Använda Nödsamtal SOS på iPhone

Med Nödsamtal SOS kan du snabbt och enkelt ringa efter hjälp och meddela dina nödkontakter.

Så här fungerar det

ios-16-iphone-14-pro-power-off-screen.

När du ringer ett samtal med SOS ringer din iPhone automatiskt det lokala nödnumret och delar din platsinformation med räddningstjänsten1. I vissa länder och regioner kan du behöva välja den tjänst du behöver. I Fastlandskina går det till exempel att välja polis, brandkår eller ambulans. När SOS visas i statusfältet på din iPhone betyder det att: ett mobilnät är tillgängligt för nödsamtal.

Du kan också lägga till nödkontakter. När nödsamtalet avslutas skickar din iPhone ett sms till dina nödkontakter, såvida du inte väljer att avbryta. Din iPhone skickar din nuvarande plats till dina nödkontakter och under en tid efter att du har gått över till SOS-läge skickas uppdateringar till dina nödkontakter när din plats ändras.

På en iPhone 14 eller senare (alla modeller) kan du till och med använda Nödanrop SOS via satellit för att skicka SMS till räddningstjänsten när du inte har tillgång till mobilnät eller wifi.

Läs om hur du kontaktar räddningstjänsten om du använder Åtkomststöd

Ringa nödsamtal

Ringa samtalet på en iPhone 8 eller senare:

1. Tryck på och håll ned sidoknappen och en av volymknapparna tills reglaget Nödsamtal SOS visas.

2. Ring till SOS Alarm genom att dra skjutreglaget för nödsamtal. Om du fortsätter hålla ned sidoknappen och volymknappen, istället för att dra reglaget, startar nedräkningen och ett ljud spelas upp. Om du släpper knapparna efter nedräkningen ringer din iPhone automatiskt räddningstjänsten.

"ios-16-iphone-14-pro-release-to-call-emergency-services"

Ringa samtalet på en iPhone 7 eller tidigare:

1. Tryck snabbt fem gånger på sidoknappen eller knappen på ovansidan. Reglaget Nödsamtal upp visas.

2. Dra reglaget Nödsamtal SOS för att ringa nödsamtalet.

När samtalet är avslutat skickar din iPhone ett sms till dina nödkontakter med din nuvarande plats, såvida du inte väljer att avbryta. Om platstjänster är inaktiverade aktiveras de tillfälligt. Om din plats ändras får dina kontakter en uppdatering och du får en notis ungefär 10 minuter senare.

Med en iPhone eller senare (alla modeller) kan du ringa räddningstjänsten och skicka ett meddelande till dina nödkontakter när en allvarlig bilolycka upptäcks. Läs mer om Kraschdetektering på din iPhone eller Apple Watch.

Om du använder genvägen för Nödsamtal SOS måste du ange din lösenkod för att återaktivera Touch ID eller Face ID, även om du inte har slutfört nödsamtalet.

Använda Nödsamtal SOS på Apple Watch

Ringa räddningstjänsten i Indien

I Indien trycker du snabbt på sidoknappen tre gånger. Då ringer din iPhone automatiskt räddningstjänsten.

Om du fortsätter hålla ned sidoknappen och volymknappen, istället för att dra reglaget, startar nedräkningen och ett ljud spelas upp. Om du släpper knapparna efter nedräkningen ringer din iPhone automatiskt räddningstjänsten.

När nödsamtalet avslutas skickar din iPhone ett sms till dina nödkontakter, såvida du inte väljer att avbryta. Din iPhone skickar din nuvarande plats (om tillgänglig) till dina nödkontakter och, under en tid efter att du har gått över till SOS-läge, får dina nödkontakter uppdateringar när din plats ändras.

Om du använder hjälpmedelsfunktioner fungerar Nödanrop SOS på iPhone på ett annat sätt:

• Om du har en iPhone med Face ID och Hjälpmedelsgenväg påslaget: Tryck på och håll ner sidoknappen och någon av volymknapparna tills reglagen visas. Sedan drar du i Nödanrop SOS-reglaget.

• Om du har Åtkomststöd aktiverat: Tryck in sidoknappen tre gånger (iPhone med Face ID) eller hemknappen (andra iPhone-modeller), tryck på Nödsituation och ring numret till den lokala räddningstjänsten.

Sluta dela din plats

När du delar din plats får du en påminnelse var fjärde timme under 24 timmar om att sluta dela. Du kan stoppa uppdateringarna genom att trycka på statusfältet och välja Sluta dela nödsamtalsplats.

Avsluta ett samtal som du startade av misstag

Om du startar nedräkningen av misstag går den att avbryta. På iPhone 8 eller senare släpper du sidoknappen och volymknappen innan nedräkningen slutar. På iPhone 7 eller tidigare trycker du på stoppknappen och sedan på Sluta ringa.

Om samtalet har ringts men du inte behöver räddningstjänsten ska du inte lägga på. Vänta tills någon svarar och förklara sedan att du inte behöver hjälp.

Lägga till nödkontakter

1. Öppna appen Hälsa och tryck på din profilbildprofilbild .

2. Tryck på Medicinskt ID.

3. Tryck på Ändra och rulla sedan till Nödkontakter.

4. Tryck på knappen Lägg tillknappen Lägg till om du vill lägga till en nödkontakt.

5. Tryck på en kontakt och lägg sedan till relation.

ios-16-iphone-14-pro-health-edit-medical-id-info-2
  6. Tryck på Klar när du vill spara ändringarna.

Det går inte att ställa in räddningstjänsten som SOS-kontakt.

Ställ in Medicinskt ID i appen Hälsa

Ta bort nödkontakter

1. Öppna appen Hälsa och tryck på din profilbildprofilbild .

2. Tryck på Medicinskt ID.

3. Tryck på Ändra och rulla sedan till Nödkontakter.

4. Tryck på knappen Raderaknappen Radera bredvid en kontakt och tryck sedan på Radera.

5. Tryck på Klar när du vill spara ändringarna.

Ändra hur du ringer

En iPhone 8 eller senare kan ringa räddningstjänsten automatiskt. När Håll och släpp för att ringa är aktiverat och du håller in sidoknappen och en av volymknapparna för att ringa ett nödsamtal, börjar din iPhone en nedräkning och avger ett varningsljud. Om du släpper knapparna efter nedräkningen ringer din iPhone automatiskt räddningstjänsten.

När Fem knapptryck för att ringa är aktiverat och du försöker ringa ett nödsamtal börjar din iPhone en nedräkning och avger ett varningsljud. När nedräkningen är slutförd ringer din iPhone automatiskt nödsamtalet.

Ring tyst är tillgängligt i iOS 16.3 och senare. När Ring tyst är aktiverat och du försöker ringa ett nödsamtal med något av dessa alternativ kommer alla varningslarm och blinkningar att tystas.

Så här aktiverar du dessa inställningar:

1. Öppna appen Inställningar på din iPhone.

2. Tryck på Nödanrop SOS.

3. Slå på Håll och släpp för att ringa eller Fem knapptryck för att ringa eller Ring tyst.

ios-17-iphone-14-pro-settings-emergency-sos.

Om du stänger av Håll och släpp för att ringa eller Fem knapptryck för att ringa kan du fortfarande använda reglaget för Nödanrop SOS för att ringa ett samtal.

1. Platsdelning med räddningstjänster varierar beroende på land och region och kanske inte är tillgängligt överallt.