iPhone 12 och senare: Mekaniska problem

Felsöka problem med hemknappen eller Touch ID

Felsöka problem med SIM-kort

Felsöka problem med Taptic Engine eller haptisk feedback

Felsöka problem med hemknappen eller Touch ID

Identifiera problem

Obs! Den här proceduren gäller för iPhone-modeller med hemknappar. Kontrollera teknisk information för att verifiera iPhone-funktionerna.

• Hemknappen svarar inte

• Ingen taptisk feedback känns när du trycker på hemknappen

• Det går inte att läsa ett fingeravtryck

• Det går inte att registrera ett finger i Touch ID-inställningarna

• Det går inte att göra ett köp med Touch ID

Prova de här stegen innan du fortsätter med problemspecifik felsökning

1. Alla kanske inte kan använda funktionen fingeravtrycksscanner. Vissa saknar den impedans som behövs för att aktivera biometriska sensorer. Detta är normalt och är inte ett serviceproblem. Försök om möjligt att aktivera en fungerande enhet med Touch ID för att kontrollera om du tillhör den här lilla gruppen användare.

2. Rengör Touch ID-sensorn från smuts eller skräp med en ren, luddfri trasa.

3. Se till att dina fingrar är rena och torra.

• Obs! Fukt, lotion, svett, oljor, skärsår eller mycket torr hud kan påverka avkänningen. Vissa aktiviteter kan också påverka fingeravtrycksidentifieringen tillfälligt. Det kan vara sådant som att träna, duscha, simma, laga mat eller annat som påverkar ditt fingeravtryck.

4. Kontrollera om det finns hinder som ett skärmskydd runt Touch ID-sensorn och ringen.

Obs! Service rekommenderas inte för problem med ett visst finger eller vissa fingrar. Om du har problem med specifika fingrar bör du känna till att Touch ID i vissa fall kanske inte kan matcha de fingrarna konsekvent. Orsaken är vanligtvis läsbarheten för det specifika fingeravtrycket. Du kan försöka registrera fingret senare eller använda ett annat finger för Touch ID. Om du inte kan registrera några fingrar alls på enheten kan det vara problem med Touch ID-sensorn, och enheten bör få service.

Kör manuella tester och felsökningstester

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker kör du de här felsökningstesterna och manuella testerna för att identifiera orsaken till problemet:

1. Kör felsökningspaketet Mobil resursinspektör (MRI).

2. Testa ett enkelklick och dubbelklick på hemknappen.

3. Tryck på och håll ned hemknappen för röststyrning eller Siri.

4. När bildskärmen är avstängd trycker du på hemknappen och kontrollerar att skärmen aktiveras.

5. När du trycker på hemknappen kontrollerar du att haptisk feedback simulerar en fysisk knapptryckning.

6. Håll fingret på hemknappen medan du trycker på hemknappen eller sidoknappen för att väcka enheten. När fingeravtrycket känns igen ska enheten låsas upp.

Öppna och inspektera din iPhone

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa supportartiklar eller köra felsökningstester läser du iPhone-telefonens reparationshandbok för att öppna och inspektera den. En skadad eller felplacerad del kan orsaka ett av problemen.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Att byta ut en del kanske inte löser problemen med enheten. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Byt ut delen

Om problemet inte löstes eller isolerades genom att följa föregående steg byter du ut skärmen.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Att byta ut en del kanske inte löser problemen med enheten. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Felsöka problem med SIM-kort

Identifiera problem

Obs! Den här proceduren gäller för iPhone-modeller med SIM-kortsfack. En del iPhone-modeller, som iPhone 14 och iPhone 15 som köpts i USA, har inget fysiskt SIM-kort och inget SIM-kortsfack. De här modellerna har ett eSIM. Kontrollera teknisk information för att verifiera iPhone-funktionerna.

Läs de här artiklarna om du upptäcker något av följande problem:

• ”Ogiltigt SIM-kort installerat” visas

• ”Inget SIM-kort installerat” visas

• ”Annat SIM-kort upptäckt” visas

Ta ut eller byta SIM-kortet i din iPhone

Ta reda på vilken storlek på SIM-kort iPhone eller iPad använder

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel går du vidare till nästa avsnitt.

