Använda Nödsamtal SOS på Apple Watch

Med Nödsamtal SOS kan du snabbt och enkelt ringa efter hjälp och meddela dina nödkontakter från din Apple Watch.

Så här fungerar det

När du ringer med Nödsamtal SOS ringer din Apple Watch automatiskt upp den lokala räddningstjänsten och delar din plats med dem.

Apple Watch som visar skärmen Nödsamtal

När samtalet är avslutat skickar din Apple Watch ett sms till dina nödkontakter med din nuvarande plats, om du inte väljer att avbryta. En tid efter att du gått över till läget Nödsamtal SOS får dina nödkontakter uppdateringar när din plats ändras. Lär dig lägga till nödkontakter.

Nödsamtal SOS kräver en mobilanslutning eller Wi-Fi-samtal med en internetanslutning från din Apple Watch eller en iPhone i närheten.

I vissa länder och regioner kan du behöva välja den räddningstjänst du behöver. Exempelvis i Kina, fastlandet kan du välja polis, brandkår eller ambulans. Om du har Apple Watch Series 5 eller senare (GPS + Cellular) eller Apple Watch SE eller senare (GPS + Cellular), kan klockan även ringa den lokala räddningstjänsten när du reser i andra länder eller regioner.

Ringa räddningstjänsten på Apple Watch

1. Tryck och håll ned klockans sidoknapp (knappen under den Digital Crown) tills skjutreglaget Nödsamtal visas.
  2. Dra skjutreglaget Nödsamtal för att omedelbart ringa samtalet. Det går även att hålla in sidoknappen och efter en nedräkning ringer klockan räddningstjänsten automatiskt.

Ring efter hjälp med Detektering av olycka och Falldetektering

Om du har Apple Watch Series 8, Apple Watch SE (2:a generationen) eller Apple Watch Ultra med den senaste versionen av watchOS kan klockan ringa räddningstjänsten och skicka ett meddelande till dina nödkontakter när den identifierar en allvarlig olycka. Läs mer om att använda Detektering av olycka på Apple Watch för att ringa efter hjälp vid en olycka.

Falldetektering på Apple Watch Series 4 eller senare och Apple Watch SE eller senare kan ansluta dig till räddningstjänsten när ett hårt fall upptäcks. Lär dig använda Falldetektering på Apple Watch.

Stänga av automatisk uppringning

Du kan ändra inställningarna så att inga nödsamtal rings automatiskt när du håller ned sidoknappen:

1. Öppna appen Watch på din iPhone och tryck på fliken Min klocka.
  2. Tryck på Nödsamtal SOS.
  3. Stäng av Ring genom att hålla ned sidoknappen.

Om du stänger av den här inställningen går det fortfarande ringa med skjutreglaget Nödsamtal.

Avsluta ett samtal som du startade av misstag

Om du startar nedräkningen för Nödsamtal SOS av misstag släpper du bara sidoknappen.

Om du av misstag startar ett nödsamtal trycker du på knappen Avsluta samtal den röda symbolen för att avsluta samtal. Tryck sedan på Ja för att bekräfta att du vill stoppa samtalet. Efter det frågar din klocka om du fortfarande vill skicka ett sms till dina nödkontakter. Tryck på Nej om du vill avbryta meddelandet.

Alternativet Avsluta samtal på Apple Watch.

Sluta dela din plats

Efter nödsamtalet påminner din Apple Watch var fjärde timme om att din plats delas med dina nödkontakter. Tryck på Stoppa delning i meddelandet för att sluta dela din plats.

Internationella nödsamtal

Apple Watch Series 5 och senare (GPS + Cellular) och Apple Watch SE och senare (GPS + Cellular), kan ringa den lokala räddningstjänsten när du befinner dig i ett annat land eller i en annan region. Om du startar ett Nödsamtal SOS när du är utomlands ringer klockan till den lokala räddningstjänsten, men den kan kanske inte skicka din plats eller ett sms till dina nödkontakter.

I en del länder och regioner fungerar internationella nödsamtal även om du inte har ställt in mobilanslutningen på klockan. Läs vilka länder och regioner som stöds.

Precis som när du använder Nödsamtal SOS i ditt hemland eller din hemregion måste din iPhone vara i närheten om du inte har en Apple Watch med mobilanslutning.