Om Touch ID inte fungerar på din iPhone eller iPad

Läs vad du kan göra om du inte kan låsa upp din iOS-enhet med Touch ID, inte kan registrera ett fingeravtryck eller om du ombeds ange din lösenkod.

Var sitter Touch ID-sensorn?

Touch ID-sensorn sitter antingen i hemknappen eller – på iPad mini (6:e generationen) och iPad Air (4:e och 5:e generationen) – i översta knappen. När du följer stegen nedan kommer anvisningarna på skärmen visa vilken knapp du ska använda. Ta reda på vilken knapp som är vilken på din iPad om du är osäker.

Gör så här. Försök att använda Touch ID efter varje steg:

1. Kontrollera att du har den senaste versionen av iOS eller iPadOS.

2. Se till att fingrarna och Touch ID-sensorn är rena och torra.* Använd en ren och luddfri trasa för att torka bort smuts eller skräp från Touch ID-sensorn.

3. Ditt finger ska täcka Touch ID-sensorn helt och vidröra den omgivande metallringen. När Touch ID skannas bör du inte trycka för snabbt eller flytta runt fingret.

4. Om du använder ett fodral eller ett skärmskydd kontrollerar du att Touch ID-sensorn eller den omgivande ringen inte täcks.

5. Gå till Inställningar > Touch ID och lösenkod och kontrollera att Låsa upp iPhone eller iTunes och App Store är aktiverat och att du har registrerat ett eller flera fingeravtryck.

6. Försök registrera ett annat finger.

Fungerar det fortfarande inte?

Om stegen ovan inte fungerade, om du får meddelandet ”Kunde inte ställa in Touch ID” eller om något av följande händer när du går till Inställningar > Touch ID och lösenkod, tar du med dig din enhet till en Apple Store-butik eller en auktoriserad Apple-servicepartner. Du kan också kontakta Apple-supporten:

• Du kan inte aktivera Touch ID

• Touch ID är nedtonat eller gråtonat

Om du behöver ange din lösenkod

Du kan behöva ange lösenkoden eller ditt Apple-ID istället för Touch ID i dessa situationer:

• Du startade precis om din enhet

• Ditt fingeravtryck känns inte igen fem gånger i rad

• Du har inte låst upp din enhet på över 48 timmar

• Du har precis registrerat eller tagit bort fingeravtryck

• Du försöker öppna Touch ID och lösenkod i menyn Inställningar

• Du använde Nödsamtal SOS.

* Fukt, lotion, svett, fett, skärsår eller torr hud kan påverka avkänningen. Vissa aktiviteter kan också tillfälligt påverka avkänningen. Det kan vara sådant som att träna, duscha, simma, laga mat eller annat som påverkar ditt fingeravtryck.