Använda en extern lagringsenhet som en Mac-startskiva

Om du har en extern lagringsenhet, till exempel en USB- eller Thunderbolt-enhet, kan du installera macOS på den enheten och sedan använda den som en Mac-startskiva.

Anslut den externa lagringsenheten till din Mac

Kontrollera lagringsenhetens format

Installera macOS på lagringsenheten

Tillåt start från externa medier

Välj din lagringsenhet som startskiva

Hålla macOS uppdaterat på lagringsenheten

Anslut lagringsenheten till din Mac

Se till att lagringsenheten är ansluten till rätt port på din Mac.

Ansluta till en Mac med Apple-chip

Om du använder en Mac-dator med Apple-chip har din Mac en eller fler usb- eller Thunderbolt-portar som har en kontakt av typen usb-c. När du installerar macOS på din lagringsenhet har det betydelse vilken av dessa portar du använder. När installationen är klar kan du ansluta lagringsenheten till vilken som helst av dem.

• Bärbar Mac-dator: Använd valfri usb-C-port, förutom den usb-C-port som är längst till vänster när du tittar på portarna på vänster sida av datorn.

• iMac: Använd valfri usb-C-port, förutom den usb-C-port som är längst till höger när du tittar på baksidan av datorn.

• Mac mini: Använd valfri usb-C-port, förutom den usb-C-port som är längst till vänster när du tittar på baksidan av datorn.

• Mac Studio: Använd valfri usb-C-port, förutom den usb-C-port som är längst till höger när du tittar på baksidan av datorn.

• Mac Pro med skrivbordshölje: Använd valfri usb-C-port, förutom den på ovansidan av datorn som är längst bort från strömbrytaren.

• Mac Pro med rackhölje: Använd valfri usb-C-port, förutom den på framsidan av datorn som är närmast strömbrytaren.

Ansluta till en annan Mac

Anslut din lagringsenhet till en kompatibel port.

Kontrollera lagringsenhetens format

En Mac-startskiva kräver något av dessa filsystemformat. Du kan använda Skivverktyg för att välja din lagringsenhet och se vilket format den använder. Du kan också använda Skivverktyg för att radera det i valfritt format.

• APFS-format rekommenderas för macOS High Sierra eller senare, speciellt om din lagringsenhet är en Solid State Drive (SSD).

• Formatet Mac OS Extended (journalförd), även kallat HFS+, är också tillåtet för traditionella hårddiskar och krävs för macOS Sierra eller tidigare.

Installera macOS på lagringsenheten

Den här installationen av macOS är specifik för din Mac-modell. Du bör inte förvänta dig att den ska starta andra Mac-modeller.

1. Se till att lagringsenheten är ansluten till rätt port på din Mac.

2. Hämta macOS från App Store eller en webbläsare. Om du inte kan göra det för att din Mac inte kan starta från den inbyggda startskivan kan du installera macOS från macOS Återställning istället.

3. När installeraren ber dig att välja var du ska installera väljer du din externa lagringsenhet innan du fortsätter. Du kan behöva klicka på Visa alla skivor först.

Tillåta start från externa medier

Om du använder en Mac-dator med Apple T2-säkerhetschip, använder du Startsäkerhetsverktyg, så att din Mac kan starta från externa eller löstagbara medier. Läs om hur du använder Startsäkerhetsverktyg.

Välj din lagringsenhet som startskiva

När du har installerat macOS på din lagringsenhet kan du välja den lagringsenheten som din startskiva. Din Mac kan sedan starta från den istället för den inbyggda startskivan.

Hålla macOS uppdaterat på lagringsenheten

När macOS-programuppdateringar eller uppgraderingar blir tillgängliga:

1. Se till att lagringsenheten är ansluten till rätt port på din Mac.

2. Starta från din externa lagringsenhet istället för den inbyggda startskivan.

3. Använd Programuppdatering för att uppdatera macOS på din externa lagringsenhet.