Stationära Mac-moduldatorer med Apple-chip: Problem med ström och start

Felsökning av intermittent avstängning eller instabilt system

Felsökning av startproblem

Felsökning vid ingen ström

Felsökning av intermittent avstängning eller instabilt system

Identifiera problem

Läs de här artiklarna om du upptäcker något av följande problem:

• Oväntad avstängning under start

• Oväntad avstängning under användning

• Oväntad omstart med ett varningsmeddelande

• Inget svar efter start

• Inget svar efter väckning från viloläge

• Dålig prestanda

Om det inte går att starta din Mac

Om din Mac inte startar helt

Om din Mac startades om på grund av ett problem

Använda säkert läge på din Mac

Om du följde supportartikeln och problemet inte löstes går du vidare till nästa avsnitt.

Prova dessa steg innan du går vidare med problemspecifik felsökning

1. Samla in följande information och koppla samman relaterade symptom med möjliga orsaker:

1. När avstängningen inträffar (till exempel efter en stunds körning)

2. Hur ofta avstängningar sker

3. Vilka program som körs då

4. Upprepade avstängningar

2. Inspektera datorn efter tecken på vätskespill. Vätskespill kan kortsluta interna kretsar och stoppa fläkten.

Köra manuella tester och diagnostiktester

Om problemet inte löstes genom att följa en supportartikel eller leta efter möjliga orsaker kör du dessa felsökningstester och manuella tester för att isolera orsaken till problemet:

1. Försök att starta i säkert läge för att verifiera att datorn kan starta helt utan problem.

2. Kör felsökningspaketet Resursinspektör för Mac (MRI).

• Obs! Det här testet samlar in felsökningsinformation och kontrollerar att mätvärden för värmesensorn är inom gränserna. Kontrollera MRI-resultaten för eventuella varningar eller fel på ström, fläkt eller värme.

Öppna och inspektera datorn

Läs datorns reparationshandbok och öppna och inspektera datorn om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker. En del som är skadad eller på fel plats kan orsaka något av problemen.

1. Följ procedurerna i reparationshandboken för att öppna datorn.

2. Inspektera interna komponenter och höljet efter tecken på fysisk skada eller fuktskada, kontaminering eller brända eller mörka områden.

3. Inspektera området runt kylflänsen och varje fläkt för att se om det finns damm eller skräp. Använd en ESD-säker dammsugare eller tryckluft för att försiktigt ta bort damm och skräp från kylflänsen och fläktarna. Kontrollera att varje fläkt kan snurra fritt och inte är blockerad.

4. För datorer med intern utbyggnad, till exempel Mac Pro, underlättar du felsökningsprocessen genom att ta bort onödig kringutrustning, interna expansionskort och andra valfria föremål från den dator som testas. Att återställa datorns konfiguration till ett minimitillstånd kan hjälpa dig att isolera och lösa problem som innefattar följande: ingen ström, ström men ingen bild eller andra startrelaterade symptom. Den här metoden bygger gradvis upp systemet från en minimikonfiguration och verifierar förväntade beteenden i varje steg.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du hittar servicealternativ på support.apple.com/repair.

Byta ut delen

Om problemet inte löstes eller isolerades genom att följa felsökningsstegen ovan byter du ut moderkortet.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du hittar servicealternativ på support.apple.com/repair.

Felsökning av startproblem

Identifiera problem

Läs de här artiklarna om du upptäcker något av följande problem:

• Datorn startar inte helt när den slås på

• Datorn visar en symbol för ett utropstecken (!) i en cirkel

• Datorn verkar först vara avstängd men visar tecken på ström, till exempel att fläkten snurrar eller att statuslampan lyser

Om det inte går att starta din Mac

Om din Mac inte startar helt

Om din Mac startades om på grund av ett problem

Använda säkert läge på din Mac

Om din Mac startar och visar ett utropstecken i en cirkel

Om din Mac startar och visar en skärm med en kugghjulssymbol

Om du inte kan starta från macOS Återställning

Använda macOS Återställning på en Mac med Apple-chip

Om du följde supportartikeln och problemet inte löstes går du vidare till nästa avsnitt.

Prova dessa steg innan du går vidare med problemspecifik felsökning

1. Inspektera datorn efter tecken på vätskespill. Vätskespill kan kortsluta interna kretsar och stoppa fläkten.

Köra manuella tester och diagnostiktester

Om problemet inte löstes genom att följa en supportartikel eller leta efter möjliga orsaker kör du dessa felsökningstester och manuella tester för att isolera orsaken till problemet:

1. Avgör om datorn har ström genom att bekräfta något av följande:

1. Statuslampan tänds

2. Fläkten snurrar

3. En ansluten extern bildskärm fungerar

If the computer shows no indications of power, refer to troubleshooting no power.

2. Försök att starta i säkert läge för att verifiera att datorn kan starta helt utan problem.

3. Anslut en kompatibel extern bildskärm till datorn. Kontrollera om det visas en bild på den anslutna externa bildskärmen.

4. Försök att starta datorn i macOS Återställning.

5. När du startat i macOS Återställning använder du Skivverktyg för att verifiera datorns interna startvolym. Om du upptäcker fel använder du Skivverktyg för att reparera datorns interna startvolym.

6. Starta om datorn och verifiera att startprocessen slutförs. Om datorn fortfarande inte startar helt väljer du alternativet Installera macOS i macOS Återställning för att uppdatera eller installera om macOS.

