Skapa en startbar installerare för macOS

Du kan använda en extern enhet eller en andra volym som startskiva för att installera om operativsystemet på din Mac.

Dessa avancerade steg är främst för systemadministratörer och andra som är bekanta med kommandoraden. Du behöver inte en startskiva för att uppgradera macOS eller installera om macOS, men den kan vara användbar om du vill installera på flera datorer utan att behöva hämta startskivan varje gång.

Vad du behöver för att skapa en startskiva

• Ett usb-minne eller en andra volym, formaterad som Mac OS Extended med minst 14 GB ledigt lagringsutrymme
  • En hämtad startskiva för macOS Monterey, Big Sur, Catalina, Mojave, High Sierra eller El Capitan

Hämta macOS

Startskivan för macOS MontereymacOS Big SurmacOS CatalinamacOS Mojave eller macOS High Sierra hämtas till mappen Program som en app med namnet Installera macOS [versionsnamn]. Om startskivan öppnas när du har hämtat den avslutar du den utan att fortsätta installationen. För att få rätt startskiva:

• Hämta på en Mac som är kompatibel med den versionen av macOS.
  • Hämta på en Mac som använder macOS Sierra 10.12.5 eller senare, eller OS X El Capitan 10.11.6.
  • Företagsadministratörer: Hämta från Apple och inte från en lokal server för mjukvaruuppdatering

Startskivan för OS X El Capitan hämtas till hämtningsmappen som en skivavbild med namnet InstallMacOSX.dmg. Så här hämtar du startskivan:

• Hämta med Safari och öppna skivavbildningen på en Mac som är kompatibel med OS X El Capitan.
  • Inuti skivavbildningen finns en startskiva som heter InstallMacOSX.pkg. Då installeras en app som heter Installera OS X El Capitan i mappen Program. Du skapar startskivan från den här appen, inte från skivavbilden eller .pkg-installeraren.

Använda kommandot ”createinstallmedia” i Terminal

1. Anslut usb-minnet eller en annan volym som du vill använda som startskiva.
  2. Öppna Terminal, som finns i mappen Verktygsprogram i mappen Program.
  3. Skriv eller klistra in ett av följande kommandon i Terminal. Dessa förutsätter att startskivan finns i mappen Program och att namnet på usb-minnet eller den andra volymen är MyVolume. Om den heter något annat ersätter du MyVolume i dessa kommandon med namnet på din volym.

Monterey:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Big Sur:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Catalina:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Mojave:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

El Capitan:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

*Om din Mac har macOS Sierra eller tidigare tar du med argumentet  --applicationpath och installationssökvägen på samma sätt som detta görs i kommandon för El Capitan.

När du har skrivit kommandot:

1. Tryck på returtangenten för att ge det här kommandot.
  2. Ange ditt administratörslösenord och tryck på returtangenten igen när du blir uppmanad till det. Terminal visar inte några tecken när du skriver ditt lösenord.
  3. När du blir ombedd trycker du J för att bekräfta att du vill radera enheten och trycker på returtangenten. Terminal visar förloppet när volymen raderas.
  4. När volymen har raderats kan du se en varning om att Terminal vill komma åt filer på en flyttbar volym. Klicka på OK för att låta kopieringen fortsätta.
  5. När Terminal är klar heter volymen detsamma som den startskiva du hämtade, exempelvis Installera macOS Monterey. Nu kan du stänga Terminal och mata ut volymen.
    Terminal-fönster som visar avslutad process

Använda startskivan

Avgör om du använder en Mac med Apple-chip och utför sedan lämpliga steg:

Apple-chip

1. Sätt in startskivan i en Mac som är ansluten till internet och kompatibel med den version av macOS som du installerar.
    • Den version av macOS som medföljde Mac-datorn är den tidigaste versionen som den kan använda.
    • En startskiva hämtar inte macOS från internet, men den kräver en internetanslutning för att få den fasta mjukvaran och annan information som är specifik för Mac-modellen.
  2. Starta din Mac och fortsätt att trycka in strömknappen tills du ser Starthanteraren. Där visas dina startbara volymer.
  3. Välj volymen som innehåller startskivan och klicka sedan på Fortsätt.
  4. När installationsprogrammet för macOS öppnas följer du instruktionerna på skärmen.

Intel-processor

1. Sätt in startskivan i en Mac som är ansluten till internet och kompatibel med den version av macOS som du installerar.
    • Den version av macOS som medföljde Mac-datorn är den tidigaste versionen som den kan använda.
    • En startskiva hämtar inte macOS från internet, men den kräver en internetanslutning för att få den fasta mjukvaran och annan information som är specifik för Mac-modellen.
  2. Tryck på och håll ned tangenten Alternativ (Alt) ⌥ direkt efter att du startat eller startat om din Mac.
  3. Släpp tangenten Alternativ när du ser en mörk skärm som visar dina startbara volymer.
  4. Välj volymen som innehåller startskivan. Klicka sedan på uppåtpilen eller tryck på returtangenten.
    Om du inte kan starta från startskivan kontrollerar du att Startsäkerhetsverktyg är inställd på att tillåta start från externa medier.
  5. Välj språk om du uppmanas till det.
  6. Välj Installera macOS (eller Installera OS X) från verktygsfönstret, klicka sedan på Fortsätt och följ anvisningarna på skärmen.

Läs mer

Om du vill ha information om kommandot createinstallmedia och argumenten som du kan använda med det ser du till att macOS-startskivan finns i mappen Program och anger sedan korrekt sökväg i Terminal:

/Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia