Använda mer än en version av macOS på en Mac

Om du installerar ett kompatibelt macOS på ytterligare en intern eller extern lagringsvolym kan din Mac starta från valfri volym.

Innan du börjar

Den här inställningen för dubbel start är ett smidigt sätt att prova en senare version av macOS samtidigt som du tillfälligt behåller den version av macOS som för närvarande är installerad för äldre mjukvara som fortfarande behöver den.

Det här är inte ett långsiktigt sätt att fortsätta använda ett tidigare macOS efter uppgraderingen. Senare macOS-versioner kan installera ändringar som är utformade för att skydda din Mac och dessa ändringar kan påverka datorns förmåga att fortsätta använda en betydligt äldre version.

Förbereda en ny APFS-volym för nya macOS

Om du har tillräckligt med ledigt lagringsutrymme kan du installera nya macOS på din inbyggda startskiva utan att ta bort det macOS som redan är installerat. Du kan även installera macOS på en extern lagringsenhet.

Om du vill installera nya macOS på din inbyggda startskiva skapar du en ny APFS-volym som ska rymma det.

1. Se till att din Mac har macOS High Sierra eller senare. Tidigare versioner av macOS är inte kompatibla med APFS.

2. Öppna Skivverktyg, som finns i mappen Verktygsprogram i mappen Program.

3. I sidofältet väljer du din befintliga APFS-volym, till exempel Macintosh HD.

4. Välj Redigera > Lägg till APFS-volym i menyfältet eller klicka på knappen Lägg till volym (+) i verktygsfältet i Skivverktyg. Dessa alternativ är endast tillgängliga när en APFS-formaterad volym är vald.

5. Ange namnet på den nya volymen och klicka på Lägg till.

6. Avsluta Skivverktyg när du är klar.

Ingen bildtext för denna bild

På en extern lagringsenhet

Läs hur du installerar och uppdaterar macOS på en extern lagringsenhet

Installera en kompatibel macOS på den nya volymen

1. Hämta hela macOS-installationsprogrammet från App Store.

2. När startskivan öppnas och du blir ombedd att välja var du ska installera klickar du på Visa alla skivor och väljer sedan den nya volymen innan du fortsätter.

Ingen bildtext för den här bilden

Växla mellan macOS-versioner

1. Följ stegen för att byta startskiva på datorn.

2. Starta om din Mac om du vill starta från den andra volymen.

3. Upprepa dessa steg efter behov när du vill växla mellan att använda varje volym som startskiva.

Första gången du startar från den nya volymen hjälper en inställningsassistent dig att skapa ett nytt användarkonto. När inställningen är klar kan du dela filer mellan användarkonton på varje volym. Mer information finns i Dela filer med andra som använder datorn.

Hålla macOS uppdaterad på varje volym

Sök efter programuppdateringar för att hitta de senaste uppdateringarna för varje macOS-version. Starta sedan från den andra volymen och sök efter programuppdateringar igen.

Radera en volym

Om du vill radera en volym, inklusive macOS och alla andra data på den volymen:

1. Valfritt: Gör en säkerhetskopia När du har raderat volymen kan du använda den här säkerhetskopian för att återskapa dina filer från den volymen.

2. Starta din Mac från en volym som du inte raderar.

3. Öppna Skivverktyg.

4. I Skivverktygets sidofält väljer du volymen som du vill radera.

5. Välj Redigera > Radera APFS-volym i menyfältet eller klicka på knappen Radera volym (–) i verktygsfältet i Skivverktyg.

6. Klicka på Radera. Om volymen är en del av en volymgrupp raderar du volymgruppen när du uppmanas till det.