Prova de här stegen innan du fortsätter med problemspecifik felsökning

1. Se till att din iPhone har ett aktivt abonnemang hos en mobiloperatör.

2. Se till att SIM-kortet är auktoriserat för användning med denna iPhone. Ett SIM-kort som inte är auktoriserat av Apple kan göra att SIM-varningsmeddelanden visas. Om du sätter i ett SIM-kort som inte är det SIM-kort som användes för den aktuella iPhone-verifieringen kan SIM-meddelanden visas.

3. Om meddelandet ”Låst SIM” visas i statusfältet för iPhone använder du PIN-koden (Personal Identification Number) för att låsa upp SIM-kortet.

4. Se till att rätt SIM-kortsfack är installerat i iPhone-enheten.

• Obs! SIM-kortsfacken varierar något i storlek och form.

Kör manuella tester och felsökningstester

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker kör du de här felsökningstesterna och manuella testerna för att identifiera orsaken till problemet:

1. Kör felsökningspaketet Mobil resursinspektör (MRI).

2. Använd ett SIM-utmatningsverktyg för att mata ut SIM-kortsfacket. Se till att kortfacket matas ut. Om det är svårt att mata ut SIM-kortsfacket byter du ut det.

3. Kontrollera om SIM-kortsfacket är skadat. Om det är skadat byter du ut det.

4. Se till att SIM-kortsfacket är rätt för den aktuella iPhone-modellen. Om det är fel byter du ut det.

5. Ta bort SIM-kortet genom att använda ett SIM-utmatningsverktyg för att mata ut SIM-kortsfacket. Se till att SIM-kortet ligger i linje med facket under ominstallationen. Om det är svårt att sätta i SIM-kortsfacket byter du ut det.

Öppna och inspektera din iPhone

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa supportartiklar eller köra felsökningstester läser du iPhone-telefonens reparationshandbok för att öppna och inspektera den. En skadad eller felplacerad del kan orsaka ett av problemen.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Att byta ut en del kanske inte löser problemen med enheten. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Byt ut delen

Om problemet inte löstes eller isolerades genom att följa föregående steg byter du ut SIM-kortsfacket.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Att byta ut en del kanske inte löser problemen med enheten. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Felsöka problem med Taptic Engine eller haptisk feedback

Identifiera problem

• iPhone vibrerar inte när det förväntas

Prova det här steget innan du fortsätter med problemspecifik felsökning

Kör manuella tester och felsökningstester

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker kör du de här felsökningstesterna och manuella testerna för att identifiera orsaken till problemet:

1. Kör felsökningspaketet Mobil resursinspektör (MRI).

2. Om aktuell iPhone har en knapp för Ringsignal/Ljud av flyttar du reglaget mot skärmen så att den orangefärgade indikatorn inte visas – ringsignalsläget. På iPhone 15 Pro-modeller ser du till att enheten är inställd på Ring med hjälp av åtgärdsknappen eller kontrollcentret.

3. Använd en annan telefon för att ringa till din iPhone.

4. Lyssna på din iPhone och känn på den medan den ringer. Den ska både ringa och vibrera.

5. Om din iPhone har en knapp för Ringsignal/Ljud av flyttar du reglaget bort från skärmen så att den orangefärgade indikatorn visas – tyst läge. På iPhone 15 Pro-modeller ser du till att enheten är inställd på Tyst med hjälp av åtgärdsknappen eller kontrollcentret.

6. Lyssna på din iPhone och känn på den medan den ringer. Den ska vibrera men inte ringa.

7. Avsluta samtalet.

Öppna och inspektera din iPhone

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa supportartiklar eller köra felsökningstester läser du iPhone-telefonens reparationshandbok för att öppna och inspektera den. En skadad eller felplacerad del kan orsaka ett av problemen.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Att byta ut en del kanske inte löser problemen med enheten. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Byt ut delen

Om problemet inte löstes eller isolerades genom att följa föregående steg byter du ut Taptic Engine.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Att byta ut en del kanske inte löser problemen med enheten. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.