Så här återupplivar eller återskapar du fast mjukvara för Mac

Vid sällsynta omständigheter kan en Mac med Apple-chip eller Apple T2-säkerhetschip sluta svara och behöva återupplivas eller återskapas av en annan Mac.

När du ska återuppliva eller återskapa

Vad du behöver för att återuppliva eller återskapa

Så här ställer du in dina datorer för att återuppliva eller återskapa

Så här återupplivar eller återskapar du

När ska du återuppliva eller återskapa

Om den fasta mjukvaran som är lagrad i minnet behöver återupplivas eller återskapas kan en Mac med Apple-chip eller Apple T2-säkerhetschip sluta svara. Detta kan inträffa under vissa sällsynta omständigheter, till exempel när ett strömavbrott avbryter macOS-installationen. Exempel på symptom:

Återskapa den fasta mjukvaran på din Mac för att lösa detta utan att radera dina filer. Om det inte går att återuppliva kan du återskapa istället.

Vad du behöver för att återuppliva eller återskapa

• Den berörda Mac-datorn, som är Mac-datorn med Apple-chip eller Mac-datorn med Apple T2-säkerhetschip som du återupplivar eller återskapar. Andra Mac-modeller omfattas inte.

• En annan Mac, som du kommer att använda för att återuppliva eller återskapa den berörda Mac-datorn. Den här Mac-datorn måste använda macOS Monterey eller senare.

• En usb-C till usb-Cusb-C till usb-C-kabel som har stöd för data och laddning, som Apples usb-C-laddningskabel som medföljer vissa Apple-produkter. Den fungerar med portar på Mac som accepterar en typ usb-C-kontakt: Thunderbolt 4, Thunderbolt/usb 4, Thunderbolt 3 eller usb 3. Använd inte en Thunderbolt 3Thunderbolt 3-kabel.

Så här ställer du in dina datorer för att återuppliva eller återskapa

Följ dessa steg baserat på om den berörda Mac-datorn är en bärbar eller stationär dator, och om det är en Mac med Apple-chip eller en Mac med Apple T2-säkerhetschip. Du använder usb-C-kabeln för att ansluta de två datorerna och går sedan in i DFU-läget (device firmware update) på den berörda Mac-datorn.

Bärbar dator

1. På den berörda MacBook Pro- eller MacBook Air-datorn:

• Anslut Mac-datorn till en strömkälla.

• Mac med Apple-chip: Stå mittemot portarna på vänster sida av din Mac och anslut usb-C-kabeln till usb-C-porten längst till vänster.

• Mac med T2-chip: Stå mittemot portarna på vänster sida av din Mac och anslut usb-C-kabeln till usb-C-porten längst till höger.

• På vänster sida på alla bärbara datorer sitter en usb-C-port längst till vänster och längst till höger. Det här är usb-C-porten längst till vänster på en bärbar datormodell:

MacBook Pro med usb-C-porten längst till vänster
      • Det här är usb-C-porten längst till höger på en annan bärbar datormodell:

MacBook Pro med usb-C-porten längst till höger
  2. På den andra Mac-datorn:

• Anslut Mac-datorn till en strömkälla.

• Anslut den andra änden av usb-C-kabeln till valfri usb-C-port.

• Kontrollera att Mac-datorn är ansluten till internet.1

3. Gå in i DFU-läge på den berörda Mac-datorn:

1. Tryck och håll ned strömknappen i upp till tio sekunder tills Mac-datorn stängs av. (Om din Mac har en Touch ID-knapp är den också strömbrytaren.)

2. Tryck och släpp strömbrytaren. Tryck sedan omedelbart på och håll ned alla fyra tillsammans på det inbyggda tangentbordet:

• Kontroll ⌃ på vänster sida av tangentbordet

• Alternativ ⌥ på vänster sida av tangentbordet

• Skift ⇧ till höger på tangentbordet

• Strömknappen

3. Mac med Apple-chip: Fortsätt att hålla ned alla fyra tangenterna i cirka 10 sekunder och släpp sedan alla tangenter utom strömbrytaren. Släpp strömbrytaren efter cirka 3 sekunder.

