Mac med Apple Silicon: Apple Diagnostics för självbetjäningsreparation

Du kan uppmanas att använda testpaketen för Apple Diagnostics för självbetjäningsreparation för att isolera orsaken till ett problem på en Mac som du felsöker. Ett diagnostikpaket består av flera diagnostiktester. Genom att köra dessa testpaket kan du isolera problem, undersöka om en del behöver bytas ut eller verifiera att en reparation har slutförts.

För att få åtkomst till testpaketen behöver du en separat sekundär enhet med en webbläsare och internetanslutning. Den andra enheten fungerar som en diagnostikkonsol där du anger serienumret för enheten du testar.

Du väljer det rekommenderade diagnostiktestpaketet och när det är klart visas resultaten på diagnostikkonsolen. Undersök resultaten för att isolera orsaken till problemet på enheten som du utför service på.

Så här kör du Apple Diagnostics för självbetjäningsreparation på en Mac-dator

Krav

Om du vill använda Apple Diagnostics för självbetjäningsreparation för att testa en Mac-dator behöver du:

Förbered den Mac-dator du testar

1. Om du kan installera de senaste macOS-uppdateringarna bör du göra det innan du fortsätter.

2. Stäng av den Mac-dator som ska testas.

3. Koppla bort alla externa enheter förutom tangentbordet, musen och skärmen (om tillämpligt).

4. Kontrollera att din Mac står på en hård, platt och stabil yta med god ventilation.

5. Anslut strömkabeln till datorn på en stationär Mac-dator. Anslut datorns strömadapter och laddningskabel till datorn på en bärbar Mac-dator.

Starta Apple Diagnostics för självbetjäningsreparation på den sekundära enheten

1. På den sekundära enheten går du till https://getsupport.apple.com/self-service-diagnostics i en webbläsare.

2. Klicka eller tryck på Fortsätt på sidan Apple Diagnostics för självbetjäningsreparation.

3. Välj Mac.

Gå till diagnostikläget på den Mac du testar

1. Om du använder en trådbunden Ethernet-anslutning för att ansluta Mac-datorn till internet ansluter du Ethernet-kabeln till Mac-datorn innan du startar den. Om du använder wifi ansluter du senare i steg 5 efter att datorn har startat i diagnostikläge.

2. Tryck och håll ned strömknappen på Mac-datorn för att starta den. På bärbara datorer som har Touch ID trycker du på och håller ner Touch ID.

3. Medan du håller ned strömknappen slås din Mac på och läser in startalternativ. När du ser Läser in startalternativ … släpper du strömknappen.

4. När skärmen med startalternativ visas trycker du på och håller ned Kommando (⌘)-D på Mac-datorns tangentbord för att försätta datorn i diagnostikläge.

5. Om du vill ansluta Mac-datorn som du testar till internet med wifi väljer du nätverket från wifi-menyn i det övre högra hörnet på skärmen för diagnostikläge.

• Obs! Det kan ta några sekunder innan wifi-menyn visas. Detta är normalt.

6. Välj ett språk och klicka på OK på skärmen för diagnostikläge.

Registrera dig och starta en diagnostiksession

1. Ange serienumret på den Mac som du testar i fältet för inmatning av serienummer på sidan Apple Diagnostics för självbetjäningsreparation på den sekundära enheten. Du hittar serienumret i det nedre vänstra hörnet av diagnostikskärmen på den Mac du testar.

2. Klicka eller tryck på Starta session på sidan Apple Diagnostics för självbetjäningsreparation på den sekundära enheten. Om det inte går att registrera Mac-datorn i en diagnostiksession klickar eller trycker du på Försök igen.

3. Klicka på Jag godkänner på diagnostikskärmen på den Mac du testar.

• Obs! Om Mac-datorn som du testar inte kör macOS 14.1 eller senare kommer den inte att kunna ansluta till diagnostiksessionen och ett meddelande visas om att uppdatera Mac-datorn.

När du har registrerat den Mac du testar kan du välja ett diagnostiktestpaket på den sekundära enheten för att testa Mac-datorn. Följ instruktionerna och visa diagnostiktestresultaten på den sekundära enheten.

Tillgängliga testpaket för diagnostik

Tillgängliga testpaket för diagnostik för Mac

Diagnostikpaket

Bärbara datorer

Modulära stationära datorer

iMac-datorer

Resursinspektör för Mac (MRI)

Ja

Ja

Ja

Skärmavvikelser

Ja

Nej

Ja

Tangentbord

Ja

Nej

Nej

Styrplatta

Ja

Nej

Nej

Touch ID

Ja

Nej

Nej

Ljud

Ja

Ja1

Ja

Resursinspektör för Mac (MRI)

Det här diagnostikpaketet är ett snabbt prioriteringsverktyg som kontrollerar status för hårdvarukomponenter och utför en serie korta tester för att verifiera att hårdvaran fungerar.

Skärmavvikelser

Det här interaktiva diagnostikpaketet visar en serie med färger och mönster som hjälper till vid identifiering av pixelavvikelser och skräp.

Tangentbord

Det här interaktiva diagnostikpaketet uppmanar användaren att bekräfta att varje tangent på tangentbordet svarar på rätt sätt när den trycks ned, att tangentbordets bakgrundsbelysning lyser och att caps lock-lampan fungerar.

Styrplatta

Det här interaktiva diagnostikpaketet uppmanar användaren att verifiera att alla delar av styrplattan svarar på beröring.

Touch ID

Det här interaktiva diagnostikpaketet kör en serie automatiserade tester för att verifiera att Touch ID är på plats. Det instruerar sedan användaren att placera ett finger på Touch ID-sensorn för att verifiera funktionen.

Ljud

För bärbara datorer och iMac-datorer: Det här interaktiva diagnostikpaketet spelar upp ett antal ackordtoner genom de interna högtalarna och lyssnar efter samma toner via de inbyggda mikrofonerna för att verifiera att högtalaren och mikrofonen fungerar.

1För modulära stationära Mac-datorer: Det här interaktiva diagnostikpaketet spelar upp ett antal ackordtoner genom den interna högtalaren och uppmanar användaren att bekräfta att tonerna hördes och inte var förvrängda. Detta verifierar högtalarfunktionen.

Varning! Ljuddiagnostikpaketet spelar upp höga testtoner genom högtalarna. Var medveten om din omgivning innan du kör det här testpaketet. Kör det här testpaketet i en tyst miljö för bästa möjliga resultat.

Obs! Testpaketet för ljuddiagnostik kräver hörlurar för att kontrollera hörlursuttaget.