7. Om datorn inte kan starta i macOS och inte kan starta i macOS Återställning visas en symbol med ett utropstecken i en cirkel. Om du ser den här symbolen när du försöker starta datorn följer du de rekommenderade stegen i Om din Mac startar och visar ett utropstecken i en cirkel.

8. Kör felsökningspaketet Resursinspektör för Mac (MRI).

• Obs! Det här testet samlar in felsökningsinformation och kontrollerar att mätvärden för värmesensorn är inom gränserna. Kontrollera MRI-resultaten för eventuella varningar eller fel på ström, fläkt eller värme.

Öppna och inspektera datorn

Läs datorns reparationshandbok och öppna och inspektera datorn om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker. En del som är skadad eller på fel plats kan orsaka något av problemen.

1. Följ procedurerna i reparationshandboken för att öppna datorn.

2. Inspektera interna komponenter och höljet efter tecken på fysisk skada eller fuktskada, kontaminering eller brända eller mörka områden.

3. Inspektera området runt kylflänsen och varje fläkt för att se om det finns damm eller skräp. Använd en ESD-säker dammsugare eller tryckluft för att försiktigt ta bort damm och skräp från kylflänsen och fläktarna. Kontrollera att varje fläkt kan snurra fritt och inte är blockerad.

4. För datorer med intern utbyggnad, till exempel Mac Pro, underlättar du felsökningsprocessen genom att ta bort onödig kringutrustning, interna expansionskort och andra valfria föremål från den dator som testas. Att återställa datorns konfiguration till ett minimitillstånd kan hjälpa dig att isolera och lösa problem som innefattar följande: ingen ström, ström men ingen bild eller andra startrelaterade symptom. Den här metoden bygger gradvis upp systemet från en minimikonfiguration och verifierar förväntade beteenden i varje steg.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du hittar servicealternativ på support.apple.com/repair.

Byta ut delen

Om problemet inte löstes eller isolerades genom att följa föregående steg byter du ut moderkortet.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du hittar servicealternativ på support.apple.com/repair.

Felsökning vid ingen ström

Identifiera problem

Läs de här artiklarna om du upptäcker något av följande problem:

• Datorn startar inte när du trycker på strömbrytaren

• Ingen bild visas på en ansluten extern bildskärm

• Statuslampan tänds inte

Identifiera din Mac mini-modell

Identifiera din Mac Studio-modell

Identifiera din Mac Pro-modell

Statuslampans beteende på Mac-datorer

Statuslampans beteende på Mac Pro (2023)

Om det inte går att starta din Mac

Om din Mac inte startar helt

Använda säkert läge på din Mac

Om din Mac startar och visar ett utropstecken i en cirkel

Om din Mac startar och visar en skärm med en kugghjulssymbol

Om du inte kan starta från macOS Återställning

Använda macOS Återställning på en Mac med Apple-chip

Om du följde supportartikeln och problemet inte löstes går du vidare till nästa avsnitt.

Prova dessa steg innan du går vidare med problemspecifik felsökning

1. Inspektera datorn efter tecken på vätskespill. Vätskespill kan kortsluta interna kretsar och stoppa fläkten.

2. Verifiera att datorn är avstängd. Om du inte är säker på om datorn är på eller av trycker du på och håller ned strömknappen för att stänga av datorn. Vänta några sekunder och tryck sedan på strömbrytaren igen för att starta datorn.

3. Kontrollera att strömsladden fungerar och är ordentligt ansluten till datorn.

Kör manuella tester

Om problemet inte löstes genom att följa en supportartikel eller leta efter möjliga orsaker kör du dessa manuella tester för att isolera orsaken till problemet:

1. Avgör om datorn har ström genom att bekräfta något av följande:

1. Statuslampan tänds

2. Fläkten snurrar

3. En ansluten extern bildskärm fungerar

If the computer shows any indications of power, refer to troubleshooting startup issues.

Öppna och inspektera datorn

Läs datorns reparationshandbok och öppna och inspektera datorn om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker. En del som är skadad eller på fel plats kan orsaka något av problemen.

1. Följ procedurerna i reparationshandboken för att öppna datorn.

2. Inspektera interna komponenter och höljet efter tecken på fysisk skada eller fuktskada, kontaminering eller brända eller mörka områden.

3. Inspektera området runt kylflänsen och varje fläkt för att se om det finns damm eller skräp. Använd en ESD-säker dammsugare eller tryckluft för att försiktigt ta bort damm och skräp från kylflänsen och fläktarna. Kontrollera att varje fläkt kan snurra fritt och inte är blockerad.

4. För datorer med intern utbyggnad, till exempel Mac Pro, underlättar du felsökningsprocessen genom att ta bort onödig kringutrustning, interna expansionskort och andra valfria föremål från den dator som testas. Att återställa datorns konfiguration till ett minimitillstånd kan hjälpa dig att isolera och lösa problem som innefattar följande: ingen ström, ström men ingen bild eller andra startrelaterade symptom. Den här metoden bygger gradvis upp systemet från en minimikonfiguration och verifierar förväntade beteenden i varje steg.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du hittar servicealternativ på support.apple.com/repair.

Byta ut delen

Byt ut följande delar en i taget i den ordning som visas om det inte går att lösa eller isolera problemet genom att följa föregående steg. När du har bytt ut den första delen upprepar du felsökningsstegen för att avgöra om problemet har blivit löst genom utbytet av delen. Byt ut nästa del om problemet fortfarande inte är löst.

• Byt ut nätaggregatet.

• Byt ut moderkortet.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du hittar servicealternativ på support.apple.com/repair.