Macin perusteet: Dockissa on eniten käyttämäsi ohjelmat, dokumentit ja paljon muuta

Dockista pääset kätevästi eniten käyttämiisi ohjelmiin.

Tämä artikkeli on arkistoitu eikä Apple enää päivitä sitä.

Dockin käyttäminen

Dock on näytön alareunassa tai sivussa oleva kuvakkeista koostuva palkki. Siitä pääsee helposti moniin Macin ohjelmiin (esimerkiksi Mailiin, Safariin ja Viesteihin). Voit myös lisätä Dockiin omia ohjelmia, dokumentteja ja kansioita.

Dockin kuva

Voit käyttää Dock-kohdetta osoittamalla sen kuvaketta. Jos haluat kuunnella musiikkia, avaa iTunes osoittamalla sen kuvaketta (kuvakkeessa on nuotin kuva). Jos haluat lukea sähköpostit, osoita Mail-kuvaketta (joka näyttää postimerkiltä).

Kun ohjelma on auki, sen kuvakkeen alla näkyy Dockissa valaistu viiva. Voit siirtyä käynnissä olevaan ohjelmaan osoittamalla sen kuvaketta Dockissa.

Dockin järjesteleminen

Ohjelmat ovat Dockissa vasemmalla. Kansiot, dokumentit ja pienennetyt ikkunat ovat puolestaan oikealla. Jos katsot tarkkaan, näet pystyviivan, joka erottaa nämä puolet toisistaan.

roskakori-kuvake dockissa

Voit vaihtaa kuvakkeen paikkaa Dockissa helposti vetämällä sen toiseen kohtaan. Roskakori ja Finder ovat erikoiskohteita, joten ne näkyvät aina Dockin päädyissä.

Kohteiden lisääminen Dockiin ja poistaminen siitä

Jos haluat lisätä ohjelman Dockiin, osoita Launchpad-kuvaketta Dockissa. Vedä sitten ohjelman kuvake Launchpadista Dockiin. Dock-kuvakkeet tekevät tilaa uudelle kohteelle. Jos haluat lisätä tiedoston tai kansion Dockiin, vedä sen kuvake mistä tahansa Finder-ikkunasta (tai työpöydältä) ja pudota se Dockiin.

Kohteen voi poistaa Dockista vetämällä sen kuvaketta noin kolme senttiä poispäin Dockista. Odota pari sekuntia ja vapauta kuvake, niin se katoaa savupilveen.

kuvakkeen vetäminen pois Dockista

Kohteen poistaminen Dockista ei poista sitä pysyvästi tietokoneesta. Jos haluat kohteen takaisin Dockiin, etsi ohjelma, tiedosto tai kansio Finderissa tai Launchpadissa ja vedä se takaisin Dockiin.

Lisätietoja

Saat lisätietoja Dockista osoittamalla jotakin seuraavista aiheista. Voit myös hakea sanalla "Dock" näytön ylälaidassa olevasta Ohje-valikosta.

Ikkunoiden pienentäminen

Kun pienennät ikkunan (osoittamalla sen vasemmassa yläkulmassa olevaa pyöreää keltaista painiketta), se siirtyy Dockiin. Ikkuna pysyy siellä, kunnes tuot sen näkyviin osoittamalla sen kuvaketta.

Pinot

Voit valita, miten kansiot näkyvät Dockissa. Ne voi näyttää kansiokuvakkeina tai pinoina.

pino dockissa

Kun pinoa osoitetaan Dockissa, kansion sisältö näkyy viuhkana tai ruudukkona. Lisätietoja pinoista on täällä.

Roskakori

Dockissa on roskakori, jonka kuvake näyttää paperikorilta. Vedä roskakoriin dokumentit, joita et enää tarvitse.

Kohteen siirtäminen roskakoriin ei poista sitä kokonaan. Näet roskakorin sisällön osoittamalla sen kuvaketta Dockissa. Kun haluat poistaa roskakoriin vedetyt tiedostot tai kansiot pysyvästi, pidä roskakorikuvaketta painettuna Dockissa ja valitse Tyhjennä roskakori.

roskakori-kuvake dockissa

Jos vedät levyn tai muun näkyviin tuodun taltion roskakoriin, se muuttuu poistokuvakkeeksi. Siitä tietää, että toiminto poistaa kohteen asemasta tai näkyvistä tyhjentämisen sijaan.

poistokuvake dockissa

Jos Dockia ei näy

Voit asettaa Dockin näkymään vain tarvittaessa. Jos Dockia ei näy, kokeile tuoda se näkyviin viemällä osoitin näytön alareunaan tai sivuun. Laita Dockin näyttäminen päälle tai pois päältä valitsemalla Omenavalikosta () Dock > Näytä vain osoitettaessa tai Näytä aina.