Om du tror att ditt Apple-ID är utsatt för risk

Oroar du dig för att en obehörig person kan ha åtkomst till ditt Apple-ID? De här stegen kan hjälpa dig avgöra om så är fallet och återfå kontrollen över ditt konto.

Tecken på att ditt Apple-ID är utsatt för risk

Ditt Apple-ID kan vara utsatt för risk om du fått ett kontomeddelande från Apple om en ändring som du inte har gjort eller om det förekommer kontoinformation eller ändringar du inte känner igen. Till exempel:

• Du får ett e-postmeddelande eller annat meddelande om att ditt Apple-ID använts för att logga in på en enhet du inte känner igen eller inte använt nyligen (till exempel om att ditt Apple-ID användes för att logga in på iCloud på en Windows-PC).
  • Du får ett bekräftelsemeddelande via e-post från Apple om att ditt Apple-ID-lösenord har ändrats eller att din kontoinformation har uppdaterats, men du inte kan påminna dig om att du gjort några ändringar.
  • Din enhet låses eller placeras i Förlorat läge av någon annan än dig själv.
  • Du ser meddelanden som du inte skickat eller objekt som du inte tagit bort.
  • Du ser debiteringar eller meddelanden om köp som du inte gjort. Läs om vad du kan göra om du ser en okänd iTunes Store- eller App Store-kostnad på ditt kontoutdrag.
  • Ditt lösenord inte längre fungerar eller det har ändrats eller spärrats.
  • Du känner inte igen en del av eller all din kontoinformation.

Om du har fått ett e-postmeddelande, sms eller telefonsamtal som du inte tror är äkta eller ett försök till nätfiske kan du läsa dessa tips för att fastställa deras äkthet.

Återfå kontrollen över ditt Apple-ID

Om du tror att ditt Apple-ID är utsatt för risk kan du följa dessa steg för att återta kontrollen över det och kontrollera din kontoinformation:

1. Logga in på din Apple-ID-kontosidaProva att nollställa eller låsa upp ditt konto om du inte kan logga in eller får ett meddelande om att kontot är spärrat när du försöker logga in.
  2. Ändra lösenordet för ditt Apple-ID och välj ett starkt lösenord.
  3. Kontrollera all personlig och säkerhetsinformation i ditt konto. Uppdatera all information som inte stämmer eller som du inte känner igen, inklusive:
    • Ditt namn.
    • Din primära Apple-ID-e-postadress.* Uppdatera funktionerna och tjänsterna som du använder med ditt Apple-ID så att alla använder ditt uppdaterade Apple-ID om du behöver ändra din e-postadress.
    • Alla alternativa e-postadresser, återställnings-e-postadresser och telefonnummer.
    • De enheter som är kopplade till ditt Apple-ID om du redan har ställt in tvåfaktorsautentisering.
    • Säkerhetsfrågor och svar. Ändra dina säkerhetsfrågor om du tror att de kan vara enkla att gissa sig till.
  4. Kontrollera med din e-postleverantör* att du har kontroll över alla e-postadresser som är kopplade till ditt Apple-ID. Om du inte har kontroll över de e-postadresser som är kopplade till ditt Apple-ID, bör du ändra lösenordet för e-postadressen eller använda en annan e-postadress.
  5. Ställ in tvåfaktorsautentisering för Apple-ID. Den här säkerhetsfunktionen finns för att förhindra att andra kommer åt ditt konto, även om de känner till ditt lösenord.

* I Fastlandskina och Indien kan du använda ditt telefonnummer som Apple-ID.

Om du har följt stegen ovan och tror att ditt konto är utsatt för risk kontaktar du Apple-supporten.

Ha koll på vilket Apple-ID som är inloggat på din enhet

Logga ut och sedan logga in igen med ett annat Apple-ID om du är inloggad på din enhet med ett Apple-ID som du inte känner igen. Du kan kontrollera att du är inloggad med ett Apple-ID som bara du har kontroll över eller litar på genom att kontrollera följande inställningar på alla dina enheter:

iPhone, iPad eller iPod touch:

• Inställningar > [ditt namn]
  • Inställningar > [ditt namn] > iTunes och App Store
  • Inställningar > Meddelanden > Skicka och ta emot
  • Inställningar > FaceTime

Mac:

• Systeminställningar > Apple-ID
  • Systeminställningar > Internetkonton
  • Meddelanden > Inställningar > Konton
  • Facetime > Inställningar > Inställningar
  • Mail > Inställningar > Konton
  • Kalender > Inställningar > Konton

Du bör också kontrollera iCloud för Windows, din AirPort Time Capsule eller andra AirPort-basstation och din Apple TV (för iCloud-bilder eller Hemmadelning).

Kontrollera att ditt Apple-ID är säkert

Eftersom du använder ditt Apple-ID för så många Apple-produkter och tjänster bör du se till att ditt Apple-ID är så säkert som möjligt. Du bör vara den enda person som kan lösenordet och som kan logga in med ditt Apple-ID. Om någon som du inte känner eller inte litar på kan logga in med ditt Apple-ID är ditt konto inte säkert.

Det är möjligt att ditt Apple-ID inte är säkert på grund av följande anledningar:

• Någon annan har skapat ett Apple-ID åt dig, eller så använder du ett Apple-ID som redan var inloggat när du fick din enhet.
  • Du delar ett Apple-ID med familj eller vänner. Ditt Apple-ID är ditt privata konto. Använd Familjedelning om du vill dela dina inköp med en familjemedlem. Med Familjedelning kan du även dela kalender, bilder, påminnelser med mera utan att dela ditt Apple-ID.
  • Du känner inte igen det Apple-ID som är inloggat på din enhet.
  • Du delar ditt lösenord med någon annan, med avsikt eller av misstag. Ett exempel: någon annan har valt ditt lösenord åt dig, du har avslöjat lösenordet för någon annan eller så har du angett ditt lösenord på en nätfiskande webbplats.
  • Du har inte kontroll över den e-postadress eller det telefonnummer som är kopplat till ditt Apple-ID.
  • Ditt lösenord är svagt eller utsatt för risk.
  • Du delar din enhet med någon annan, dina enheter skyddas inte av en lösenkod, eller så är din lösenkod lätt att gissa.

Om något av ovanstående stämmer in på dig bör du nollställa ditt lösenord så snart som möjligt och gå igenom dina kontouppgifter.