- ja muissa kustannuksissa, kun käytät Herää tarvittaessa -toimintoa (Macissa) ja Bonjour-nukkumisvälipalvelinta (sijaitsee AirPort-laitteessa tai Apple TV:ssä). Kaikki jaetut palvelut pysyvät silti täysin käytettävissä. Voit käyttää jaettuja palveluita myös etänä Internetin välityksellä käyttämällä Takaisin omaan Maciin -toimintoa.

Herää tarvittaessa -toiminto hyödyntää Bonjour-nukkumisvälipalvelinta, joka sijaitsee AirPort-tukiasemassa, Time Capsulessa tai Apple TV:ssä (kun verkossa ei ole AirPort-tukiasemaa tai Time Capsulea). Huomautus: Apple TV toimii Bonjour-nukkumisvälipalvelimena, vaikka se olisi nukkumistilassa.

Jos verkossasi olevan Macin Energiansäästäjä-asetuksissa on Herää tarvittaessa -asetus käytössä, Mac ja sen jaetut palvelut rekisteröidään automaattisesti Bonjour-nukkumisvälipalvelimeen. Kun Mac on nukkumassa ja siinä olevan jaetun palvelun käyttämistä pyydetään, Bonjour-nukkumisvälipalvelin pyytää Macia heräämään ja käsittelemään pyynnön. Kun pyyntö on suoritettu, Mac rekisteröidään taas Bonjour-nukkumisvälipalvelimeen, ja se palaa nukkumistilaan Energiansäästäjä-asetuksissa asetetun ajan jälkeen. Huomautus: Jotta suorituskyky olisi mahdollisimman hyvä, verkossa ei pidä olla enempää kuin 20 Macia Bonjour-nukkumisvälipalvelinta kohden käyttämässä Herää tarvittaessa -toimintoa.

Huomautukset

• Kun Herää tarvittaessa on käytössä (lisätietoja on alla) ja Macisi on nukkumistilassa, se herää silloin tällöin hetkeksi valaisematta näyttöä. Näin aktiiviset jaettujen palvelujen rekisteröinnit Bonjour-nukkumisvälipalvelimessa voidaan pitää. Näiden lyhyiden jaksojen aikana joidenkin Macien optinen asema, kovalevy tai tuulettimet saattavat pitää ääntä. Huomautus: Jos nukkumistilassa oleva Mac poistetaan verkosta, rekisteröidyt jaetut palvelut poistetaan Bonjour-nukkumisvälipalvelimesta automaattisesti.
  • Bonjour-nukkumisvälipalvelin toimii AirPort-tukiasemassa, Time Capsulessa tai Apple TV:ssä (2. sukupolvi tai uudempi), kun laitteeseen on asennettu uusimmat ohjelmistopäivitykset. (Apple TV:n osalta edellytyksenä on, että verkossa ei ole AirPort-tukiasemaa tai Time Capsulea.)
  • Herää tarvittaessa -toimintoa käyttävä kannettava Mac herätetään vain jos se on verkkovirrassa ja jos sen sisäinen näyttö on auki tai jos siihen on liitetty ulkoinen näyttö.

Esimerkkejä Herää tarvittaessa -toiminnon toiminnasta

iTunes- ja iPhoto-jako

iTunesin ja iPhoton kaltaisten ohjelmien avulla voit jakaa musiikkia, elokuvia ja kuvia lähiverkossa kavereille ja perheenjäsenille. Herää tarvittaessa -toiminnon avulla Macin voi laittaa nukkumaan siten, että se herätetään automaattisesti, kun verkon käyttäjä haluaa tarkastella siinä olevia jakoja.

Tulostinjako

OS X:ssä tulostin voidaan liittää Maciin ja jakaa verkon muille tietokoneille. Herää tarvittaessa -toiminnon avulla Mac voidaan siirtää nukkumistilaan, jos se on toimettomana. Kun sitä tarvitaan tulostustyön käsittelyyn, se herätetään automaattisesti.

Takaisin omaan Maciin

Herää tarvittaessa -toiminnon avulla voit käyttää Maciasi etänä Internetin ja Takaisin omaan Maciin -toiminnon avulla, vaikka Mac olisi nukkumistilassa.

Paikallinen tiedostonjako, näytönjako ja muut jakopalvelut

Herää tarvittaessa -toiminto ei ainoastaan auta herättämään kotona olevaa Macia, kun sitä käytetään etänä Takaisin omaan Maciin -toiminnon avulla. Sama toiminnallisuus on käytettävissä myös silloin, kun Macia käytetään paikallisesti kotiverkossa, olipa kyse tiedostonjaosta, näytönjaosta, SSH-etäkirjautumisesta tai muista jakopalveluista.

Tärkeimmät ominaisuudet

Automaattinen rekisteröinti

Kun Energiansäästäjä-asetuksissa on käytössä Herää verkkoyhteydestä-, Herää Wi-Fi-verkkoyhteydestä- tai Herää Ethernet-verkkoyhteydestä -asetus, OS X tunnistaa automaattisesti Bonjour-nukkumisvälipalvelinpalvelun, joka toimii AirPort-tukiasemassa, Time Capsulessa tai Apple TV:ssä. OS X rekisteröi jaetut palvelut Bonjour-nukkumisvälipalvelimeen ennen nukkumaanmenoa.

Toimii kaikissa palveluissa

Koska Herää tarvittaessa käyttää Bonjouria, se voi käsitellä minkä tahansa Bonjouriin rekisteröityvän palvelun, riippumatta taustalla olevasta protokollasta.

