Om Våkne etter behov og Bonjour dvaleproxy

Når en Mac-maskin er i dvalemodus, kan den fortsatt dele tjenester som deling av iTunes- og iPhoto-biblioteker, skriverdeling, fildeling og skjermdeling.

Denne artikkelen har blitt arkivert og oppdateres ikke lenger av Apple.

Hvordan virker det?

Ved å bruke Våkne etter behov (på Mac) og Bonjour dvaleproxy (fra en AirPort-enhet eller Apple TV) kan du spare strøm og redusere kostnader og likevel sikre full tilgang til alle dine delte tjenester. Du kan også få ekstern tilgang til delte tjenester over Internett via Fjerntilgang til min Mac.

Våkne etter behov fungerer ved å samarbeide med en Bonjour dvaleproxy som kjører på din AirPort-basestasjon, Time Capsule eller Apple TV (når det ikke er noen AirPort-basestasjon eller Time Capsule i nettverket). Merk: Apple TV vil fungere som en Bonjour dvaleproxy selv om det er i dvalemodus.

Alle Mac-maskiner i nettverket som har Våkne etter behov aktivert i Strømsparing-valgene, vil automatisk registrere seg selv og sine delte tjenester med Bonjour dvaleproxy. Når Mac-maskinen er i dvalemodus og det gjøres en forespørsel om tilgang til en delt tjeneste på Mac-maskinen, vil en Bonjour dvaleproxy be den Mac-maskinen om å våkne og håndtere forespørselen. Når forespørselen er fullført, vil Mac-maskinen igjen registrere hos Bonjour dvaleproxy og gå tilbake til dvalemodus ved dvaleintervallet som er definert i Strømsparing-valgene. Merk: For å få ideell ytelse bør du ha tjue eller færre Mac-maskiner som bruker Våkne etter behov per Bonjour dvaleproxy i nettverket.

Merknader

• Med Våkne etter behov aktivert (se nedenfor) og Mac-maskinen i dvalemodus vil Mac-maskinen fra tid til annen våkne opp kort, uten å tenne skjermen, for å opprettholde aktive delte tjenester som er registrert hos Bonjour dvaleproxy. På enkelte Mac-maskiner kan lyder fra den optiske stasjonen, harddisken eller vifter høres under disse korte periodene. Merk: Hvis du fjerner en Mac i dvalemodus fra nettverket, fjernes automatisk dens registrerte delte tjenester fra Bonjour dvaleproxy.
  • Bonjour dvaleproxy kjører på en AirPort-basestasjon, Time Capsule eller Apple TV (2. generasjon eller nyere) – når det ikke er noen AirPort-basestasjon eller Time Capsule i nettverket – med de nyeste programvareoppdateringene installert.
  • Bærbare Mac-maskiner med Våkne etter behov aktivert vil bare utføre Våkne etter behov-funksjoner hvis de er koblet til en strømadapter og den innebygde skjermen er åpen eller en ekstern skjerm er tilkoblet.

Eksempler på hvordan Våkne etter behov fungerer

iTunes- og iPhoto-deling

Programmer som iTunes og iPhoto lar deg dele musikk, filmer og bilder med venner og familie som er i det lokale nettverket. Med Våkne etter behov kan Mac-maskinen din gå i dvale og våkne automatisk for å la andre se dine delte filer.

Skriverdeling

I OS X kan du koble en skriver til en Mac-maskin og dele den med andre datamaskiner i nettverket. Våkne etter behov gjør at Mac-maskinen kan gå i dvale når den er inaktiv, men våkne opp automatisk ved behov for å håndtere en utskriftsjobb.

Fjerntilgang til min Mac

Med Våkne etter behov kan du få ekstern tilgang til Mac-maskinen via Internett og Fjerntilgang til min Mac, selv om Mac-maskinen er i dvalemodus.

Lokal fildeling, skriverdeling og andre delingstjenester

I tillegg til å hjelpe din hjemme-Mac med å våkne når du ønsker fjerntilgang ved bruk av Fjerntilgang til min Mac, gir Våkne etter behov også samme muligheter når du åpner Mac-maskinen lokalt innenfra eget hjemmenettverk, uansett om det er for fildeling, skjermdeling, ekstern pålogging via SSH eller andre delingstjenester.

Nøkkelfunksjoner

Automatisk registrering

Med "Våkne for nettverkstilgang" eller "Våkne for Wi-Fi-nettverkstilgang" eller "Våkne for Ethernet-nettverkstilgang" aktivert i Strømsparing-valgene vil OS X automatisk oppdage tilstedeværelsen av en Bonjour dvaleproxy-tjeneste som kjører på AirPort-basestasjonen, Time Capsule eller Apple TV, og registrere sine delte tjenester hos Bonjour dvaleproxy før den går i dvalemodus.

Virker på alle tjenester

Fordi Våkne etter behov bruker Bonjour kan den håndtere alle tjenester som registreres hos Bonjour, uavhengig av underliggende protokoll.