4. Mac med T2-chip: Fortsätt att hålla ned alla fyra tangenterna i cirka 3 sekunder och släpp sedan alla tangenter.

Top image of MacBook Pro with the four keys highlighted
  4. Följ stegen nedan för att återuppliva eller återskapa.

Stationär dator

1. På den berörda stationära datorn:

• iMac: Stå mittemot baksidan av Mac-datorn och anslut usb-C-kabeln till usb-C-porten längst till höger.

• Mac mini med Apple-chip: Vänd mot baksidan av Mac och anslut usb-C-kabeln till usb-C-porten längst till vänster.

• Mac mini med T2-chip: Vänd mot baksidan av Mac-datorn och anslut usb-C-kabeln till usb-C-porten längst till höger.

• Mac Studio: På baksidan av Mac-datorn ansluter du usb-C-kabeln till usb-C-porten längst till höger.

• Mac Pro med stationärt hölje: Anslut usb-C-kabeln överst på Mac-datorn till usb-C-porten längst bort från strömknappen.

• Mac Pro med rack-hölje: Anslut usb-C-kabeln till usb-C-porten närmast strömknappen på framsidan av Mac-datorn.

2. På den andra Mac-datorn:

• Anslut den andra änden av usb-C-kabeln till valfri usb-C-port.

• Kontrollera att Mac-datorn är ansluten till internet.1

3. Gå in i DFU-läge på den berörda Mac-datorn:

1. Koppla ur Mac-datorn från strömkällan.

2. Tryck på och håll strömknappen intryckt.

3. Fortsätt att hålla ned strömknappen medan du ansluter Mac-datorn till en strömkälla.

4. Släpp strömbrytaren efter cirka 3 sekunder.

4. Följ stegen nedan för att återuppliva eller återskapa.

Så här återupplivar eller återskapar du

När du har konfigurerat dina datorer använder du antingen Finder eller Apple Configurator för att återuppliva eller återskapa den berörda Mac-datorn, beroende på vilken version av macOS den andra Mac-datorn använder.

Det här visar en Mac-dator som är redo att återuppliva eller återskapa från Finder (macOS Sonoma eller senare):

Finder-fönster som visar ”Mac” markerat i sidofältet

Det här visar en Mac som är redo att återuppliva eller återskapa från Apple Configurator (macOS Monterey 12.4 eller senare):

Apple Configurator-fönster som visar ”DFU” markerat för den berörda Mac-datorn

Återuppliva

Försök att återuppliva först. Det kan vara snabbare än att återskapa och det raderar inte din Mac.

1. Om du använder Finder (kräver macOS Sonoma eller senare):

1. Välj ”Mac” i sidofältet i ett Finder-fönster enligt bilden ovan. Ser du det inte?

2. Klicka på Återuppliva Mac till höger och klicka sedan på Fortsätt för att bekräfta. En förloppsindikator i det här fönstret visar att återupplivningen pågår.

2. Om du använder Apple Configurator (kräver macOS Monterey 12.4 eller senare):

1. Öppna Apple Configurator, som du kan hämta från App Store.2

2. I fönstret Apple Configurator väljer du ”DFU” för den berörda Mac-datorn enligt bilden ovan. Ser du det inte?

3. Välj Åtgärder > Avancerat > Återuppliva enhet i menyraden. En förloppsindikator i det här fönstret visar att återupplivningen pågår.

3. När återupplivningen är klar startar den berörda Mac-datorn om automatiskt. Om den stängs av istället trycker du på strömknappen för att slå på den.

4. Om du blir ombedd väljer du en volym att återskapa (till exempel Macintosh HD) och klickar sedan på Nästa.

5. Om du blir ombedd väljer du en användare vars lösenkod du känner till och anger användarens lösenord. Klicka på Nästa och sedan på Starta om.

6. Mac med Apple-chip: Den återupplivade Mac-datorn laddar startalternativ, som inkluderar Alternativ med en kugghjulssymbol. Välj din startskiva (som Macintosh HD) och klicka sedan på knappen Fortsätt som visas under den.

7. Den återupplivade Mac-datorn startar hela vägen och processen är klar.

Återskapa

Om din Mac inte kan återupplivas följer du dessa steg för att radera den och återställa den till fabriksinställningarna.

1. Om du använder Finder (kräver macOS Sonoma eller senare):

1. Välj ”Mac” i sidofältet i ett Finder-fönster enligt bilden ovan. Ser du det inte?

2. Klicka på Återskapa Mac till höger och klicka sedan på Återskapa och uppdatera för att bekräfta. En förloppsindikator i det här fönstret visar att återskapningen pågår.

2. Om du använder Apple Configurator (kräver macOS Monterey 12.4 eller senare):

1. Öppna Apple Configurator, som du kan hämta från App Store.2

2. I fönstret Apple Configurator väljer du ”DFU” för den berörda Mac-datorn enligt bilden ovan. Ser du det inte?

3. Välj Åtgärder > Återskapa i menyraden och klicka sedan på Återskapa för att bekräfta. En förloppsindikator i det här fönstret visar att återskapningen pågår.

3. När återskapningen är klar startar den berörda Mac-datorn om automatiskt. Om den stängs av istället trycker du på strömknappen för att slå på den.

4. Om du tillfrågas väljer du ett wifi-nätverk eller ansluter en nätverkskabel.

5. Mac med Apple-chip:

1. Om du uppmanas till det anger du det Apple-ID och det lösenkod som tidigare har använts med denna Mac.

2. När Mac-inställningsassistenten öppnas använder du den för att slutföra installationen av din

6. Mac med T2-chip:

1. Den återställda Mac-datorn visar en snurrande jordglob när den startar från macOS Återställning över internet. Välj ditt språk när du uppmanas till det.

2. Om du uppmanas till det anger du det Apple-ID och det lösenkod som tidigare har använts med denna Mac. Klicka sedan på Avsluta för att återskapa.

3. När du ser listan över verktyg i Återställning väljer du alternativet att installera eller installera om macOS.

4. Efter macOS-installationen startar Mac-datorn om och öppnar inställningsassistenten. Använd den för att slutföra konfigurationen av din Mac.

Om du inte ser din Mac i fönstret

Om den berörda Mac-datorn inte visas i sidofältet i Finder eller Apple Configurator:

• Om du använder Finder väljer du Finder > Inställningar i menyraden. Klicka på Sidofält överst i inställningsfältet och se till att du har markerat ”CD-skivor, DVD-skivor och iOS-enheter”.

• Koppla bort usb-C-kabeln från den berörda Mac-datorn och håll sedan ned strömbrytaren i upp till 10 sekunder för att stänga av den berörda Mac-datorn. Återanslut usb-C-kabeln till rätt port och försök sedan att gå in i DFU-läge på nytt. Korrekt timing av tangenttryckningar är viktigt.

• Prova med en annan usb-C-kabel. Den måste ha stöd för både data och laddning.

Om du inte kan utföra en uppdatering eller återställning eller om du fortfarande behöver hjälp kan du kontakta Apple-supporten.

1. Om du använder en webbproxy eller brandvägg måste den tillåta nätverkstrafik från din Mac till Apples nätverk, 17.0.0.0/8. Om du inte är säker läser du i routerns manual eller kontaktar din internetleverantör. Läs mer om hur du använder Apple-produkter i företagsnätverk.

2. Om App Store säger att Apple Configurator inte kan installeras så kontrollerar du att du är inloggad på App Store. Om du uppmanas att hämta en äldre kompatibel version tillåter du hämtningen och använder sedan den äldre versionen.