Skapa en startbar installerare för macOS

Du kan använda en extern enhet eller en andra volym som startskiva för att installera om operativsystemet på din Mac.

De här avancerade stegen är främst avsedda för systemadministratörer och andra erfarna användare som är vana med att använda kommandon i Terminal.

Du behöver ingen startskiva för att uppgradera macOS eller installera om macOS, men en startskiva kan användas om du vill installera macOS på flera datorer utan att behöva hämta installationsprogrammet varje gång, eller om du inte kan installera ett kompatibelt macOS från Finder eller macOS-återställning.

Vad du behöver för att skapa en startskiva

• Ett USB-minne eller annan volym med minst 14 GB tillgängligt lagringsutrymme, formaterat som Mac OS Extended.
  • Installationsprogram för OS X El Capitan eller senare. För att kunna använda det fullständiga installationsprogrammet måste Mac-datorn köra senaste versionen av OS X El Capitan, den senaste versionen av macOS Sierra eller någon senare version av macOS. Hämta från en Mac-dator som är kompatibel med den macOS-version du tänker hämta. Företagsadministratörer: hämta från Apple och inte från en lokal uppdateringsserver.

Hämta macOS

Skapa startskivan i Terminal

Terminal-fönster som visar avslutad process

1. Sätt i USB-minnet eller en annan volym som du vill använda som startskiva.
  2. Öppna Terminal, som finns i mappen Verktygsprogram i mappen Program.
  3. Skriv in eller klistra in ett av kommandona nedan i Terminal och tryck på returtangenten för att ange kommandot. Varje kommando förutsätter att startskivan finns i mappen Program och att namnet på USB-minnet eller den andra volymen är MyVolume. Om volymen heter något annat ersätter du MyVolume i kommandot med namnet på volymen.
  4. Ange administratörslösenordet när du uppmanas till det. Terminal visar inte några tecken när du skriver. Tryck sedan på returtangenten.
  5. När du blir ombedd trycker du J för att bekräfta att du vill radera enheten och trycker sedan på returtangenten. Terminal visar förloppet när volymen raderas.
  6. När volymen har raderats kan du se en varning om att Terminal vill komma åt filer på en flyttbar volym. Klicka på OK för att låta kopieringen fortsätta.
  7. När Terminal är klar heter volymen detsamma som den startskiva du hämtade, exempelvis Installera macOS Monterey. Nu kan du stänga Terminal och mata ut volymen.

Kommandon

Beroende på vilken macOS-version du hämtade anger du ett av följande kommandon i Terminal, på samma sätt som ovan.

Kör Mac-datorn macOS Sierra eller tidigare måste kommandot avslutas med --applicationpath följt av det avsedda installationsprogrammets filsökväg, såsom i kommandot nedan för El Capitan.

Ventura

sudo /Applications/Install\ macOS\ Ventura.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Monterey

sudo /Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Big Sur

sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Catalina

sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Mojave

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

El Capitan

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

Använda den startbara installeraren

Avgör om du använder en Mac med Apple-chip och utför sedan lämpliga steg:

Apple-chip

1. Sätt in startskivan i en Mac som är ansluten till internet och kompatibel med den version av macOS som du installerar. (En startskiva hämtar inte macOS från internet, men den kräver en internetanslutning för att få den fasta mjukvaran och annan information som är specifik för Mac-modellen.)
  2. Starta din Mac och fortsätt att trycka in strömknappen tills du ser Starthanteraren. Där visas dina startbara volymer.
  3. Välj volymen som innehåller startskivan och klicka sedan på Fortsätt.
  4. När installationsprogrammet för macOS öppnas följer du installationsinstruktionerna på skärmen.

Intel-processor

1. Sätt in startskivan i en Mac som är ansluten till internet och kompatibel med den version av macOS som du installerar. (En startskiva hämtar inte macOS från internet, men den kräver en internetanslutning för att få den fasta mjukvaran och annan information som är specifik för Mac-modellen.)
  2. Slå på Mac-datorn. Tryck och håll ned alternativtangenten direkt.
  3. Släpp alternativtangenten när du ser en mörk skärm som visar dina startbara volymer.
  4. Välj volymen som innehåller startskivan. Klicka på pilen på skärmen eller tryck på returtangenten.
    Om du inte kan starta från startskivan kontrollerar du att Startsäkerhetsverktyg är inställd på att tillåta start från externa medier.
  5. Välj språk om du uppmanas till det.
  6. Välj Installera macOS (eller Installera OS X) från verktygsfönstret, klicka sedan på Fortsätt och följ anvisningarna på skärmen.

Läs mer

Om du vill ha information om kommandot createinstallmedia och argumenten som du kan använda med det ser du till att macOS-startskivan finns i mappen Program och anger sedan korrekt sökväg i Terminal:

/Applications/Install\ macOS\ Ventura.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia