macOS High Sierra

Je bureaublad en documenten bewaren in iCloud Drive

Met iCloud Drive kun je allerlei documenten veilig in iCloud bewaren en heb je vanaf al je computers en iOS-apparaten toegang tot deze documenten. Je kunt alle bestanden in de mappen 'Bureaublad' en 'Documenten' automatisch laten opslaan in iCloud Drive. Op die manier kun je de bestanden bewaren waar je ze gewoonlijk bewaart en zijn de bestanden ook beschikbaar op al je computers en iOS-apparaten.

Je kunt iCloud Drive ook op iCloud.com gebruiken via een webbrowser op een Mac- of Windows-computer.

iCloud Drive configureren

Als je iCloud Drive op deze Mac nog niet hebt geconfigureerd, kun je dat alsnog doen in het paneel 'iCloud' in Systeemvoorkeuren.

Wanneer je de voorziening iCloud Drive voor het eerst selecteert op een van je apparaten, wordt je gevraagd over te stappen. Wanneer je overstapt op iCloud Drive, worden alle documenten en gegevens die je momenteel in iCloud bewaart, verplaatst naar iCloud Drive. Als je niet wordt gevraagd om over te stappen, is je account al bijgewerkt.

Belangrijk: Nadat je bent overgestapt op iCloud Drive, zijn de documenten die in iCloud Drive worden bewaard alleen beschikbaar op de computers en iOS-apparaten die aan de minimale systeemvereisten voldoen en waarop iCloud Drive is ingeschakeld. Je documenten in iCloud Drive zijn ook beschikbaar op iCloud.com.

Je kunt iCloud Drive gebruiken op Mac-computers (OS X versie 10.10 of hoger), iOS-apparaten (iOS 8 of hoger) en Windows-computers met iCloud voor Windows (Windows 7 of hoger). Je computers en andere apparaten moeten met dezelfde Apple ID zijn ingelogd bij iCloud.

Als je apparaten hebt waarop iCloud Drive niet is ingeschakeld, worden de documenten en gegevens op die apparaten niet gesynchroniseerd met de documenten en gegevens op je andere apparaten waarop iCloud Drive wel is ingeschakeld.

Je mappen 'Bureaublad' en 'Documenten' bewaren in iCloud Drive

1. Kies Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik achtereenvolgens op 'iCloud' en 'Opties' naast 'iCloud Drive'.

Open het paneel 'iCloud' in Systeemvoorkeuren

Als je 'Opties' naast 'iCloud Drive' niet ziet, controleer je of iCloud Drive is ingeschakeld.

2. Selecteer 'Map 'Bureaublad' en 'Documenten''.

Wanneer je 'Map 'Bureaublad' en 'Documenten'' hebt geselecteerd, worden je mappen 'Bureaublad' en 'Documenten' verplaatst naar iCloud Drive. Ze worden ook weergegeven in het gedeelte 'iCloud Drive' van de navigatiekolom van de Finder.

Werken met bestanden en mappen in iCloud Drive

iCloud Drive verschijnt in de navigatiekolom van de Finder, waar je deze voorziening kunt selecteren om de inhoud ervan weer te geven. Sommige mappen in iCloud Drive worden automatisch aangemaakt voor de programma's die iCloud Drive ondersteunen, zoals Voorvertoning, Teksteditor, Pages, Numbers en Keynote. Daarnaast kan deze voorziening mappen bevatten die je aanmaakt en bestanden die je bewaart in of verplaatst naar iCloud Drive (of de mappen daarvan).

Daarnaast staan in iCloud Drive je mappen 'Bureaublad' en 'Documenten' als je de optie 'Map 'Bureaublad' en 'Documenten'' hebt geselecteerd in het paneel 'iCloud' in Systeemvoorkeuren.

Wanneer iCloud-bureaublad en -documenten is ingeschakeld, is het mogelijk dat er statusindicators naast de map- of bestandsnamen worden weergegeven in Finder-vensters. Zie Informatie over bestanden, mappen en schijven weergeven voor meer informatie.

• Documenten in programmamappen zetten: Je kunt documenten naar de mappen van de verschillende programma's slepen in iCloud Drive en mappen binnen deze mappen aanmaken; elke programmamap mag echter alleen documenten bevatten die met het programma in kwestie kunnen worden geopend. Zo kan de map 'Voorvertoning' bijvoorbeeld wel pdf's en verschillende afbeeldingsbestanden bevatten, maar geen films of muziekbestanden.

• Onderdelen downloaden die alleen in iCloud Drive worden bewaard: Klik met de Control-toets ingedrukt op de onderdelen die je wilt downloaden (aangegeven met het statussymbool 'Op iCloud' ) en kies vervolgens 'Download nu'.

Wanneer de onderdelen eenmaal op je Mac staan, kun je ermee werken zonder dat je verbinding met het internet hoeft te hebben.

• Onderdelen naar je Mac verplaatsen en ze uit iCloud Drive verwijderen: Sleep bestanden en mappen vanuit iCloud Drive naar een map buiten iCloud Drive, zoals 'Downloads', 'Films', 'Muziek' of 'Afbeeldingen'. De onderdelen worden naar je Mac gekopieerd en worden verwijderd uit iCloud Drive op alle apparaten waarop iCloud is geconfigureerd. Als je je bedenkt, kun je onderdelen weer naar iCloud Drive slepen.

Onderdelen die je in de map 'Documenten' of op je bureaublad plaatst, worden bewaard in iCloud Drive als je de optie 'Map 'Bureaublad' en 'Documenten'' hebt geselecteerd in het paneel 'iCloud' in Systeemvoorkeuren.

Je kunt iCloud Drive ook gebruiken wanneer je een nieuw document bewaart of een bestaand document opent in een programma. Klik op 'iCloud Drive' in de navigatiekolom van het dialoogvenster 'Open' of 'Bewaar' dat verschijnt wanneer je 'Archief' > 'Bewaar' of 'Archief' > 'Open' kiest.

Je iCloud-opslagruimte is vol

Als je een document niet naar iCloud Drive kunt verplaatsen of niet in iCloud Drive kunt bewaren, is het mogelijk dat je opslagruimte in iCloud vol is. Het document blijft op je Mac staan en wordt pas geüpload naar iCloud Drive wanneer er weer ruimte beschikbaar is.

Je iCloud-opslag wordt niet alleen gebruikt door iCloud Drive, maar ook voor iCloud-fotobibliotheek, reservekopieën van iOS-apparaten en berichten en bijlagen in iCloud Mail (je e-mailaccount op icloud.com).

• Om meer ruimte te krijgen, kun je je opslagruimte vergroten. Je kunt ook onderdelen verwijderen die niet in iCloud hoeven te worden bewaard. Zie iCloud-opslagruimte beheren voor meer informatie.