Bruk Touch ID på Mac

Med Touch ID på MacBook Pro og MacBook Air kan du raskt låse opp Macen og kjøpe varer med Apple-ID-en din og Apple Pay, bare ved å bruke fingeravtrykket ditt.

På MacBook Pro (15-tommers, 2016) eller nyere eller MacBook Pro (13-tommers, 2016, fire Thunderbolt 3-porter) eller nyere finner du Touch ID (av/på-knappen) til høyre for Touch Bar øverst på tastaturet.

På MacBook Air (2018) er Touch ID (av/på-knappen) til høyre for funksjonstastene.

Kom i gang

Åpne lokket på MacBook Pro eller MacBook Air for å slå maskinen på, eller trykk på Touch ID. Hver gang du starter, starter på nytt eller logger ut må du skrive inn passordet ditt for å logge på brukerkontoen din. Når du har konfigurert Touch ID, kan du bruke fingeravtrykket i stedet for å skrive når du blir spurt om passordet, så lenge du er pålogget.

Med Touch ID kan du også bruke fingeravtrykket ditt til å kjøpe varer fra App Store, iBooks Store og iTunes Store i tillegg til mange av favorittnettstedene dine ved bruk av Apple Pay.

MacBook Pro med Touch Bar

MacBook Air

Slik konfigurerer du Touch ID

Følg denne framgangsmåten for å konfigurere Touch ID:

1. Sørg for at fingeren din er ren og tørr.
  2. Velg Apple ()-menyen > Systemvalg.
  3. Klikk på Touch ID.
  4. Klikk på plusstegnet  for å legge til et fingeravtrykk, og skriv deretter inn passordet for brukerkontoen din når du blir bedt om det. Følg instruksjonene på skjermen.
  5. Bruk avkrysningsrutene for å velge hvilke Touch ID-funksjoner du vil bruke på Macen.

Tips for å legge til fingeravtrykk:

• Plasser fingeren på Touch ID-knappen, men ikke trykk. Hold den der til du blir bedt om å løfte fingeren.
  • Løft fingeren og legg den ned igjen langsomt, og gjør små justeringer av fingerplasseringen hver gang.

Du kan også slette fingeravtrykk:

1. Hold markøren over et fingeravtrykk. En Slett-knapp  vises.
  2. Klikk på Slett-knappen og skriv inn passordet for å fjerne fingeravtrykket.

Bruk Touch ID til å låse opp Macen din

Når du har konfigurert Touch ID, kan du bruke funksjonen til å låse opp Macen. Vekk Macen ved å åpne lokket, trykke på en tast eller trykke på styreflaten. Deretter plasserer du fingeren lett på Touch ID-en for å logge på.

Merk at du må skrive inn passordet for å logge på hver gang du har startet opp Macen, startet den på nytt eller logget deg av maskinen. Når du er logget på, kan du raskt godkjenne tilgangen med Touch ID hver gang du blir bedt om passordet ditt.

Du kan også bruke Touch ID til å låse opp disse funksjonene på Macen:

• Passordbeskyttede notater
  • Passord-delen i Safari-innstillingene
  • Systemvalg
    Merk at du må skive inn passordet i stedet for å bruke Touch ID for å låse opp Sikkerhet og personvern-panelet og Brukere og grupper-panelet (hvis FileVault er slått på).

Hvis flere brukere har konfigurert Touch ID og logger på den samme Macen, kan de bruke Touch ID til å bytte mellom kontoene. Bare trykk på Touch ID, så bytter Macen til den påloggede brukerkontoen som er knyttet til fingeravtrykket.

Kjøp varer i iTunes Store, App Store og iBooks Store med Touch ID

Bruk Touch ID i stedet for Apple-ID-passordet ditt til å kjøpe varer på Macen:

1. Åpne iTunes Store, App Store eller iBooks Store.
  2. Klikk på Kjøp-knappen ved noe du vil kjøpe. Du blir bedt om Touch ID.
  3. Plasser fingeren på Touch ID for å fullføre kjøpet.

Du blir kanskje bedt om å skrive inn passordet ditt første gang du kjøper noe eller hvis du har endret fingeravtrykkene du har registrert for Touch ID.

Bruk Touch ID for Apple Pay

Du kan raskt, enkelt, sikkert og diskré kjøpe varer på nettsteder ved å bruke Apple Pay på Macen din. Med Apple Pay lagres aldri kreditt- eller debetkortinformasjonen din. Den deles heller aldri med forhandlere.

