Om du tror att ditt Apple-ID är utsatt för risk

Oroar du dig för att en obehörig person kan ha åtkomst till ditt Apple-ID? De här stegen kan hjälpa dig avgöra om så är fallet och återfå kontrollen över ditt konto.

Eftersom du använder ditt Apple-ID för så många Apple-produkter och tjänster bör du se till att ditt Apple-ID är så säkert som möjligt. Du bör vara den enda person som kan lösenordet och som kan logga in med ditt Apple-ID. Om någon som du inte känner eller inte litar på kan logga in med ditt Apple-ID är ditt konto inte säkert.

Här är några orsaker till varför det Apple-ID du använder kanske inte är säkert:

• Någon annan har skapat ett Apple-ID åt dig, eller så använder du ett Apple-ID som redan var inloggat när du fick din enhet.
  • Du delar ett Apple-ID med familj eller vänner. Ditt Apple-ID är ditt privata konto. Använd Familjedelning om du vill dela dina inköp med en familjemedlem. Med Familjedelning kan du även dela kalender, bilder, påminnelser med mera utan att dela ditt Apple-ID.
  • Du känner inte igen det Apple-ID som är inloggat på din enhet.
  • Du delar ditt lösenord med någon annan, med avsikt eller av misstag. Ett exempel: någon annan har valt ditt lösenord åt dig, du har talat om lösenordet för någon annan eller så har du angett ditt lösenord på en nätfiskande webbplats.
  • Du har inte kontroll över den e-postadress eller det telefonnummer som är kopplat till ditt Apple-ID.
  • Ditt lösenord är svagt eller utsatt för risk.

Om något av ovanstående stegen stämmer överens bör du nollställa ditt lösenord så snart som möjligt och gå igenom din kontoinformation.

Hur vet jag om mitt Apple-ID utsatts för risk?

Ditt Apple-ID kan vara utsatt för risk om du fått ett kontomeddelande från Apple om en ändring som du inte har gjort eller om det förekommer kontoinformation eller ändringar du inte känner igen. Till exempel:

• Du får ett e-postmeddelande eller annat meddelande om att ditt Apple-ID använts för att logga in på en enhet du inte känner igen eller inte använt nyligen (till exempel om att ditt Apple-ID användes för att logga in på iCloud på en Windows-PC).
  • Du får ett bekräftelsemeddelande via e-post från Apple om att ditt Apple-ID-lösenord har ändrats eller att din kontoinformation har uppdaterats, men du inte kan påminna dig om att du gjort några ändringar.
  • Din enhet låses eller placeras i Förlorat läge av någon annan än dig själv.
  • Du ser meddelanden som du inte skickat eller objekt som du inte tagit bort.
  • Du ser debiteringar eller meddelanden om köp som du inte gjort. Använd de här stegen om du ser en okänd iTunes Store- eller App Store-kostnad på ditt kontoutdrag.
  • Ditt lösenord inte längre fungerar eller det har ändrats eller spärrats.
  • Du känner inte igen en del av eller all din kontoinformation.

Läs följande tips om hur du kan fastställa e-postmeddelandes äkthet om du får ett e-postmeddelande som du inte tror är äkta eller är ett försök till nätfiske.

Hur kan jag återta kontrollen över mitt Apple-ID?

Om du tror att ditt Apple-ID är utsatt för risk kan du använda dessa steg för att återta kontrollen över det och kontrollera din kontoinformation:

1. Logga in på din Apple-ID-kontosidaProva att nollställa eller låsa upp ditt konto om du inte kan logga in eller får ett meddelande om att kontot är spärrat när du försöker logga in. Kontakta Apple-supporten om du fortfarande inte kan logga in.
  2. Ändra lösenordet för ditt Apple-ID och välj ett starkt lösenord.
  3. Kontrollera all personlig och säkerhetsinformation i ditt konto. Uppdatera all information som inte stämmer eller som du inte känner igen, inklusive:
    • Ditt namn.
    • Din primära Apple-ID-e-postadress.* Om du måste uppdatera din e-postadress ska du uppdatera de funktioner och tjänster som du använder med ditt Apple-ID så att du använder ditt uppdaterade Apple-ID.
    • Alla alternativa e-postadresser, återställnings-e-postadresser och telefonnummer.
    • Säkerhetsfrågor och svar. Ändra dina säkerhetsfrågor om du tror att de kan vara enkla att gissa sig till.
    • Enheterna som är kopplade till ditt Apple-ID om du redan har ställt in tvåfaktorsautentisering.
  4. Kontrollera med din e-postadressleverantör* och se till att du har kontroll över alla e-postadresser som är kopplade till ditt Apple-ID. Om du inte har kontroll över de e-postadresser som är kopplade till ditt Apple-ID, bör du ändra lösenordet för den e-postadressen eller använda en annan e-postadress.
  5. Ställ in tvåfaktorsautentisering för ditt Apple-ID. Den här säkerhetsfunktionen finns till för att förhindra andra att få åtkomst till ditt konto, även om de känner till ditt lösenord.

Kontakta Apple-supporten om du slutfört stegen ovan och tror att ditt konto fortfarande är utsatt för risk.

Se till att du vet vilket Apple-ID som är inloggat på din enhet.

Logga ut och sedan logga in igen med ett annat Apple-ID om du är inloggad på din enhet med ett Apple-ID som du inte känner igen. Du kan kontrollera att du är inloggad med ett Apple-ID som bara du har kontroll över eller litar på genom att kontrollera följande inställningar på alla dina enheter:

iPhone, iPad eller iPod touch:

• Inställningar > [ditt namn] (på iOS 10.2 eller tidigare, tryck istället på Inställningar > iCloud)
  • Inställningar > [ditt namn] > iTunes och App Store (på iOS 10.2 eller tidigare, tryck istället på Inställningar > iTunes och App Store)
  • Inställningar > Meddelanden > Skicka och ta emot
  • Inställningar > FaceTime

Mac:

• Systeminställningar > iCloud
  • Systeminställningar > Internetkonton
  • Meddelanden > Inställningar > Konton
  • Facetime > Inställningar > Inställningar
  • Mail > Inställningar > Konton
  • Kalender > Inställningar > Konton

Du bör också kontrollera iCloud för Windows, din Time Capsule eller AirPort-basstation och din Apple TV (för iCloud Photos eller Hemmadelning).