Använda falldetektering med Apple Watch Series 4

Om Apple Watch Series 4 upptäcker ett allvarligt fall kan den hjälpa dig att ringa nödsamtal om det behövs.

Så här fungerar det

Om Apple Watch Series 4 upptäcker ett allvarligt fall medan du har på dig klockan knackar den dig på handleden, avger ett larm och visar en notis. Du kan välja att ringa nödsamtal eller avfärda varningen genom att trycka på ”Jag ramlade men mår bra” eller ”Jag har inte ramlat”.

Apple Watch med meddelandet ”Du verkar ha ramlat” och Nödsamtal SOS-reglaget.

Om Apple Watch känner av att du rör på dig väntar den tills du svarar på varningen och ringer inte automatiskt nödsamtal. Om Apple Watch känner att du inte rör på dig på en minut startar den en nedräkning på 15 sekunder medan den knackar dig på handleden och avger ett larm. Larmet blir allt högre så att du eller någon i närheten kan höra det. När nedräkningen avslutas ringer din Apple Watch automatiskt nödsamtal. Sedan skickar den ett meddelande till dina nödkontakter och berättar var du är och att Apple Watch har känt av ett allvarligt fall och har ringt nödsamtal.

Din Apple Watch får kontaktuppgifterna för dina nödkontakter från ditt Medicinska ID. Handledsavkänning måste vara aktiverat för att din klocka ska ringa nödsamtal automatiskt: Öppna appen Inställningar på din Apple Watch, tryck på Allmänt och se till att Handledsavkänning är aktiverat. Fall registreras även automatiskt i appen Hälsa, såvida du inte säger att du inte har ramlat när Apple Watch frågar. Om du vill kontrollera din fallhistorik öppnar du appen Hälsa på din iPhone, trycker på fliken Hälsodata och sedan Resultat.

Ringa nödsamtal

Dra i reglaget för Nödsamtal SOS i notisen om du vill ringa nödsamtal. Apple Watch ringer automatiskt om den känner av att du inte har rört på dig på en minut. Apple Watch ringer inte om den känner av att du rör på dig.

Vissa länder och områden har flera nödsamtalsnummer. I de länderna ringer Apple Watch numret som är kopplat till ambulanstjänsten.

Avsluta ett samtal

Du kan avvisa notisen som frågar om du har ramlat genom att trycka på ”Jag ramlade men mår bra” eller ”Jag har inte ramlat”. Tryck på Avbryt om nedräkningen har startat.

Om du ringer nödsamtal kan du avbryta samtalet när det är färdigt eller om du inte längre behöver hjälp:

1. Tryck på knappen Avsluta samtal.
  2. Tryck på Ja på skärmen Avsluta samtal.

Nödsamtal SOS-alternativ på din iPhone.

Aktivera eller avaktivera falldetektering

1. Öppna appen Apple Watch på din iPhone och tryck sedan på fliken Min klocka.
  2. Tryck på Nödsamtal SOS.
  3. Aktivera eller avaktivera falldetektering.

Om du angav din ålder när du ställde in din Apple Watch eller i appen Hälsa och du är 65 år eller äldre är den här funktionen aktiverad som standard.

Apple Watch känner inte av alla fall. Ju mer fysiskt aktiv du är, desto troligare är det att du utlöser falldetektering på grund av hög aktivitet som kan verka vara ett fall.

Derek Parkers medicinska ID i appen Hälsa.

Ställa in ditt medicinska ID och lägga till nödkontakter

1. Öppna appen Hälsa på din iPhone och tryck sedan på fliken Medicinskt ID.
  2. Tryck på Redigera.
  3. Ange ditt födelsedatum och andra hälsouppgifter.
  4. Lägg till en nödkontakt genom att trycka på den gröna plussymbolen under nödkontakter. Tryck på en kontakt och lägg sedan till relation.
  5. Ta bort en nödkontakt genom att trycka på symbolen Ta bort bredvid kontakten och sedan på Ta bort.
  6. Aktivera Visa på låsskärm för att se till att Medicinskt ID är tillgängligt från låsskärmen. Vid nödfall ger det här information till personer som vill hjälpa dig.
  7. Tryck på Klar.

Du kan inte ange räddningstjänsten som en nödkontakt.