macOS High Sierra

Siri op je Mac gebruiken

Siri op de Mac kan helpen bij alledaagse taken, het snel zoeken naar antwoorden en informatie, het afspelen van muziek en nog veel meer. Zo kan Siri bestanden en programma's voor je openen, een bericht versturen of een FaceTime-gesprek starten. Je kunt Siri alles vragen, van "Plan een afspraak om negen uur" tot "Wat was de uitslag van de wedstrijd van gisteren?" en "Speel wat rustige muziek". Siri staat altijd klaar om je te helpen.

Het gedeelte rechtsboven van het bureaublad van de Mac, met het Siri-symbool in de menubalk en het Siri-venster met de vraag "How many centimeters are in an inch" (Hoeveel centimeter is een inch) en het bijbehorende antwoord (omgerekend in Rekenmachine). Klik op het symbool middenonder in het Siri-venster om nog een vraag te stellen.

Om een vraag te stellen aan Siri, klik je op het Siri-symbool in de menubalk  of in het Dock  of gebruik je de toetscombinatie (standaard is dit Command + Spatiebalk). Als je Mac een Touch Bar heeft, tik je op het Siri-symbool op de Touch Bar.

Als je niet goed weet wat je moet zeggen in het venster van Siri, vraag je "Wat kun je doen?" of klik je op de knop met het vraagteken  in het Siri-venster.

Als het Siri-venster niet automatisch wordt gesloten, kun je dat zelf doen door naar rechts te vegen of op de sluitknop  te klikken.

Tip: Siri haalt je naam op uit je contactpersoonkaart (ook wel Mijn kaart genoemd) in het programma Contacten. Als je een bijnaam hebt toegevoegd aan je kaart, gebruikt Siri die naam. Je kunt het uitproberen door "Hoe heet ik?" te vragen.

Manieren om Siri te gebruiken

Je kunt Siri gebruiken om snel antwoord op een vraag te krijgen (zeg bijvoorbeeld iets als "Hoe wordt het weer morgen?") of om een taak voor je uit te voeren, zoals het versturen van een e-mail.

Het Siri-venster waarin de tekst van een e-mail wordt gedicteerd.
  • Een programma openen: Siri kan razendsnel een programma voor je openen. Zeg bijvoorbeeld: "Open Notities."

• Tekst dicteren: Laat Siri een notitie of e-mail voor je schrijven. Zeg bijvoorbeeld: "Maak een notitie" en dicteer vervolgens wat je wilt schrijven.

• Een vergadering plannen: Laat Siri een vergadering voor je plannen. Zeg bijvoorbeeld: "Plan een afspraak voor vandaag om drie uur."

• Muziek afspelen: Wanneer je naar Apple Music luistert, leert Siri je muziekvoorkeuren kennen en kan Siri je nummers aanbevelen of een afspeellijst voor je afspelen. Zeg bijvoorbeeld: "Speel een afspeellijst met vrolijke nummers."

• Wetenswaardigheden over muziek opvragen: Siri kan je alles vertellen over nummers, albums en artiesten, en albumnotities voor onderdelen in je muziekbibliotheek voorlezen. Zeg bijvoorbeeld: "Speel de nummer 1-hit uit maart 1991."

• Een locatie opzoeken: Als locatievoorzieningen zijn ingeschakeld in het voorkeurenpaneel 'Privacy', kan Siri je informatie geven op basis van je huidige locatie of kaarten toevoegen om meer details te verstrekken. Zeg bijvoorbeeld: "Waar is de dichtstbijzijnde supermarkt?"

• Bestanden zoeken: Je kunt snel het gewenste bestand vinden door Siri te laten zoeken naar bestanden die op een bepaalde datum zijn aangemaakt of die de opgegeven tekst bevatten. Zeg bijvoorbeeld: "Zoek bestanden die ik vorige week heb aangemaakt die 'conferentie' bevatten."

• Een instelling in Systeemvoorkeuren wijzigen: Siri kan automatisch bepaalde voorkeuren wijzigen of een voorkeurenpaneel voor je openen. Zeg bijvoorbeeld: "Maak het scherm lichter" of "Open de voorkeuren voor Night Shift".

Tip: Siri is de eenvoudigste manier om toegankelijkheidsvoorzieningen te gebruiken op je Mac. Zo kun je Siri bijvoorbeeld gebruiken om VoiceOver in of uit te schakelen.

Siri kan in bepaalde programma's suggesties geven voordat je zelfs maar iets hebt gevraagd. Wanneer je bijvoorbeeld een uitnodiging ontvangt in Mail of een vlucht boekt in Safari, vraagt Siri of het item moet worden toegevoegd aan je agenda. Als je webpagina's aan het bekijken bent, kan Siri verwante webpagina's voorstellen.

Siri-resultaten gebruiken

Je kunt resultaten van Siri binnen handbereik houden in het berichtencentrum of gebruiken in e-mails of documenten.

• Resultaten vastmaken aan het berichtencentrum: Als je rechtsboven een knop met een plusteken  ziet, klik je daarop om de resultaten toe te voegen aan de weergave 'Vandaag' in het berichtencentrum.

De resultaten blijven dan in het berichtencentrum staan en worden automatisch bijgewerkt totdat je ze verwijdert. Je kunt allerlei soorten resultaten vastmaken, zoals aandelenkoersen, trainingsschema's en nog veel meer.

• Een resultaat openen: Klik dubbel op een webpagina om deze te openen in Safari, of klik dubbel op een bestand of document om dit in het juiste programma te openen op je Mac. Je kunt ook met extra druk klikken op een resultaat om een voorvertoning te bekijken in een venster 'Snelle weergave'.

• Een resultaat gebruiken of bewaren: Je kunt afbeeldingen of locaties toevoegen aan een e-mail of document of aan het bureaublad door ze daarnaartoe te slepen. (Tekst kun je ook kopiëren of plakken.)

Het Siri-venster met resultaten van Siri op de vraag "Search the web for images of beaches in Hawaii" (Zoek op het internet naar afbeeldingen van stranden op Hawai). Je kunt de resultaten vastmaken aan het berichtencentrum, dubbel klikken op een afbeelding om de webpagina met de afbeelding te openen of een afbeelding naar een e-mail of document of naar het bureaublad slepen.

Problemen met Siri oplossen

Probeer deze oplossingen als er problemen zijn met Siri:

• Zorg dat de Mac met het internet is verbonden. Kies Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Netwerk'.

Open het paneel 'Netwerk' in Systeemvoorkeuren

• Zorg dat Siri is ingeschakeld. Kies Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Siri'.

Open het paneel 'Siri' in Systeemvoorkeuren

• Zorg dat er een microfoon is aangesloten op de Mac en dat deze niet wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld kleding, je handen of andere voorwerpen.

• Als je een externe microfoon gebruikt, controleer je of deze is aangesloten op de Mac en is geselecteerd bij 'Microfooninvoer' in het voorkeurenpaneel 'Siri'.

Kijk ook of het geluid hard genoeg staat in het voorkeurenpaneel 'Invoer'. Kies Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'Geluid' en klik op 'Uitvoer'.

Open het paneel 'Invoer'

Je kunt Siri aanpassen, bijvoorbeeld door een andere stem of taal te kiezen voor Siri. Zie Siri-voorkeuren voor meer informatie.

Siri maakt gebruik van locatievoorzieningen om informatie, voorzieningen en functies aan te bieden die relevant zijn voor je locatie. Je kunt dit ook uitschakelen. Zie Opgeven welke programma's toegang hebben tot je locatie voor meer informatie.