Dette bør du gjøre før du selger eller gir bort en Mac

Før du selger eller gir bort Mac-maskinen din, bør du sikkerhetskopiere datamaskinen, deaktivere enkelte funksjoner og tjenester og tilbakestille til fabrikkinnstillinger ved å slette harddisken og installere macOS på nytt.

Overfører du filene dine til en ny Mac?

Les om hvordan du flytter filene dine til den nye Mac-maskinen. Gjør dette før du sletter innholdet på harddisken eller følger andre fremgangsmåter.

Lag en sikkerhetskopi

Sørg for at du har en oppdatert sikkerhetskopi av viktige data og filer. Les om hvordan du sikkerhetskopierer data i macOS.
   

Logg av iTunes

Åpne iTunes. I menylinjen øverst på skjermen eller øverst i iTunes-vinduet velger du Konto > Autoriseringer > Fjern autorisering av denne maskinen.

Skriv inn Apple-ID og passord når du blir bedt om det. Klikk deretter på Fjern autorisering.

Finn ut mer om hvordan du bruker iTunes for å fjerne datamaskinens autorisering, inkludert hvordan du fjerner autoriseringen på alle datamaskinene du har brukt sammen med iTunes-kontoen din.
   

Logg av iCloud

Velg Apple-menyen () > Systemvalg, klikk på iCloud, og deretter klikker du på Logg av-knappen.

En dialogboks spør deg om du vil beholde en kopi av iCloud-dataene dine på Mac-maskinen. Siden du skal omformatere harddisken i et senere trinn, kan du bare klikke på Behold en kopi for å fortsette.

Når du har logget ut av iCloud, forblir iCloud-dataene dine i iCloud og på alle andre enheter der du er logget på med Apple-ID-en din.
   

Logg av iMessage

Hvis du bruker OS X Mountain Lion eller nyere, logger du av iMessage.

I Meldinger-appen velger du Meldinger > Valg, og deretter klikker du på Kontoer. Velg iMessage-kontoen din, og klikk deretter på Logg av.
   

Hvis du skal beholde sammenkoblede Bluetooth-enheter, fjerner du sammenkoblingen for disse (valgfritt)

Hvis du har Bluetooth-enheter – for eksempel tastatur, mus eller styreflate – sammenkoblet med Mac-maskinen og skal beholde disse enhetene, kan du fjerne sammenkoblingen for disse. Dette valgfrie trinnet forhindrer utilsiktet inndata på Mac-maskinen hvis datamaskinen og Bluetooth-enhetene har forskjellige eiere, men blir værende innenfor Bluetooth-rekkevidde for hverandre.

Hvis du fjerner sammenkoblingen for en iMac, Mac mini eller Mac Pro, må du ha et tastatur og en mus med USB eller en annen type kabel for å fullføre disse trinnene.

For å fjerne sammenkoblingen for Bluetooth-enhetene velger du Apple-menyen > Systemvalg, og deretter klikker du på Bluetooth. Hold pekeren over enheten du vil fjerne sammenkoblingen for, og klikk deretter på fjern (x)-knappen ved siden av enhetens navn. Klikk på Fjern når dialogboksen spør deg om du er sikker.

Hvis du bruker en iMac, Mac Pro eller Mac mini, bruker du et tastatur og en mus med USB eller en annen type kabel for å fullføre neste trinn.
   

Slette harddisken og installere macOS på nytt

Den beste måten å tilbakestille Mac-maskinen til fabrikkinnstillingene på er å slette harddisken og installere macOS på nytt.

Når installasjonen av macOS er ferdig, omstarter Mac-maskinen til en Velkommen-skjerm og ber deg om å velge et land eller en region. Hvis du vil la Mac-maskinen være i en «rett-fra-esken»-tilstand, skal du ikke fortsette med konfigureringen av systemet. Trykk på Kommando-Q i stedet for å slå av Mac-maskinen. Når den nye eieren slår på Mac-maskinen, vil Oppsettassistenten lede ham eller henne gjennom oppsettprosessen.

Valgfritt trinn for MacBook Pro med Touch Bar

Hvis du bruker et tredjepartsverktøy for å slette MacBook Pro med Touch Bar – eller hvis du bruker en annen metode, for eksempel måldiskmodus – bør du vurdere å utføre dette trinnet for å sikre at all informasjon slettes fra Secure Enclave i Touch Bar. Start fra macOS-gjenoppretting ved å holde nede Kommando-R på tastaturet umiddelbart etter at du trykker på på/av-knappen for å slå på Mac-maskinen, eller umiddelbart etter at Mac-maskinen omstarter. Når macOS-verktøy-vinduet vises, velger du Verktøy > Terminal i menylinjen. Skriv denne kommandoen i Terminal:

xartutil --erase-all

Trykk på returtasten, skriv «yes» når du blir spurt om du er sikker, og trykk deretter på returtasten igjen. Til slutt velger du Terminal > Avslutt Terminal. 
   

Publiseringsdato: