iPhone 12 och senare: problem med batteri och laddning

Felsöka problem med batteritid eller kabelansluten laddning

Felsöka problem med trådlös laddning

Felsöka problem med batteritid eller kabelansluten laddning

Identifiera problem

Läs de här artiklarna om du upptäcker något av följande problem:

• Batteriet töms snabbt

• Batteriet håller inte laddning

• Batteriet laddas inte från en strömadapter

• Batteriladdningssymbolen visar inte att iPhone-enheten är fulladdad

• iPhone-enheten stängs av omedelbart efter att du har kopplat bort den från en strömadapter

• Batteriet laddas inte eller laddas långsamt, eller en varning om batterianvändning visas

Om din iPhone eller iPod touch inte laddar

Så här laddar du din iPhone trådlöst

Så här använder du din MagSafe-laddare med iPhone 15-, iPhone 14-, iPhone 13- och iPhone 12-modeller

Använda Apples strömadaptrar, kablar och duckhead-kontakter med Apple-produkter

Identifiera förfalskade eller icke-certifierade tillbehör för Lightning-kontakter

Obehörig ändring av iOS

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel går du vidare till nästa avsnitt.

Prova de här stegen innan du fortsätter med problemspecifik felsökning

1. Kontrollera om det finns smuts i laddningskontakten på iPhone. Rengör kontakten försiktigt med en liten, icke-metallisk, mjuk borste. Se till att borsten är ren och torr. Använd precis så många borst som får plats inuti porten. Vrid borsthåren så att smuts lossnar och lyfts ut. Borsta skräpet i riktning bort från porten för att undvika att borsta in skräp i porten.

• Viktigt! Börja med att koppla bort alla kablar och stänga av iPhone. Använd inte produkter som innehåller blekmedel eller väteperoxid. Se till att det inte kommer någon fukt i öppningarna och doppa inte din iPhone i rengöringsmedel. Använd inte tryckluft.

2. Se till att du använder en rekommenderad strömadapter för att ladda iPhone-enheten. Vissa andra strömadaptrar kanske inte ger tillräckligt mycket ström för att ladda din iPhone.

Kör manuella tester och felsökningstester

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker kör du de här felsökningstesterna och manuella testerna för att identifiera orsaken till problemet:

1. Kör felsökningspaketet Mobil resursinspektör (MRI).

2. Använd en kompatibel laddningskabel för att ansluta iPhone-enheten till en strömadapter som är ansluten till ett eluttag. Använd inte en port på datorn eller trådlös laddning. Ladda iPhone-enheten i minst 10 minuter. Vänta tills en bild visas på skärmen eller 10 minuter har gått.

• Obs! Om din iPhone har övergått i ett djupt urladdningsläge krävs mellan 20 och 30 minuters laddning innan den kan slås på. Laddningssymbolen ska vara synlig efter två minuters laddning.

3. Flytta försiktigt runt kabeln när den är ansluten för att se till att anslutningen inte är oregelbunden.

4. Vänd riktningen för laddningskabeln.

5. Ta ut och sätt i kabeln igen.

6. Prova med en annan laddningskabel.

7. Prova med en annan usb-C-strömadapter.

8. Använd en kompatibel trådlös laddningsdyna som är ansluten till ett eluttag.

9. Koppla bort den kabelanslutna laddningskabeln innan du testar trådlös laddning. När båda används samtidigt laddas enheten genom den trådbundna anslutningen som standard. Placera iPhone-enheten direkt ovanpå laddningsdynan. Se till att iPhone ligger med skärmen uppåt i mitten på en trådlös laddningsdyna eller på den plats som rekommenderas av tillverkaren av den trådlösa laddningsdynan.

10. Vänta tills en bild visas på skärmen eller 10 minuter har gått. Om iPhone-enheten inte startar när du använder kabelansluten laddning och endast startar när du använder trådlös laddning kan du ha problem med trådbunden laddning på din iPhone.

Obs! Batteri- och laddningsindikatorer kan variera en kort stund när du ansluter din iPhone till ström eller väcker den från viloläge. Om det händer väntar du några sekunder och kontrollerar dem sedan igen. Batteriprocenten kan ligga kvar på 99 procent med en full laddning, vilket inte indikerar ett problem med batteriet eller hårdvaran. Mer information finns i iPhone-enhetens batteri och prestanda.