Apple Pay er ikke tilgjengelig i alle regioner.

Konfigurer Apple Pay

På bærbare Macer med Touch ID blir du bedt om å konfigurere Apple Pay i løpet av konfigureringen. Følg instruksjonene du får.

Hvis du velger å ikke konfigurere Apple Pay når du starter, kan du konfigurere dette senere i Wallet og Apple Pay-delen i Systemvalg. Der kan du også se de tidligere transaksjonene dine og administrere betalingskortene dine. Du kan for eksempel legge til eller slette kort og oppdatere kontaktinformasjon og forsendelsesinformasjon.

Merk at du bare kan legge betalingskort til én brukerkonto på Macen din. Hvis du konfigurerer Apple Pay på hovedkontoen og deretter logger på en annen konto, er ikke Touch ID eller Apple Pay tilgjengelig. I slike situasjoner kan du bruke en kvalifisert iPhone eller Apple Watch til å fullføre Apple Pay-transaksjoner du har startet i Safari på Macen.

Kjøp varer i Safari med Apple Pay

På nettsteder som tilbyr Apple Pay, klikker du på Apple Pay-knappen i kassen. Når du blir bedt om det, fullfører du betalingen ved å plassere fingeren lett på Touch ID.

Slå på, start på nytt, gå i dvalemodus og slå av

Trykk på Touch ID for å slå på MacBook Pro eller MacBook Air hvis den er åpen og slått av. Hvis Macen er lukket og slått av, kan du slå den på ganske enkelt ved å åpne den.

I motsetning til på eldre bærbare Macer vises det ikke noen dialogboks med valg om å starte på nytt, gå i dvalemodus eller slå av når du holder nede Touch ID på MacBook Pro eller MacBook Air. Du finner disse alternativene i Apple-menyen. Hvis Mac-maskinen ikke reagerer, kan du holde nede Touch ID i seks sekunder for å tvinge avslutning. Vær oppmerksom på at du mister alt arbeid som ikke er lagret hvis du gjør dette.

Mac-maskinen går ikke i dvalemodus når du trykker på Touch ID. Velg heller Apple-menyen > Dvale. Du kan også legge til en Dvale-knapp til Control Strip på Touch Bar:

1. Velg Visning > Tilpass Touch Bar.
  2. Trykk på kontrollinjeområdet i Touch Bar for å bytte til tilpasning av kontrollinjen.
  3. Bruk musepekeren til å dra objekter du vil ha, som Dvale-knappen, fra hovedskjermen og ned til Touch Bar. Du kan også dra objekter til høyre eller venstre på Touch Bar for å endre rekkefølgen på dem, eller du kan dra dem opp og ut av Touch Bar for å fjerne dem.
  4. Trykk på Ferdig i Touch Bar, eller klikk på Ferdig på skjermen når du er ferdig.

Finn ut mer om Touch ID

Du kan bruke Touch ID til å kontrollere tilgjengelighetsfunksjoner på Mac:

• Trykk tre ganger på Touch ID for å vise Tilgjengelighetsvalg-vinduet.
  • Hold nede Kommando-tasten og trykk tre ganger på Touch ID for å slå VoiceOver av og på.

Noen ganger må du skrive inn passordet ditt i stedet for å bruke Touch ID:

• Hvis du akkurat har startet Macen på nytt
  • Hvis du har logget av brukerkontoen din
  • Hvis fingeravtrykket ikke gjenkjennes fem ganger på rad
  • Hvis du ikke har låst opp Macen på mer enn 48 timer
  • Hvis du nettopp har registrert eller slettet fingeravtrykk

Hvis du fortsatt trenger hjelp med å låse opp Macen din med Touch ID, følger du disse tipsene. Prøv på nytt etter hvert trinn:

• Sørg for at fingrene dine er rene og tørre.
    Fukt, kremer, svette, olje, kutt eller tørr hud kan påvirke gjenkjenningen av fingeravtrykk. Enkelte aktiviteter kan også midlertidig påvirke om fingeravtrykk gjenkjennes, som trening, dusjing, bading eller matlaging.
  • Fingeren din må dekke Touch ID helt. Mens Touch ID leser av, må du ikke presse fingeren ned eller flytte den.
  • Prøv å konfigurere et annet fingeravtrykk.