Grunnleggende om Mac: Dock inneholder favorittapper, dokumenter med mer

Dock gir praktisk tilgang til de appene du bruker mest.

Denne artikkelen har blitt arkivert og oppdateres ikke lenger av Apple.

Bruke Dock

Dock er det feltet med symboler som er plassert nederst eller på siden av skjermen. Dock gir enkel tilgang til mange av appene som leveres med Mac-maskinen (som Mail, Safari og Meldinger). Du kan også legge inn egne apper, dokumenter og mapper i Dock.

Bilde av Dock

Når du skal bruke et objekt i Dock, klikker du bare på det aktuelle symbolet. Hvis du vil lytte til musikk, klikker du på iTunes-symbolet (symbolet med musikknoter) for å åpne iTunes. Hvis du vil sjekke e-posten, klikker du på Mail-symbolet (det ser ut som et frimerke).

Når et program er åpent, viser Dock en lysende strek under programsymbolet. Hvis du vil gjøre et program som er åpent, til det aktive programmet, klikker du på det aktuelle symbolet i Dock.

Organisere Dock

Dock plasserer apper til venstre. Mapper, dokumenter og minimerte vinduer plasseres til høyre i Dock. Hvis du ser nøye etter, kan du se en loddrett strek som skiller de to sidene.

Papirkurvsymbolet i Dock

Hvis du vil endre plasseringen av et symbol i Dock, drar du det bare til en annen plassering i Dock. Papirkurven og Finder er spesielle objekter som alltid finnes i hver sin ende av Dock.

Legge til og fjerne objekter i Dock

Hvis du vil legge til et program i Dock, klikker du på Launchpad-symbolet i Dock. Dra deretter et appsymbol fra Launchpad til Dock. Symbolene i Dock vil flytte seg for å gjøre plass til det nye objektet. Hvis du ønsker å legge inn en fil eller mappe i Dock, drar du symbolet fra et hvilket som helst Finder-vindu (eller skrivebordet) og slipper det i Dock.

Hvis du vil fjerne et objekt fra Dock, drar du symbolet en tomme eller mer bort fra Dock og venter et par sekunder. Slipp deretter symbolet og det vil gå opp i røyk.

Dra et symbol bort fra Dock

Når du fjerner et objekt fra Dock, fjernes det ikke permanent fra datamaskinen. Hvis du vil ha objektet tilbake i Dock, finner du appen, filen eller mappen i Finder eller Launchpad, og drar det ganske enkelt tilbake til Dock.

Lær mer

Hvis du vil vite mer om Dock, klikker du på et av emnene nedenfor. Du kan også søke etter ordet "Dock" fra Hjelp-menyen øverst på skjermen.

Minimere vinduer

Hvis du minimerer et vindu (klikk på den runde, gule knappen øverst til venstre i et vindu), trekkes vinduet ned i Dock. Det blir værende der til du klikker på symbolet for å hente fram vinduet igjen.

Stabler

Du kan også velge hvordan mapper skal vises i Dock. Du kan enten vise dem som et mappesymbol eller som en stabel.

Dock-stabel

Stabler viser en mappes innhold som en vifte eller et rutenett når du klikker på dem i Dock. Lær mer om stabler her.

Papirkurven

Dock inneholder papirkurven (symbolet ser ut som en papirkurv). Dra alle dokumenter du ikke lenger har bruk for, til papirkurven for å bli kvitt dem.

Når du flytter objekter til papirkurven, har du ikke slettet dem fullstendig. Du kan klikke på papirkurvsymbolet i Dock for å se hva papirkurven inneholder. Hvis du skal slette filer eller mapper som du har lagt i papirkurven, permanent, klikker du på og holder papirkurvsymbolet i Dock og velger Tøm papirkurv.

Papirkurvsymbolet i Dock

Hvis du drar en disk eller et annet aktivert volum til papirkurven, endres det til et utmatingssymbol for å fortelle deg at handlingen mater ut eller fjerner objektet i stedet for å slette det.

Utmatingssymbol i Dock

Hvis du ikke ser Dock

Du kan også angi at Dock skal være usynlig helt til du trenger den. Hvis du ikke ser Dock, kan du prøve å flytte pekeren til bunnen eller siden av skjermen for å se om den kommer til syne. Hvis du vil slå automatisk skjuling av Dock på eller av, velger du Dock > Slå på Skjul automatisk eller Slå av Skjul automatisk fra Apple ()-menyen.