Öppna och inspektera din iPhone

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa supportartiklar eller köra felsökningstester läser du iPhone-telefonens reparationshandbok för att öppna och inspektera den. En skadad eller felplacerad del kan orsaka ett av problemen.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Det kanske inte löser enhetens problem att byta ut en del. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Byt ut delen

Om problemet inte löstes eller isolerades genom att följa föregående steg byter du ut batteriet.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Det kanske inte löser enhetens problem att byta ut en del. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Felsöka problem med trådlös laddning

Identifiera problem

Läs de här artiklarna om du upptäcker något av följande problem:

• Det går inte att ladda iPhone-enheten trådlöst, men den laddas via trådbunden anslutning

• MagSafe-tillbehör identifieras inte på iPhone-enheten

Om din iPhone eller iPod touch inte laddar

Så här laddar du din iPhone trådlöst

Så här använder du din MagSafe-laddare med iPhone 15-, iPhone 14-, iPhone 13- och iPhone 12-modeller

Använda Apples strömadaptrar, kablar och duckhead-kontakter med Apple-produkter

Identifiera förfalskade eller icke-certifierade tillbehör för Lightning-kontakter

Obehörig ändring av iOS

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel går du vidare till nästa avsnitt.

Prova de här stegen innan du fortsätter med problemspecifik felsökning

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker kör du de här felsökningstesterna och manuella testerna för att identifiera orsaken till problemet:

1. Använd en kompatibel trådlös laddningsdyna som är ansluten till ett eluttag.

2. Om du har problem med identifiering av MagSafe-tillbehör ser du till att den trådlösa laddaren är en Apple MagSafe-laddare.

3. Ta bort alla fodral från tredje part som kan störa testet av iPhone-enheten.

4. Se till att du använder en rekommenderad strömadapter för att ladda iPhone-enheten. Vissa andra strömadaptrar kanske inte ger tillräckligt mycket ström för att ladda din iPhone.

Kör manuella tester och felsökningstester

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker kör du de här felsökningstesterna och manuella testerna för att identifiera orsaken till problemet:

1. Kör felsökningspaketet Mobil resursinspektör (MRI).

2. Använd en MagSafe-laddare eller ett Qi-certifierat trådlöst laddningstillbehör som är anslutet till ett eluttag.

3. Koppla bort den kabelanslutna laddningskabeln innan du testar trådlös laddning. När båda används samtidigt laddas enheten genom den trådbundna anslutningen som standard. Placera iPhone-enheten direkt ovanpå laddningsdynan. Se till att iPhone ligger med skärmen uppåt i mitten på en trådlös laddningsdyna eller på den plats som rekommenderas av tillverkaren av den trådlösa laddningsdynan.

4. Vänta tills en bild visas på skärmen eller 10 minuter har gått. Om iPhone-enheten inte startar när du använder trådlös laddning och endast startar när du använder kabelansluten laddning kan du ha problem med trådlös laddning på din iPhone.

Obs! Batteri- och laddningsindikatorer kan variera en kort stund när du ansluter din iPhone till ström eller väcker den från viloläge. Om det händer väntar du några sekunder och kontrollerar dem sedan igen. Batteriprocenten kan ligga kvar på 99 procent med en full laddning, vilket inte indikerar ett problem med batteriet eller hårdvaran. Mer information finns i iPhone-enhetens batteri och prestanda.

Öppna och inspektera din iPhone

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa supportartiklar eller köra felsökningstester läser du iPhone-telefonens reparationshandbok för att öppna och inspektera den. En skadad eller felplacerad del kan orsaka ett av problemen.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Det kanske inte löser enhetens problem att byta ut en del. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Byt ut delen

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa de föregående stegen byter du ut det bakre glaset på iPhone 14-, iPhone 14 Plus- och iPhone 15-modellerna som innehåller en trådlös laddningsspole. Du hittar servicealternativ för andra modeller påsupport.apple.com/sv-se/repair.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Det kanske inte löser enhetens problem att byta ut en del. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.