Yhteensopivuus

Mikä tahansa Bonjouria käyttävä asiakaslaite (sekä Mac että Windows) voi löytää Bonjouriin rekisteröidyt jaetut palvelut nukkumistilassa olevasta Macista. Jos asiakaslaitteesta yritetään muodostaa yhteys jaettuun palveluun, Mac herätetään ja se tarjoaa jaetun palvelun asiakkaalle.

Esimerkki: Macissa on jaettu iTunes-soittolista, ja se siirtyy nukkumistilaan kotiverkossa, jossa on AirPort-tukiasema. Kotiverkossa oleva Macin tai Windowsin käyttäjä näkee kyseisen iTunes-soittolistan iTunesissa ja klikkaa sitä. Bonjour-nukkumisvälipalvelin herättää nukkumassa olevan Macin, jonka jälkeen iTunes-soittolista näytetään toisessa Macissa tai Windows-tietokoneessa. Median toisto voi alkaa.

Bonjour-nukkumisvälipalvelimen ja Herää tarvittaessa -toiminnon määrittäminen

Näin voit määrittää verkon ja laitteet siten, että ne toimivat asianmukaisesti Bonjour-nukkumisvälipalvelimen ja Herää tarvittaessa -toiminnon kanssa:

Bonjour-nukkumisvälipalvelimen määrittäminen AirPort-tukiasemassa, Time Capsulessa tai Apple TV:ssä

Asenna uusimmat ohjelmistopäivitykset 802.11n-tekniikkaa (tai uudempaa, esimerkiksi 802.11ac:tä) käyttävään AirPort-tukiasemaan, Time Capsuleen tai Apple TV:hen (2. sukupolvi tai uudempi), jotta sitä voi käyttää Bonjour-nukkumisvälipalvelimena. Tämän jälkeen muut verkossa olevat laitteet näkevät AirPort-tukiaseman, Time Capsulen tai Apple TV:n (jos verkossa ei ole AirPort-tukiasemaa tai Time Capsulea) automaattisesti Bonjour-nukkumisvälipalvelimena. Muita asetuksia ei tarvitse tehdä.

Macin määrittäminen

Jos Macin mukana on toimitettu Mac OS X 10.6 tai uudempi, Herää tarvittaessa on oletusarvoisesti käytössä. Joissakin aiemmissa Maceissa toiminto tulee kuitenkin ottaa käyttöön seuraavien ohjeiden mukaisesti.

Näin voit ottaa Herää tarvittaessa -toiminnon käyttöön Macissa:

1. Valitse Omenavalikosta Järjestelmäasetukset.
  2. Valitse Näytä-valikosta Energiansäästäjä.
  3. Valitse Herää verkkoyhteydestä. Huomautus: Herää verkkoyhteydestä -asetuksen teksti saattaa vaihdella Mac-tietokoneen ominaisuuksien mukaan:
  • Herää verkkoyhteydestä – Mac tukee Herää tarvittaessa -toimintoa sekä Ethernetin että AirPortin kautta.
  • Herää ethernet-verkkoyhteydestä – Mac tukee Herää tarvittaessa -toimintoa vain Ethernetin kautta.
  • Herää Wi-Fi-verkkoyhteydestä – Mac tukee Herää tarvittaessa -toimintoa vain AirPortin kautta.

Asiakkaiden määrittäminen

Jos Macissa on Mac OS X 10.6 tai uudempi, kaikki Bonjour-asiakkaat voivat kommunikoida sen kanssa ja herättää sen tarvittaessa. Jos käytössä on Microsoft Windows, asenna Bonjour for Windows.

Herää tarvittaessa -toiminnon langaton käyttö

Näin voit varmistaa, tukeeko Macisi Herää tarvittaessa -toiminnon langatonta käyttöä:

1. Avaa Järjestelmän tiedot.
    • Pidä optionäppäintä painettuna ja klikkaa Omenavalikosta Järjestelmän tiedot…
  2. Klikkaa Verkko-osiosta Wi-Fi.

Jos näytössä näkyy Herää langattoman verkon liikenteestä: Tuettu, Mac tukee Herää tarvittaessa -toimintoa, kun se on yhdistetty langattomaan verkkoon ja automaattisesti rekisteröity Sleep Proxy Server -välipalvelimeen. Jos Herää langattoman verkon liikenteestä: Tuettu -kohtaa ei näy, Mac voi käyttää Herää tarvittaessa -toimintoa, jos se on yhdistetty verkkoon Ethernet-kaapelilla.

Herää tarvittaessa -toiminnon kanssa käytettävän langattoman verkon on oltava Ensisijaiset verkot -luettelon ensimmäinen langaton verkko. Langattoman verkon prioriteetti voidaan määrittää Järjestelmäasetusten Verkko-paneelista seuraavasti:

1. Valitse Omenavalikosta Järjestelmäasetukset….
  2. Valitse Näytä-valikosta Verkko.
  3. Valitse verkkoliitäntöjen luettelosta Wi-Fi.
  4. Jos vasemmassa alakulmassa oleva riippulukkokuvake on lukittuna, klikkaa sitä. Avaa lukko pyydettäessä antamalla ylläpitäjän käyttäjätunnus ja salasana.
  5. Klikkaa Lisävalinnat…-painiketta.
  6. Klikkaa Wi-Fi-välilehden Ensisijaiset verkot -luettelossa Herää tarvittaessa -toimintoa käyttävän verkon nimeä ja vedä se luettelon ylimmäiseksi.
  7. Tallenna asetukset klikkaamalla OK.
  8. Klikkaa Käytä ja sulje Järjestelmäasetukset.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.