iMac med Apple-chip: Problem med ström och start

Felsökning av intermittent avstängning eller instabilt system

Felsökning av startproblem

Felsökning vid ingen ström

Felsökning av intermittent avstängning eller instabilt system

Identifiera problem

Läs de här artiklarna om du upptäcker något av följande problem:

• Datorn stängs av under start

• Datorn stängs av oväntat vid användning

• Datorn startar om och ett varningsmeddelande visas

• Datorn svarar inte efter start

• Datorn svarar inte efter att den har väckts från viloläge

• Datorn är långsam

Om det inte går att starta din Mac

Om din Mac inte startar helt

Om din Mac startades om på grund av ett problem

Använda säkert läge på din Mac

Om problemet inte löstes genom att följa en supportartikel går du vidare till nästa avsnitt.

Prova dessa steg innan du går vidare med problemspecifik felsökning

1. Samla in följande information:

1. När datorn stängs av (till exempel när den drivs på batteri eller när den körts en stund)

2. Hur ofta datorn stängs av

3. Vilka program som körs då

4. Hur enkelt det är att få datorn att stängas av

2. Kontrollera om datorn är fuktskadad. Kontakt med vätska kan kortsluta interna kretsar och få fläktarna att sluta fungera.

Köra manuella tester och diagnostiktester

Kör följande diagnostiktester och manuella tester för att isolera orsaken till problemet om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker:

1. Försök att starta i säkert läge för att verifiera att datorn kan starta helt utan problem.

2. Kör diagnostikpaketet Resursinspektör för Mac (MRI).

• Obs! Det här testet samlar in diagnostikinformation och kontrollerar att mätvärden för värmesensorn är inom gränserna. Kontrollera MRI-resultaten för eventuella varningar eller fel på ström, fläkt eller värme.

Öppna och inspektera datorn

Läs datorns reparationshandbok och öppna och inspektera datorn om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller köra diagnostiktester. En del som är skadad eller på fel plats kan orsaka något av problemen.

1. Följ procedurerna i reparationshandboken för att öppna datorn.

2. Inspektera interna komponenter och höljet efter tecken på fysisk skada eller fuktskada, kontaminering eller brända eller mörka områden.

3. Inspektera området runt kylflänsen och varje fläkt efter damm eller skräp. Använd en ESD-säker dammsugare eller tryckluft för att försiktigt ta bort damm och skräp från kylflänsen och fläktarna. Kontrollera att varje fläkt kan snurra fritt och inte är blockerad.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Enhetens problem kanske inte går att lösa genom att byta ut en del. Det finns andra servicealternativ på https://support.apple.com/repair.

Byta ut delen

Om du inte lyckades lösa eller isolera problemet i föregående steg byter du moderkortet.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Enhetens problem kanske inte går att lösa genom att byta ut en del. Det finns andra servicealternativ på https://support.apple.com/repair.

Felsökning av startproblem

Identifiera problem

Läs de här artiklarna om du upptäcker något av följande problem:

• Datorn startar inte helt när den slås på

• Ett utropstecken i en cirkel visas på skärmen

• Datorn verkar först vara avstängd men visar tecken på ström, till exempel att en fläkt snurrar

Om det inte går att starta din Mac

Om din Mac inte startar helt

Om din Mac startades om på grund av ett problem

Använda säkert läge på din Mac

Om din Mac startar och visar ett utropstecken i en cirkel

Om din Mac startar och visar en skärm med en kugghjulssymbol

Om du inte kan starta från Återställning i macOS

Använda macOS Återställning på en Mac med Apple-chip

Om problemet inte löstes genom att följa en supportartikel går du vidare till nästa avsnitt.

Prova dessa steg innan du går vidare med problemspecifik felsökning

1. Kontrollera om datorn är fuktskadad. Kontakt med vätska kan kortsluta interna kretsar och få fläktarna att sluta fungera.

Köra manuella tester och diagnostiktester

Kör följande diagnostiktester och manuella tester för att isolera orsaken till problemet om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker:

1. Du kan avgöra om datorn har ström genom att bekräfta något av följande:

1. Den inbyggda bildskärmen fungerar

2. En fläkt snurrar

3. En ansluten extern bildskärm fungerar

If the computer shows no indications of power, refer to troubleshooting no power.

2. Försök att starta i säkert läge för att verifiera att datorn kan starta helt utan problem.

3. Anslut en kompatibel extern bildskärm till datorn. Kontrollera om det visas en bild på den anslutna externa bildskärmen.

4. Försök att starta datorn i macOS Återställning. Kontrollera att datorn startar i macOS Återställning.

5. När du startat i macOS Återställning använder du Skivverktyg för att verifiera datorns interna startvolym. Om du upptäcker fel använder du Skivverktyg för att reparera datorns interna startvolym.

6. Starta om datorn och verifiera att startprocessen slutförs. Om datorn fortfarande inte startar helt väljer du alternativet Installera macOS i macOS Återställning för att uppdatera eller installera om macOS.

7. Om datorn inte kan starta i macOS och inte kan starta i macOS Återställning visas en symbol med ett utropstecken i en cirkel. Om du ser symbolen när du försöker starta datorn följer du de rekommenderade stegen iOm din Mac startar och visar ett utropstecken i en cirkel.

8. Kör diagnostikpaketet Resursinspektör för Mac (MRI) om det är möjligt.

• Obs! Det här testet samlar in diagnostikinformation och kontrollerar att mätvärden för värmesensorn är inom gränserna. Kontrollera MRI-resultaten för eventuella varningar eller fel på ström, fläkt eller värme.

