
Tambah imej dalam Pages pada Mac
Anda boleh menambah foto, grafik dan imej SVG ke sebarang halaman dan menggantikan ruang letak media dengan imej anda sendiri. Anda boleh menambah imej daripada pustaka foto, menyeretnya daripada tapak web atau daripada Finder, menjana imej daripada perihalan teks atau mengambil foto dengan iPhone atau iPad berdekatan.
Anda juga boleh menambah imej premium daripada Hab Kandungan ke dokumen anda. Klik
dalam bar alat, klik kategori objek di bahagian atas dialog, kemudian klik imej premium untuk menambahnya ke dokumen. Sesiapa sahaja boleh menggunakan imej Hab Kandungan premium, tetapi anda perlu melanggan Apple Creator Studio untuk mengeluarkan tera air daripada imej. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat Ketahui lebih lanjut tentang Apple Creator Studio.
Petua: Jika anda mempunyai Mac dengan M1 atau lebih baharu, anda boleh menggunakan Image Playground dengan Apple Intelligence* untuk mencipta imej yang menyeronokkan dan asal berdasarkan perihalan serta konsep yang dicadangkan. Anda juga boleh melaraskan gaya dan membuat perubahan agar sepadan dengan teks pada slaid dengan mudah. Pilih teks atau imej yang anda mahu gunakan, Control-klik pilihan anda, kemudian klik Tambah ke Playground. Anda juga boleh mengklik
dalam bar alat, kemudian klik Image Playground. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang Apple Intelligence, lihat Panduan Pengguna Mac.
Tambah atau gantikan imej
Pergi ke app Pages
pada Mac anda.Buka dokumen, kemudian lakukan mana-mana daripada berikut:
Seret imej daripada komputer anda atau halaman web ke ruang letak media atau mana-mana pada halaman.
Klik
di penjuru kanan bawah ruang letak media, navigasi ke imej yang anda mahu gunakan, kemudian dwiklik imej.Klik
dalam bar alat, klik Pilih Foto atau Video, navigasi ke imej yang anda mahu gunakan, kemudian klik imej.Klik imej yang anda mahu gantikan, kemudian dalam bar sisi Format
, klik tab Imej. Klik Gantikan, navigasi ke imej yang anda mahu gunakan, kemudian dwiklik imej. Imej baharu mengekalkan dimensi imej asal.
Jika anda tidak boleh menggantikan imej pada halaman, imej mungkin telah dikunci atau dikumpul, atau ia mungkin objek tataletak bahagian.
Jana imej daripada perihalan teks
Jika anda melanggan Apple Creator Studio, anda boleh menggunakan Penjanaan Imej untuk mencipta imej resolusi tinggi tersuai daripada perihalan teks.
Ciri ini tidak tersedia di semua negara dan rantau. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat Perihal Apple Creator Studio.
Pergi ke app Pages
pada Mac anda.Buka dokumen, kemudian klik
dalam bar alat.Pilih gaya, paparan dan aspek untuk imej yang anda mahu cipta dalam tetingkap Jana Imej.
Taipkan atau tampal perihalan teks untuk imej yang anda mahu jana dalam medan teks, kemudian klik
.Imej berdasarkan perihalan teks dan pilihan anda dijana.
Untuk mengedit imej, gunakan kawalan di bahagian bawah skrin atau taip dalam medan teks, kemudian klik
.Untuk bermula semula, klik
.Lakukan salah satu daripada berikut:
Simpan imej: Klik
, kemudian pilih tempat yang anda mahu menyimpan imej.Tambah imej pada dokumen: Ketik butang Masukkan.
Nota: Jika anda diminta untuk menghantar imej, pilih Benarkan Sekali atau Sentiasa Benarkan.
Penting: Penjanaan Imej tertakluk pada pengehadan penggunaan. Untuk menyemak status penggunaan anda, pilih Pages > Ciri Kecerdasan > Tunjukkan Status Penggunaan.
Cipta ruang letak media
Anda boleh menambah ruang letak media (yang anda boleh tambahkan fail imej, video atau audio) pada dokumen. Menggunakan ruang letak media membolehkan anda menggantikan media dengan mudah tanpa mengganggu elemen lain pada halaman.
