Slik bruker du Touch Bar på MacBook Pro

På MacBook Pro (15-tommers, 2016) eller nyere og MacBook Pro (13-tommers, 2016, fire Thunderbolt 3-porter) eller nyere tilpasses Touch Bar øverst på tastaturet til det du driver på med, og du får intuitive snarveier og programkontroller når du trenger dem.

Finn systemkontroller og innstillinger på Control Strip

Når du slår på MacBook Pro, viser Control Strip til høyre for Touch Bar noen kjente knapper, for eksempel volum, slå av lyd og skjermlysstyrke samt Siri. Escape-knappen (Esc) vises til venstre for Touch Bar.

Systemkontroller: Trykk på  på Control Strip slik at den utvides. Da ser du systemkontroller som lysstyrke, Mission Control, Launchpad og medieavspilling:

Gjør justeringene dine, og trykk deretter på . Control Strip vises i liten versjon igjen til høyre for Touch Bar, og Esc vises til venstre. Du kan når som helst trykke på  for å utvide Control Strip og se alle systemkontrollene.

Funksjonsknappen: For å bruke F1–F12-funksjonsknappene i Touch Bar holder du inne Funksjon-knappen (fn) nederst til venstre på tastaturet. Funksjonsknappene vises:

Finn ut mer om bruk av funksjonstaster på MacBook Pro med Touch Bar.

Når du bruker Mac, endres Touch Bar automatisk basert på hva du driver på med, for å vise deg relevante verktøy du allerede kjenner til. Les mer for å finne eksempler på hva Touch Bar kan brukes til i favorittprogrammene dine, og finn ut hvordan du spesialtilpasser Touch Bar.

Bruk Touch Bar-kontroller i programmer

Mange av programmene som er innebygd i Mac, har Touch Bar-kontroller som gjør vanlige handlinger enda lettere. Favorittprogrammene dine fra tredjeparter kan også bruke Touch Bar.

Her kan du se hva Touch Bar kan brukes til i noen populære Mac-programmer. Utforsk de andre favorittprogrammene dine for å se hva Touch Bar kan brukes til.

Finder

Naviger og se: I Finder trykker du på pilene i Touch Bar for å gå frem og tilbake mellom objekter, og på  for å se objekter i Hurtigvisning.

Se og sorter: Trykk på  for å se alternativer for visning og sortering av filene og mappene dine.

Del: Trykk på  for å se alternativer for deling av filene dine.

Kode: Trykk på  for å se koder du kan bruke for objekter.

Safari

Gå til favorittene dine: I Safari trykker du på et av favorittnettstedene dine i Touch Bar for å åpne det.

Naviger og søk: Klikk på den høyre eller venstre piltasten for å gå frem eller tilbake. Trykk på søkefeltet for å starte søk, eller trykk på  for å åpne en ny fane.

Mail

Utfør vanlige oppgaver: Du kan bruke Touch Bar i Mail for å skrive, svare på, arkivere og flagge meldinger samt markere meldinger som søppelpost.

Bruk foreslåtte skrivemåter: I Mail og andre programmer der du kan skrive tekst, får du forslag fra Touch Bar mens du skriver. Trykk på ord eller emojier for å bruke dem.

Formater teksten din: Når du skriver meldinger og markerer noe av teksten, viser Touch Bar formateringsalternativer som fet, kursiv og lister.

Si det med emojier: I programmer som Mail og Meldinger kan du velge emojier i stedet for ord som en morsom måte å få frem poenget ditt på. Trykk på  for å se emojien du bruker mest, og trykk deretter på en emoji for å bruke den.

Bilder

Gå raskt gjennom biblioteket ditt: I Bilder gjør Touch Bar søkene dine raskere for å finne det rette bildet når du drar fingeren over miniatyrbildene. Trykk på  for å merke et valgt bilde som en favoritt, Autoforbedrefor å bruke Autoforbedre,  for å rotere eller «Legg til i» for å inkludere bildet i et album.

Rediger bilder: Når du åpner et bilde i redigeringsvisningen, kan du bruke Touch Bar-kontrollene for å justere lys, farge eller sort/hvitt-nivå. Trykk på Juster for å få tilgang til filtre og beskjæringsverktøy. Når du har lagt til justeringene, kan du trykke på og holde  for å se det opprinnelige bildet.

