Tvåfaktorsautentisering för Apple-ID

Tvåfaktorsautentisering är ett extra säkerhetslager för ditt Apple-ID. Det är framtaget för att säkerställa att du är den enda personen som kan komma åt ditt konto, även om någon annan känner till ditt lösenord.

iPad som visar att inloggning med Apple-ID krävs och iPhone som visar verifikationskod för Apple-ID

Så här fungerar det

Med tvåfaktorsautentisering kan du bara öppna ditt konto i enheter som du litar på, som din iPhone, iPad eller Mac. När du loggar in på en ny enhet för första gången måste du ange två uppgifter: ditt lösenord och den sexsiffriga verifieringskoden som visas automatiskt på betrodda enheter. Genom att ange koden verifierar du att du litar på den nya enheten. Om du till exempel har en iPhone och loggar in på din nya Mac för första gången får du ange ditt lösenord och verifieringskoden som visas automatiskt på din iPhone.

Eftersom det inte längre räcker med enbart lösenordet för att öppna ditt konto, förbättrar tvåfaktorsautentiseringen säkerheten för ditt Apple-ID och alla personuppgifter du sparar hos Apple dramatiskt.

När du väl har loggat in behöver du inte ange någon verifieringskod på den enheten igen såvida du inte loggar ut fullständigt, raderar enheten eller behöver ändra lösenord av säkerhetsskäl. När du loggar in på webben kan du välja att ange webbläsaren som betrodd så att du slipper ange en verifieringskod nästa gång du loggar in från den datorn.

Tillförlitliga enheter

En tillförlitlig enhet är en iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 9 eller senare, eller en Mac med OS X El Capitan eller senare som du redan har loggat in på med tvåfaktorsautentisering. Det är en enhet som vi vet är din och som kan användas för att kontrollera din identitet genom att visa en verifieringskod från Apple när du loggar in på en annan enhet eller webbläsare.

Betrodda telefonnummer

Ett betrott telefonnummer är ett nummer som kan användas för att hämta verifieringskoder via ett textmeddelande eller ett automatiserat telefonsamtal. Du måste bekräfta minst ett betrott telefonnummer för att använda tvåfaktorsautentisering.

Du bör även bekräfta ett extra telefonnummer som du har åtkomst till, till exempel ditt hemnummer eller telefonnumret till en familjemedlem eller nära vän. Du kan använda det om du tillfälligt inte har tillgång till ditt primära nummer eller dina egna enheter.

Verifieringskoder

En verifieringskod är en temporär kod som skickas till din betrodda enhet eller ditt betrodda telefonnummer när du loggar in på en ny enhet eller webbläsare med ditt Apple-ID. Du kan även få en verifieringskod från Inställningar på den betrodda enheten.

En verifieringskod är inte detsamma som enhetens lösenord som du anger för att låsa upp iPhone, iPad eller iPod touch.

Ställa in tvåfaktorsautentisering för ditt Apple-ID

Tvåfaktorsautentisering är tillgänglig för iCloud- och iTunes-användare som har minst en enhet med senaste versionen av iOS eller macOSLäs mer.

Slå på tvåfaktorsautentisering genom att följa dessa steg på iPhone, iPad och iPod touch.

iPhone-skärmen lösenord och säkerhet med Aktivera tvåfaktorsautentisering markerad

Slå på tvåfaktorsautentisering i Inställningar

Om du använder iOS 10.3 eller senare:

1. Gå till Inställningar > [ditt namn] > Lösenord och säkerhet.
  2. Tryck på Aktivera tvåfaktorsautentisering.
  3. Tryck på Fortsätt.

Om du använder iOS 10.2 eller tidigare:

1. Gå till Inställningar > iCloud.
  2. Tryck på ditt Apple-ID > Lösenord och säkerhet.
  3. Tryck på Aktivera tvåfaktorsautentisering.
  4. Tryck på Fortsätt.

Du kan uppmanas att svara på dina säkerhetsfrågor för ditt Apple-ID.

iPhone-skärm som begär ett telefonnummer för verifikation

Ange och verifiera ditt betrodda telefonnummer

Ange telefonnumret som du vill få verifieringskoder till när du loggar in. Du kan välja att ta emot koderna via ett textmeddelande eller ett automatiserat telefonsamtal.

När du trycker på Nästa skickar Apple en verifieringskod till det telefonnummer du har angett.

