macOS High Sierra

Bestandsdeling gebruiken om bestanden te delen

Je kunt bestanden en mappen delen met andere gebruikers in het netwerk. Je kunt je volledige Mac met alle gebruikers delen of specifieke gebruikers alleen toegang tot bepaalde mappen geven.

Bestandsdeling configureren

1. Open de voorkeursinstellingen voor delen. (Kies hiervoor Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Delen'.)

Open het paneel 'Delen' in Systeemvoorkeuren

2. Schakel het aankruisvak 'Bestandsdeling' in.

3. Om een specifieke map te delen, klik je op de knop met het plusteken  onder aan de lijst 'Gedeelde mappen', selecteer je de gewenste map en klik je vervolgens op 'Voeg toe'.

De map 'Publiek' van iedere gebruiker die een account op je Mac heeft, wordt automatisch gedeeld. Als je een bepaalde map niet wilt delen, selecteer je de map in de lijst 'Gedeelde mappen' en klik je op de knop met het minteken .

4. Standaard kan iedere gebruiker die in het paneel 'Gebruikers en groepen' in Systeemvoorkeuren is ingesteld, via het netwerk toegang krijgen tot je Mac. Een gebruiker met een beheerdersaccount heeft toegang tot je gehele Mac.

Om alleen specifieke gebruikers toegang tot een map te geven, selecteer je de map in de lijst 'Gedeelde mappen' en klik je onder aan de lijst 'Gebruikers' op de knop met het plusteken . Ga vervolgens op een van de volgende manieren te werk:

• Selecteer een gebruiker in 'Gebruikers en groepen'. Hiertoe behoren alle gebruikers van je Mac.

• Selecteer een gebruiker in 'Netwerkgebruikers' of 'Netwerkgroepen'. Hiertoe behoren alle personen in je netwerk.

• Selecteer iemand uit je contactpersonen. Maak een wachtwoord aan voor de gebruiker en klik vervolgens op 'Maak account aan'.

5. Om het type toegang voor een gebruiker op te geven, selecteer je de gebruiker in de lijst 'Gebruikers', klik je op de driehoekjes naast de naam van de gebruiker en kies je vervolgens een van de volgende opties:

• Lezen en schrijven: De gebruiker kan de bestanden in de map zien en bestanden van en naar de map kopiëren.

• Alleen lezen: De gebruiker kan de inhoud van de map zien maar kan geen bestanden naar de map kopiëren.

• Alleen schrijven (Aflevermap): De gebruiker kan bestanden naar de map kopiëren, maar kan de inhoud van de map niet zien.

• Geen toegang: De gebruiker kan de bestanden in de map niet zien en geen bestanden uit de map kopiëren.

Geavanceerde opties voor bestandsdeling instellen

1. Open het paneel 'Delen' in Systeemvoorkeuren (via Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' > 'Delen') en selecteer 'Bestandsdeling'.

Open het paneel 'Delen' in Systeemvoorkeuren

2. Houd de Control-toets ingedrukt en klik op de naam van de gedeelde map. Kies vervolgens 'Geavanceerde opties'.

3. Geavanceerde opties selecteren:

• Sta gastgebruikers toe.

• Sta alleen gecodeerde SMB-verbindingen toe.

• Deel als doellocatie voor Time Machine-reservekopieën.

4. Klik op 'OK'.

Gasten hebben toegang tot gedeelde mappen op je Mac. Om geen gasttoegang toe te staan, schakel je het aankruisvak 'Sta toe dat gasten verbinding maken met gedeelde mappen' in het paneel 'Gastaccount' van het paneel 'Gebruikers en groepen' in Systeemvoorkeuren uit.

Open het paneel 'Gebruikers en groepen' in Systeemvoorkeuren