Var uppmärksam på och undvik meddelanden med nätfiske, bluffsamtal från support och andra bedrägerier

Använd dessa tips för att undvika bedrägerier och läs om vad du kan göra om du tror att ditt Apple-ID är utsatt för risk.

Med nätfiske avses bedrägliga försök att få personlig information från dig. Bedragare använder alla metoder de kan – falska e-postmeddelanden och SMSpopup-annonser, hämtade filer, kalender-skräppost, till och med falska telefonsamtal – för att få dig att dela information som lösenordet till ditt Apple-ID eller kreditkortsnummer.

Om du får ett suspekt e-postmeddelande som ser ut som det kommer från Apple kan du vidarebefordra det till reportphishing@apple.com.

Ange mer information genom att markera e-postmeddelandet och välja Vidarebefordra som bilaga från menyn Meddelande på Mac-datorn.

Så här undviker du nätfiske och andra bedrägerier

Om du får ett meddelande medan du surfar på webben om att din iPhone, Mac eller annan Apple-enhet har ett virus eller om någon hävdar att de ringer från Apple och ber om ditt kontonamn och lösenord, är du förmodligen utsatt för ett bedrägeriförsök. Här är några förslag på vad du kan göra för att undvika dem.

• Skydda ditt Apple-ID. Använd tvåfaktorsautentisering, se till att din kontaktinformation alltid är skyddad och uppdaterad och dela aldrig lösenordet till ditt Apple-ID eller verifieringskoder med någon annan. Apple ber aldrig om den här informationen i samband med support.
  • Lär dig hur du identifierar legitima Apple-e-postmeddelanden om dina inköp från App Store eller iTunes Store
  • Använd aldrig presentkort på App Store, iTunes eller Apple Store till att göra andra typer av betalningar.
  • Om du skickar eller tar emot pengar med Apple Pay (endast USA) är det precis som vanliga transaktioner mellan två personer.
  • Lär dig hur du skyddar dina Apple-enheter och data.
  • Kontrollera alltid mottagarens identitet innan du uppger någon personlig information, som kreditkortsnummer.
  • Följ inte länkar eller öppna eller spara bilagor i suspekta eller oönskade meddelanden.
  • Om du har frågor om en begäran eller kommunikation eller om du behöver uppdatera din information med ett företag kontaktar du företaget direkt.

Om du tror att ditt Apple-ID är utsatt för risk eller om du kanske har angett ditt lösenord eller annan personlig information på en falsk webbplats ska du omedelbart ändra lösenordet till ditt Apple-ID.

Om du får ett suspekt e-postmeddelande eller meddelande

Bedragare försöker kopiera e-postmeddelanden och SMS från legitima företag för att få dig att ge dem personlig information och lösenord. Håll utkik efter följande tecken på bedrägerier:

• Avsändarens e-postadress eller telefonnummer stämmer inte överens med namnet på företaget han eller hon säger sig komma från.
  • Avsändarens e-postadress eller telefonnummer skiljer sig från de du gav företaget.
  • En länk verkar legitim men tar dig till en webbplats vars URL inte stämmer överens med adressen för företagets webbplats.*
  • Meddelandets utseende skiljer sig från de meddelanden du brukar få från företaget ifråga.
  • Meddelandet ber dig lämna ut personlig information, som ett kreditkortsnummer eller kontolösenord.
  • Meddelandet är oönskat och har en bilaga.

Rapportera suspekta e-postmeddelanden eller meddelanden:

• Om du får ett e-postmeddelande med nätfiske som har utformats för att se ut som om att det kommer från Apple skickar du det till reportphishing@apple.com. Om du vidarebefordrar ett meddelande från Mail på Mac-datorn inkluderar du rubrikinformationen genom att markera meddelandet och välja Vidarebefordra som bilaga från menyn Meddelande.
  • Rapportera skräppost eller andra suspekta e-postmeddelanden som du får i din inkorg för iCloud.com, me.com eller mac.com genom att skicka dem till abuse@icloud.com.
  • Rapportera skräppost eller andra suspekta meddelanden som du får via iMessage genom att trycka på Rapportera skräp under meddelandet. Du kan också blockera oönskade meddelanden och samtal.

Om webbläsaren visar störande popup-fönster

Om ett popup-fönster eller en varning visas medan du surfar på webben som påstår att du vunnit ett pris eller att det finns ett problem på enheten så ska du inte tro på påståendet. Dessa typer av popup-fönster är vanligtvis falsk reklam som är utformad för att få dig att ge bedragaren personlig information eller pengar.

Ring inte numret eller följ länkarna för att hämta priset eller lösa problemet. Lämna bara sidan eller stäng fönstret eller fliken och fortsätt surfa.

Om du blir ombedd att hämta programvara

Var mycket försiktig om du hämtar innehåll från internet. Vissa hämtningsfiler på internet kanske inte innehåller den programvara de påstår eller kan innehålla oväntad eller oönskad programvara. Detta gäller appar som ber dig att installera konfigurationsprofiler som sedan kan styra enheten. Om den installeras kan okänd eller oönskad programvara bli påträngande och störande och till och med skada Mac-datorn och stjäla dina data.

Undvik oönskad, falsk eller skadlig programvara genom att installera programvara från App Store eller hämta den direkt från utvecklarens webbplats. Lär dig hur du öppnar programvara på Mac-datorn säkert eller tar bort oönskade konfigurationsprofiler från iPhone, iPad eller iPod touch.

Om du får ett suspekt telefonsamtal eller röstmeddelande

Det finns bedragare som lurar till sig telefonnummer till legitima företag och försöker få dig att dela med dig av information, pengar och till och med App Store- och iTunes-presentkort med hjälp av smicker eller hot. Om du får ett oönskat eller suspekt telefonsamtal från någon som säger att de är från Apple lägger du på.

Du kan rapportera bluffsamtal från teknisk support till Federal Trade Commission (endast USA) på www.ftccomplaintassistant.gov eller till ditt lokala brottsbekämpande organ.

Om du tackade ja till en suspekt kalenderinbjudan

Om du får en oönskad eller suspekt kalenderinbjudan i Mail eller Kalender kan du rapportera den som Skräp i iCloud.

Om du vill ta bort en inbjudan som du redan tackat ja till trycker du på händelsen och trycker sedan på Avvisa eller Ta bort händelse. Om du prenumererade på en oönskad kalender oavsiktligt öppnar du Kalender-appen, trycker på Kalendrar och letar efter en okänd eller suspekt kalender. Tryck på kalendern, bläddra sedan ned och tryck på Ta bort kalender.

*Du kan bekräfta målet för en länk på en Mac-dator genom att hålla muspekaren över länken. Då visas webbadressen. Om du inte kan se webbadressen i Safari väljer du Innehåll > Visa statusfältet. På en iOS-enhet trycker du på och håller ned länken.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.