Ange verifieringskoden för att verifiera ditt telefonnummer och aktivera tvåfaktorsautentisering.

Följ dessa steg på din Mac med OS X El Capitan eller senare:

Säkerhetsskärmen för Mac iCloud

1. Gå till Apple-menyn () > Systeminställningar > iCloud > Kontodetaljer.
  2. Klicka på Säkerhet.
  3. Klicka på Aktivera tvåfaktorsautentisering.

En del Apple-ID:n som skapats i iOS 10.3 eller macOS 10.12.4 och senare skyddas av tvåfaktorsautentisering som standard. I det här fallet ser du att tvåfaktorsautentisering redan är aktiverat.

Om du redan använder tvåstegsverifiering och vill uppdatera avaktiverar du det och aktiverar sedan tvåfaktorsautentisering.

Om ditt konto inte är berättigat till tvåfaktorsautentisering kan du fortfarande använda tvåstegsverifiering för att skydda din information.

Viktigt att tänka på när du använder tvåfaktorsautentisering

Tvåfaktorsautentisering förbättrar avsevärt säkerheten för ditt Apple-ID. När du har aktiverat det krävs det både lösenord och tillgång till din betrodda enhet eller ditt betrodda telefonnummer för att logga in på ditt konto. Följ riktlinjerna nedan för hur du bäst skyddar ditt konto och ser till att du aldrig förlorar åtkomsten till det:

• Kom ihåg ditt Apple-ID-lösenord.
  • Använd ett enhetslösenord på alla dina enheter.
  • Se till att dina betrodda telefonnummer är uppdaterade.
  • Förvara dina betrodda enheter säkert.

Hantera ditt konto

Du kan hantera betrodda telefonnummer och enheter samt annan kontoinformation från din kontosida för Apple-ID.

Se till att dina betrodda telefonnummer är uppdaterade

Du behöver ha registrerat minst ett betrott telefonnummer som du kan ta emot verifieringskoder på för att använda tvåfaktorsautentisering. Fundera på att bekräfta ett extra betrott telefonnummer utöver ditt eget. Om din iPhone är din enda betrodda enhet och den tappas bort eller skadas kommer du inte att kunna få de verifieringskoder som krävs för att komma åt ditt konto.

Uppdatera dina betrodda telefonnummer genom att följa stegen nedan:

1. Gå till din Apple-ID-kontosida.
  2. Logga in med ditt Apple-ID.
  3. Gå till avsnittet Säkerhet och klicka på Redigera.

Om du vill lägga till ett telefonnummer klickar du på Lägg till ett betrott telefonnummer, och anger telefonnumret. Välj om du vill bekräfta numret via ett textmeddelande eller ett automatiserat telefonsamtal och klicka på Fortsätt. Du tar bort ett betrott telefonnummer genom att klicka på x-symbol bredvid numret.

Visa och hantera dina betrodda enheter

Du kan visa och hantera en lista över betrodda enheter i avsnittet Enheter på din kontosida för Apple-ID.

1. Gå till din Apple-ID-kontosida.
  2. Logga in med ditt Apple-ID.
  3. Gå till avsnittet Enheter.

I enhetslistan visas de enheter som du är inloggad på med ditt Apple-ID. Markera en enhet så visas modell, serienummer och annan användbar information, till exempel om enheten är betrodd eller inte och om den kan användas för att ta emot Apple-ID-verifieringskoder.

Du kan även ta bort en betrodd enhet. Om du tar bort en betrodd enhet går det inte längre att visa verifieringskoder på den, och åtkomst till iCloud och andra Apple-tjänster på enheten är blockerad tills du loggar in igen med tvåfaktorsautentisering. Om du behöver hitta eller radera din enhet innan du tar bort den från listan över betrodda enheter, kan du använda Hitta min iPhone

Generera appspecifika lösenord

Med tvåfaktorsautentisering behöver du ett appspecifikt lösenord för att logga in på ditt konto med appar eller tjänster från tredje part, till exempel appar för e-post, kontakter eller kalendrar som inte tillhandahålls av Apple. Följ dessa steg för att generera ett appspecifikt lösenord:

1. Logga in på din Apple-ID-kontosida.
  2. Klicka på Generera lösenord under appspecifika lösenord.
  3. Följ stegen som visas på skärmen.

När du har genererat det appspecifika lösenordet anger du det som vanligt (eller klistrar in det) i lösenordsfältet i appen.

Hjälp och vanliga frågor