Öppna och inspektera datorn

Läs datorns reparationshandbok och öppna och inspektera datorn om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller köra diagnostiktester. En del som är skadad eller på fel plats kan orsaka något av problemen.

1. Följ procedurerna i reparationshandboken för att öppna datorn.

2. Inspektera interna komponenter och höljet efter tecken på fysisk skada eller fuktskada, kontaminering eller brända eller mörka områden.

3. Inspektera området runt kylflänsen och varje fläkt för att se om det finns damm eller skräp. Använd en ESD-säker dammsugare eller tryckluft för att försiktigt ta bort damm och skräp från kylflänsen och fläktarna. Kontrollera att varje fläkt kan snurra fritt och inte är blockerad.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Enhetens problem kanske inte går att lösa genom att byta ut en del. Det finns andra servicealternativ på https://support.apple.com/repair.

Byta ut delen

Om du inte lyckades lösa eller isolera problemet i föregående steg byter du moderkortet.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Enhetens problem kanske inte går att lösa genom att byta ut en del. Det finns andra servicealternativ på https://support.apple.com/repair.

Felsökning vid ingen ström

Identifiera problem

Läs de här artiklarna om du upptäcker något av följande problem:

• Datorn startar inte när du trycker på strömbrytaren

• Ingen bild visas på den inbyggda skärmen

• Adapterkontakten för likström sitter inte fast ordentligt i strömuttaget på iMac eller har en intermittent anslutning

Identifiera din iMac-modell

Ta en tur: iMac

Om det inte går att starta din Mac

Om din Mac inte startar helt

Använda säkert läge på din Mac

Om din Mac startar och visar ett utropstecken i en cirkel

Om din Mac startar och visar en skärm med en kugghjulssymbol

Om du inte kan starta från Återställning i macOS

Använda macOS Återställning på en Mac med Apple-chip

Om problemet inte löstes genom att följa en supportartikel går du vidare till nästa avsnitt.

Prova dessa steg innan du går vidare med problemspecifik felsökning

1. Kontrollera om datorn är fuktskadad. Kontakt med vätska kan kortsluta interna kretsar och få fläktarna att sluta fungera.

2. Se till att datorn är avstängd. Om du inte är säker på om datorn är påslagen eller avstängd trycker du på och håller ned strömbrytaren för att stänga av datorn. Vänta några sekunder och tryck sedan på strömbrytaren igen för att starta datorn.

3. Inspektera likströmskontakten på strömadaptern och leta efter damm, skräp, skador eller böjda stift. Använd tryckluft för att ta bort skräp.

4. Kontrollera om DC-kontakten på strömadaptern är skadad eller har skräp och om det finns rost på DC-kontaktstiften. Om du hittar rost använder du en mjuk trasa för att torka bort den, vilket kan lösa problemet.

• Obs! En skadad kontakt har rost som inte kan torkas bort.

5. Kontrollera om DC-ingångskontakten och höljets öppning på datorn har tecken på skada eller skräp.

• Viktigt! Använd inte metallföremål för att ta bort skräp eller tilltäppningar.

• Obs! Plastguiderna i kontakten ska vara hela och inte skadade eller avbrutna.

6. Anslut strömadaptern till datorn med DC-kontakten. När du sätter i kontakten kan den rotera något för att passa in i uttaget när magneterna sätter kontakten på plats. När du tar bort kontakten från datorn ska du alltid dra kontakten rakt ut. Böj eller vrid inte kontakten när du tar bort den.

7. Använd en annan extern iMac-strömadapter för att kontrollera om adaptern som används med datorn fungerar.

Kör manuella tester

Kör följande manuella tester för att isolera orsaken till problemet om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller kontrollera möjliga orsaker:

1. Du kan avgöra om datorn har ström genom att bekräfta något av följande:

1. Den inbyggda bildskärmen fungerar

2. En fläkt snurrar

3. En ansluten extern bildskärm fungerar

Om datorn visar något tecken på ström läser du Felsöka startproblem.

Öppna och inspektera datorn

Läs datorns reparationshandbok och öppna och inspektera datorn om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller köra diagnostiktester. En del som är skadad eller på fel plats kan orsaka något av problemen.

1. Följ procedurerna i reparationshandboken för att öppna datorn.

2. Inspektera interna komponenter och höljet efter tecken på fysisk skada eller fuktskada, kontaminering eller brända eller mörka områden.

3. Inspektera området runt kylflänsen och varje fläkt för att se om det finns damm eller skräp. Använd en ESD-säker dammsugare eller tryckluft för att försiktigt ta bort damm och skräp från kylflänsen och fläktarna. Kontrollera att varje fläkt kan snurra fritt och inte är blockerad.

4. Mät spänningen i knappcellsbatterierna på batterikortet eller moderkortet (beroende på modell). Om ett batteri har lägre än 2,7 volt byter du ut batteriet.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Enhetens problem kanske inte går att lösa genom att byta ut en del. Det finns andra servicealternativ på https://support.apple.com/repair.

Byta ut delen

Byt ut följande delar en i taget i den ordning som visas om det inte går att lösa eller isolera problemet genom att följa föregående steg. När du har bytt ut den första delen upprepar du felsökningsstegen för att avgöra om problemet har blivit löst genom utbytet av delen. Byt ut nästa del om problemet fortfarande inte är löst.

• Om problemet är isolerat till strömadaptern byter du ut den externa iMac-strömadaptern eller den externa iMac-strömadaptern med Ethernet (beroende på vilken modell som byts ut).

• Byt ut knappcellsbatterierna på batterikortet eller moderkortet (beroende på modell).

• Byt ut moderkortet.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Enhetens problem kanske inte går att lösa genom att byta ut en del. Det finns andra servicealternativ på https://support.apple.com/repair.