Pergi ke app Pages
pada Mac anda.Buka dokumen, kemudian tambah imej pada halaman.
Klik imej untuk memilihnya, kemudian pilih Format > Lanjutan > Tentukan Sebagai Ruang Letak Media (daripada menu Format di bahagian atas skrin anda).
Anda boleh memformatkan imej supaya sepadan dengan rupa imej dokumen anda mahukan. Contohnya, anda boleh menambah topeng atau jidar, memutarkan imej atau menukar saiznya.
Ambil foto atau imbasan dengan iPhone atau iPad dan tambahnya pada dokumen
Jika anda mempunyai peranti iPhone atau iPad berdekatan, anda boleh menggunakannya untuk mengambil foto atau imbasan dan memasukkan imej terus ke dalam dokumen anda pada Mac anda.
Nota: Untuk memastikan Mac, iPhone, atau iPad anda menyokong ciri ini, lihat artikel Sokongan Apple Keperluan Sistem untuk Kesinambungan.
Pergi ke app Pages
pada Mac anda.Buka dokumen, kemudian pergi ke halaman yang anda mahu tambahkan foto atau imbasan.
Klik
dalam bar alat, kemudian pilih Ambil Foto atau Imbas Dokumen di bawah nama peranti anda.Pada iPhone atau iPad anda, lakukan satu daripada berikut:
Ambil foto: Ketik
, kemudian ketik Gunakan Foto (Ketik Ambil Semula untuk mengambil semula foto).Imbas dokumen secara automatik: Tempatkan dokumen dalam paparan kamera untuk menangkap halaman secara automatik, memangkasnya dan membetulkan perspektifnya. Untuk memasukkan imbasan dalam dokumen anda, ketik Simpan.
Imbas halaman secara manual: Ketik
, kemudian seret bingkai untuk melaraskan kawasan yang anda mahu imbas. Ketik Simpan Imbasan, kemudian ketik Simpan.
Seret imej untuk mengalihkannya, atau seret sebarang pemegang pilihan untuk mensaizkan semula ia dalam dokumen anda.
Nota: Jika anda mengimbas lebih daripada satu item, hanya item pertama yang kelihatan dalam dokumen anda.
Jika anda tidak boleh menggantikan imej atau objek lain
Jika anda tidak boleh menggantikan objek pada templat, objek mungkin telah dikunci atau ia mungkin objek tataletak bahagian. Untuk menjadikannya boleh diedit, lakukan yang berikut:
Pilih objek, dalam bar sisi Format
, klik tab Susun; kemudian klik Buka Kunci.Pilih objek, kemudian pilih Susun > Tataletak Bahagian > Jadikan Objek Tataletak Sebagai Boleh Dipilih (daripada menu Susun di bahagian atas skrin anda).
Tambah perihalan imej
Anda boleh tambahkan perihalan kepada sebarang teks dalam dokumen anda. Perihalan imej dibaca dengan teknologi bantu (sebagai contoh, VoiceOver) apabila seseorang menggunakan teknologi itu untuk mengakses dokumen anda. Perihalan imej tidak boleh dilihat di mana-mana dalam dokumen anda.
Pergi ke app Pages
pada Mac anda.Buka dokumen, klik imej untuk memilihnya, kemudian klik tab Imej dalam bar sisi Format
.Klik kotak teks Perihalan, kemudian masukkan teks anda.
Jika anda mengeksport dokumen anda sebagai PDF, perihalan imej masih boleh dibaca oleh teknologi bantu. Lihat Tukar kepada Word, PDF atau format fail lain.
Untuk menambah perihalan pada imej dalam galeri imej, lihat Tambah galeri imej. Untuk menambah kapsyen pada imej, lihat Cipta kapsyen untuk imej atau objek lain.
Untuk bekerja dengan berbilang imej pada masa yang sama, Shift-klik imej.
Petua: Anda juga boleh memecahkan imej SVG menjadi bentuk, kemudian editnya secara individu. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat Gabungkan atau pecahkan bentuk.