Kart

Finn ut hvor du er: I Kart trykker du på  på Touch Bar for å finne posisjonen din. Trykk på søkefeltet for å skrive inn hvor du vil gå.

Se hva som er i nærheten: På Touch Bar vises knapper med kategorier over steder i nærheten, for eksempel restauranter, hotell og bensinstasjoner.

Kom deg frem: Når du velger et sted, ser du alternativer for å få veibeskrivelser, ringe bedriften eller se nettstedet.

Notater

Ta notater: I Notater trykker du på  på Touch Bar for å opprette et nytt notat. Trykk på  for å legge til elementer på sjekklisten.

Formater teksten din: Trykk på  for å se knapper for justering av tekst og bruk av stilene fet, kursiv eller understreket.

Bruk stiler: Trykk på  for å bruke avsnittsstiler som nummererte lister, punktlister eller overskrifter.

Kalender

Se dagen din: I Kalender trykker du på I dag-knappen for å se dagens hendelser, eller dra fingeren over Touch Bar for å velge måned – tidligere eller fremtidige.

Rediger hendelsene dine: Velg en hendelse i kalenderen din, og trykk deretter for å gå til hendelsesdetaljene, redigere tid eller sted og legge til eller slette invitasjoner.

FaceTime

Kontroller anropene dine: Du kan bruke FaceTime til å ringe, svare på anrop, få oppringerinformasjon og sende meldinger eller e-post når du ikke har anledning til å snakke – alt via Touch Bar.

Tilpass Touch Bar

I mange programmer, for eksempel Finder, Mail og Safari, kan du tilpasse Touch Bar.

Velg Visning > Tilpass Touch Bar. Tilpasningsvinduet vises på skjermen, og derfra kan du velge favorittobjektene dine:

Når du tilpasser Touch Bar, vibrerer knappene, og du ser Ferdig-knappen til venstre.

Bruk musepekeren til å dra objekter du vil ha fra skjermen og ned til Touch Bar. Du kan også dra objekter til høyre eller venstre på Touch Bar for å endre rekkefølgen på dem, eller du kan dra dem opp og ut av Touch Bar for å fjerne dem. Trykk på Ferdig i Touch Bar, eller klikk på Ferdig på skjermen når du er ferdig.

Tilpasse Control Strip

Du kan også legge til, fjerne eller endre rekkefølgen på knappene på Control Strip, inkludert Siri.

I alle programmene som støtter tilpassing (som for eksempel Finder), velger du Vis > Tilpass Touch Bar. Trykk på Control Strip-området i Touch Bar for å bytte til tilpasning av Control Strip. Deretter bruker du musepekeren til å dra objekter du vil ha, fra skjermen og ned til Control Strip. Dra objekter til høyre eller venstre på Control Strip for å endre rekkefølgen på dem, eller du kan dra dem opp og ut av Touch Bar for å fjerne dem. Trykk på Ferdig i Touch Bar, eller klikk på Ferdig på skjermen når du er ferdig.

Du kan også gå inn i tilpasningsmodus for Control Strip ved å klikke på «Tilpass Control Strip» i Tastatur-delen under Systemvalg.

Utforsk og eksperimenter

De fleste programmer inneholder snarveier, verktøy og kontroller i Touch Bar for oppgavene du vil gjøre. Trykk rundt for å se hva du kan gjøre raskt og enkelt.

Det er ofte lettere å trykke på Touch Bar enn å klikke på eller velge bestemte objekter på skjermen. Prøv for eksempel å åpne Kalkulator, og gjør noen raske beregninger med talltastene og funksjonene på Touch Bar – uten å flytte musepekeren, klikke eller skrive.

Fortsett å bruke Touch Bar for å finne de beste metodene for å gjøre det du vil, og utforsk favorittprogrammene dine fra tredjeparter som har lagt til den ekstra dimensjonen Touch Bar-funksjonene gir.

Bruk tilgjengelighetsalternativer med Touch Bar

Tilgjengelighetsfunksjonene som hjelper deg med å bruke Mac, kan også hjelpe deg med å bruke Touch Bar. Hold inne Kommando-tasten mens du trykker på Touch ID (av/på-knappen) tre ganger for å slå av eller på VoiceOver. Med VoiceOver leses Touch Bar-kommandoer opp høyt.

Finn ut mer om bruk av tilgjengelighetsfunksjoner med Touch Bar.