Kompatibilitet

Enhver Bonjour-aktivert klient (inkludert både Mac og Windows) kan oppdage Bonjour-registrerte delte tjenester på dine sovende Mac-maskiner. Alle klienter som prøver å koble til en av disse delte tjenestene, vil føre til at Mac-maskinen våkner og leverer den delte tjenesten til klienten.

Eksempel: I et hjemmenettverk med en AirPort-basestasjon, settes en Mac-maskin som deler en iTunes-spilleliste, i dvalemodus. En Mac- eller PC-bruker i hjemmenettverket ser iTunes-spillelisten i sin iTunes, og klikker på den. Bonjour dvaleproxy vekker Mac-maskinen fra dvale, og dens iTunes-spilleliste vises på den andre Mac-maskinen eller PCen – klar til å spilles av.

Konfigurere Bonjour dvaleproxy og Våkne etter behov

Følg trinnene nedenfor for å konfigurere nettverket og enheter for Bonjour dvaleproxy og Våkne etter behov:

Angi Bonjour dvaleproxy på AirPort-basestasjonen, Time Capsule eller Apple TV

Installer de nyeste programvareoppdateringene for AirPort-basestasjoner med 11.802n (eller nyere med 802.11ac), Time Capsule eller Apple TV (2. generasjon eller nyere) for å aktivere den som Bonjour dvaleproxy. Etter installering vil AirPort-basestasjonen, Time Capsule eller Apple TV (når det ikke er noen AirPort-basestasjon eller Time Capsule i nettverket) gjøre seg selv tilgjengelig som en Bonjour dvaleproxy for andre enheter i nettverket, uten at det er nødvendig med noen annen konfigurering.

Konfigurere Mac-maskinen

Mac-maskiner som leveres med Mac OS X v10.6 eller nyere, har Våkne etter behov aktivert som standard, men på enkelte eldre Mac-maskiner må dette alternativet aktiveres ved å følge trinnene nedenfor.

Følg disse trinnene for å aktivere Våkne etter behov på en Mac:

1. Velg Systemvalg fra Apple-menyen.
  2. Velg Strømsparing fra Vis-menyen.
  3. Marker "Våkne for nettverkstilgang". Merk: Teksten for valget "Våkne for nettverkstilgang" kan variere noe avhengig av egenskapene for din Mac-maskin:
  • Våkne for nettverkstilgang - Mac-maskinen støtter Våkne etter behov over både Ethernet og AirPort
  • Våkne for Ethernet-nettverkstilgang - Mac-maskinen støtter Våkne etter behov kun over Ethernet
  • Våkne for Wi-Fi-nettverkstilgang- Din Mac støtter Våkne etter behov kun via AirPort

Konfigurere klienter

Alle Bonjour-klienter kan samhandle med en Mac som kjører Mac OS X v10.6 eller nyere, og få den til å Våkne etter behov. For Microsoft Windows må du installere Bonjour for Windows.

Trådløs vekking etter behov

Du kan bekrefte at din Mac støtter trådløst Våkne etter behov ved å følge disse trinnene:

1. Åpne Systeminformasjon.
    • Mens du holder nede tilvalgstasten klikker du på Apple-menyen og velger Systeminformasjon…
  2. Klikk på Wi-Fi under Nettverk.

Hvis du ser "Våkne ved trådløs: Støttet", støtter Mac-maskinen Våkne etter behov når den er koblet til ditt trådløse nettverk og automatisk blir registrert hos dvaleproxytjeneren. Hvis du ikke ser "Våkne ved trådløs: Støttet", kan Mac-maskinen bruke Våkne etter behov hvis den er koblet til nettverket med en Ethernet-kabel.

Det trådløse nettverket du bruker med Våkne etter behov, bør være det første trådløse nettverket i listen over foretrukne nettverk. Prioritet for trådløse nettverk kan angis i Nettverk-panelet i Systemvalg ved hjelp av følgende fremgangsmåte:

1. Velg Systemvalg... fra Apple-menyen.
  2. Velg Nettverk fra Vis-menyen.
  3. Marker Wi-Fi på listen over nettverksgrensesnitt.
  4. Hvis hengelåssymbolet nederst til venstre er låst, klikker du på det. Når du ser melding om det, skriver du inn et administratornavn og -passord for å låse opp.
  5. Klikk på Avansert…-knappen.
  6. I listen over foretrukne nettverk på Wi-Fi-fanen, klikker og drar du navnet på ditt nettverk som bruker Våkne etter behov, til toppen av listen.
  7. Klikk på OK for å arkivere innstillingene.
  8. Klikk på Bruk, og lukk Systemvalg.

Informasjon om produkter som ikke produseres av Apple, eller om uavhengige nettsteder som ikke styres eller testes av Apple, gis uten anbefalinger eller bifall. Apple påtar seg ikke noe ansvar med hensyn til utvalg, ytelse eller bruk av tredjeparts nettsteder eller produkter. Apple har ingen forestillinger angående nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparts nettsteder. Det finnes en iboende risiko ved bruk av Internett. Ta kontakt med leverandøren for å få mer informasjon. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for de respektive innehaverne.