Undvika e-postmeddelanden med nätfiske, falska virusvarningar, bluffsamtal från support och andra bedrägerier

Använd dessa tips för att undvika bedrägerier och läs om vad du kan göra om du tror att ditt Apple-ID är utsatt för risk.

Om du får ett meddelande medan du surfar på webben om att din iPhone, Mac eller annan Apple-enhet har ett virus eller om någon hävdar att de ringer från Apple och ber om ditt kontonamn och lösenord, är du förmodligen utsatt för ett bedrägeriförsök.

Bedragare använder alla metoder de kan – falska e-postmeddelanden, popup-annonser, textmeddelanden, till och med telefonsamtal – för att försöka få dig att dela personlig information, till exempel lösenordet till ditt Apple-ID eller kreditkortsinformation. De här tipsen hjälper dig att skydda ditt konto och undvika bedrägerier.

Skydda ditt Apple-ID

Dela aldrig lösenordet till ditt Apple-ID eller tillfälliga verifieringskoder med någon annan. Apple frågar aldrig efter denna information i samband med support.

Använd tvåfaktorsautentisering för att skydda ditt Apple-ID. Läs mer om säkerhet och ditt Apple-ID.

Om du tror att ditt Apple-ID är utsatt för risk, ska du omedelbart ändra ditt lösenord.

Undvika bedrägerier när du skickar eller tar emot pengar med Apple Pay

När du skickar eller tar emot pengar med Apple Pay (endast USA), är det precis som vanliga transaktioner mellan två personer. Följ dessa enkla tips för att undvika bedrägerier.

Om du får se popup-varningar eller annonser

När du surfar på webben visas ibland popup-annonser eller en sida som påstår att det finns ett problem på din enhet. Det kan till och med se ut som om varningen kommer från macOS eller iOS. Så är det inte. Varningarna är popup-annonser som är speciellt utformade för att lura dig att ringa ett falskt telefonnummer till en support eller för att köpa en app som ska lösa problemet. Ring inte det numret. Bara lämna sidan eller stäng fönstret eller fliken och fortsätt surfa.

Om du får ett suspekt telefonsamtal eller röstmeddelande

Det finns bedragare som lurar till sig telefonnummer och försöker få dig att dela med dig av information, pengar och till och med iTunes-presentkort med hjälp av smicker eller hot. Kontrollera alltid uppringarens identitet innan du uppger någon personlig information. Om du får ett oönskat telefonsamtal från någon som säger att de är från Apple lägger du på och kontaktar oss direkt.

Om du får ett e-postmeddelande eller textmeddelande med nätfiske

Bedragare försöker kopiera e-postmeddelanden och textmeddelanden från legitima företag för att få dig att ange personlig information och lösenord. Följ aldrig länkar eller öppna bilagor i suspekta eller oönskade meddelanden. Om du behöver ändra eller uppdatera personlig information kontaktar du företaget direkt.

Håll utkik efter följande tecken på nätfiskebedrägerier:

• Avsändarens e-postadress eller telefonnummer stämmer inte överens med namnet på företaget de säger sig komma från.
  • Din e-postadress eller ditt telefonnummer är ett annat än det du har gett till det företaget.
  • Meddelandet inleds med en allmän hälsning som ”Bästa kund”. De flesta legitima företag tar också med kundens namn i sina meddelanden.
  • En länk verkar legitim men tar dig till en webbplats vars URL inte stämmer överens med adressen för företagets webbplats.*
  • Meddelandets utseende skiljer sig från de meddelanden du brukar få från företaget ifråga.
  • Meddelandet ber dig lämna ut personlig information, som ett kreditkortsnummer eller kontolösenord.
  • Meddelandet är oönskat och har en bilaga.

Rapportera försök till nätfiske och andra suspekta meddelanden till Apple

Rapportera ett suspekt e-postmeddelande genom att vidarebefordra meddelanden till Apple med hela rubrikinformationen. Vidarebefordra e-postmeddelandet: Markera e-postmeddelandet i macOS Mail och välj Vidarebefordra som bilaga från menyn Meddelande längst upp på datorskärmen.

Dessa e-postadresser övervakas av Apple men du kanske inte får ett svar på din rapport.

• Om du får ett e-postmeddelande som påstår sig komma från Apple och som du misstänker är ett försök till nätfiske skickar du det till reportphishing@apple.com
  • Rapportera skräppost eller andra suspekta e-postmeddelanden som du får i din inkorg för iCloud.com, me.com eller mac.com genom att skicka dem till abuse@icloud.com.
  • Rapportera skräppost eller andra suspekta meddelanden som du får via iMessage genom att trycka på Rapportera skräp under meddelandet.

*Du kan bekräfta målet för en länk på en Mac-dator genom att hålla muspekaren över länken. Då visas webbadressen i statusfältet. Om du inte kan se statusfältet i Safari väljer du Innehåll > Visa statusfältet. På en iOS-enhet trycker du på och håller ned länken.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.