Grunnleggende om Mac: Skrivebord

Skrivebordet er området hvor du ser fil-, mappe- og programvinduer. Lær om skrivebordet og hvordan du tilpasser det.

Elementer på skrivebordet

1. Apple-menyen () - Få tilgang til Programvareoppdatering, Systemvalg, Dvale, Slå av og så videre.
  2. Programmeny - Inneholder menyer for programmet du bruker i øyeblikket. Navnet på programmet vises med fet skrift ved siden av Apple-menyen.
  3. Menylinje - Inneholder Apple -menyen, meny for aktivt program, statusmenyer, menylinjetillegg, Spotlight-symbol og Varslingssenter-symbol (OS X Mountain Lion).
  4. Statusmeny - Viser dato og klokkeslett og status for datamaskinen eller gir deg rask tilgang til bestemte funksjoner. Du kan for eksempel raskt slå på Wi-Fi, slå av Bluetooth eller dempe datamaskinens lydvolum.
  5. Spotlight-symbol - Klikk her for å vise Spotlight-søkefeltet, der du kan søke etter alt på Mac-maskinen.
  6. Varslingssentersymbol - Klikk på det for å åpne varslingssenteret som konsoliderer varsler fra Meldinger, Kalender, Mail, Påminnelser og tredjepartsprogrammer.
  7. Skrivebord - Det er her programvinduene vises. Du kan legge til flere skrivebord med Mission Control. Hvis du bruker Mac OS X v10.6 eller nyere, kan du bruke Spaces.
  8. Dock - Gir rask tilgang til programmene, mappene og filene du bruker mest. Programmet, mappen eller filen åpnes med ett enkelt klikk.

Organisere filer og mapper på skrivebordet

Hvis du laster ned og lager filer på skrivebordet, kan det bli ganske rotete etter en stund. Du kan ordne skrivebordsfilene ved å gruppere dem i mapper på skrivebordet. Bare marker elementene du vil gruppere, Kontroll-klikk på et av de markerte elementene og velg "Ny mappe med markerte" fra snarveismenyen. Skriv deretter inn et navn for mappen. Alle de markerte filene vil bli gruppert i den nye mappen.

Tilpasse skrivebordet

Vis visningsvalg-vinduet

Du kan endre størrelsen på symboler, ordne dem i et rutenett og angi andre valg for elementer på skrivebordet ved å endre visningsvalg på skrivebordet. Når du skal endre visningsvalg for skrivebordet, klikker du på skrivebordet og velger Vis > Vis visningsvalg på menylinjen. Du kan prøve ulike innstillinger for å se hvilke du liker best. Du vil straks se hvordan endringene dine virker.

Endre bakgrunnen

Du kan bytte ut bildet som vises på Mac-maskinens skrivebord. Du kan velge et av skrivebordsbildene som leveres med Mac-maskinen, en heldekkende farge eller et av dine egne bilder.

Skrivebordsvalg i Systemvalg

1. Klikk på Launchpad-symbolet i Dock, og klikk på Systemvalg. Hvis du bruker Mac OS X v10.6 eller nyere, klikker du Systemvalg-symbolet i Dock.
  2. Klikk på Skrivebord og skjermsparer og deretter på Skrivebord.
  3. Gjør ett av følgende når du skal velge hva slags skrivebordbilde du vil bruke:
    • Hvis du vil bruke et bilde som følger med Mac-maskinen, markerer du en mappe under Apple.
    • Hvis du vil bruke en heldekkende farge, markerer du "Farger" under Apple.
    • Hvis du vil bruke et eget bilde, velger du Bilde-mappen under Mapper hvis det ønskede bildet er arkivert i Bilde-mappen. Hvis bildet er i en annen mappe, klikker du på Legg til (+)-knappen og finner fram til og markerer mappen hvor bildet befinner seg. Klikk deretter på Velg.
  4. Marker det ønskede bildet i ruten til høyre.

Bestemme hva som vises på skrivebordet

Du bruker Valg for Finder til å velge hva slags elementer som skal vises på skrivebordet.

Valg for Finder

1. Klikk på skrivebordet.
  2. Velg Finder > Valg og klikk på Generelt.
  3. Velg objektene du vil vise på skrivebordet, som harddisker og eksterne disker, under "Vis følgende objekter på skrivebordet".