macOS High Sierra

Alle programma's die bij je Mac zijn geleverd

Op je Mac zijn standaard tal van leuke en handige programma's geïnstalleerd. Sommige van deze programma's kun je openen door op de bijbehorende symbolen in het Dock te klikken. Je kunt ook op het symbool 'Launchpad' in het Dock klikken om al deze programma's vanuit Launchpad te zien en te openen.

Het Launchpad-symbool in het Dock.

Populaire programma's

Deze programma's zijn ook beschikbaar in de map 'Programma's' in de Finder.

Safari-symbool

Safari

Alles wat je verwacht van een browser, plus een offlineleeslijst, vastgemaakte sites, Apple Pay, beeld in beeld en nog veel meer handige functies.

Open Safari

Open Safari Help

Mail-symbool

Mail

In Mail kun je berichten versturen, ontvangen en beheren van al je favoriete internetaccounts, zoals je accounts van iCloud, Google, Yahoo! en Exchange.

Open Mail

Open Mail Help

Contacten-symbool

Contacten

Hiermee kun je allerlei informatie bewaren over je vrienden, familie en collega's, zoals telefoonnummers, adressen en verjaardagen.

Open Contacten

Open Contacten Help

Agenda-symbool

Agenda

Hiermee kun je op één plek gegevens bijhouden van al je vergaderingen, activiteiten en afspraken.

Open Agenda

Open Agenda Help

Herinneringen-symbool

Herinneringen

Hiermee kun je aparte lijsten aanmaken voor taken, projecten, boodschappen of andere zaken die je niet wilt vergeten.

Open Herinneringen

Open Herinneringen Help

Notities-symbool

Notities

Hiermee kun je snel aantekeningen voor jezelf maken, eventueel met een foto, video of URL.

Open Notities

Open Notities Help

Kaarten-symbool

Kaarten

Hiermee kun je een routebeschrijving naar of van een locatie opvragen en deze versturen naar je iOS-apparaat voor gebruik onderweg. De beschrijving bevat actuele verkeersinformatie, ingebouwde kaarten en de dienstregeling van het openbaar vervoer.

Open Kaarten

Open Kaarten Help

Berichten-symbool

Berichten

Hiermee kun je contact houden met je vrienden door berichten te sturen met tekst, afbeeldingen en andere bestanden.

Open Berichten

Open Berichten Help

FaceTime-symbool

FaceTime

Hiermee kun je video- en audiogesprekken voeren met vrienden en familie die een iPhone, iPad, iPod touch of een Mac hebben.

Open FaceTime

Open FaceTime Help

Photo Booth-symbool

Photo Booth

Met dit programma maak je foto's of video's met de ingebouwde camera van je computer of met een externe videocamera die op je Mac is aangesloten.

Open Photo Booth

Open Photo Booth Help

Safari-symbool

Foto's

Hiermee kun je foto's en video's importeren, bekijken en ordenen. Ook kun je projecten en afdrukken maken van foto's en video's. Met iCloud-fotobibliotheek worden foto's en video's uit de fotobibliotheek op je Mac opgeslagen in iCloud, zodat je ze ook op je andere apparaten kunt openen.

Open Foto's

Open Foto's Help

iTunes-symbool

iTunes

Hiermee kun je je muziek en video's ordenen en afspelen, muziek, films, tv-programma's, podcasts en ander materiaal vinden, naar iTunes Radio luisteren, nummers van Apple Music streamen of downloaden, en je iPad, iPhone of iPod configureren.

Open iTunes

Open iTunes Help

iBooks-symbool

iBooks

Met iBooks voor de Mac kun je klassiekers lezen, de nieuwste bestsellers ontdekken en in studieboeken werken.

Open iBooks

Open iBooks Help

App Store-symbool

App Store

Hierin kun je programma's voor de Mac vinden, kopen, installeren, bijwerken en evalueren.

Open de App Store

Open App Store Help

Voorvertoning-symbool

Voorvertoning

Hiermee kun je pdf's en afbeeldingen bekijken en bewerken, foto's van een camera importeren en opnamen van het scherm maken.

Open Voorvertoning

Open Voorvertoning Help

Woordenboek-symbool

Woordenboek

Terwijl je in een programma werkt of op het internet rondkijkt, kun je snel woorden opzoeken in woordenboeken, synoniemenlijsten en andere bronnen.

Open Woordenboek

Open Woordenboek Help

Rekenmachine-symbool

Rekenmachine

Hiermee kun je eenvoudige of geavanceerde berekeningen uitvoeren, maar ook berekeningen die handig zijn voor programmeurs.

Open Rekenmachine

Open Rekenmachine Help

iMovie-symbool

iMovie

Bekijk je videoclips, deel je favoriete momenten en maak de mooiste trailers en films. Je kunt zelfs op je iPhone of iPad beginnen met het bewerken van beelden en het project op de Mac afmaken. iMovie wordt standaard bij elke nieuwe Mac geleverd.

Open iMovie (indien geïnstalleerd)

Open iMovie Help

iMovie-website

GarageBand-symbool

GarageBand

Hiermee beschik je over een complete studio op je Mac, inclusief een geluidsbibliotheek met software-instrumenten, voorinstellingen voor gitaar en stem, en virtuele sessiedrummers. Zo kun je de hele wereld laten meegenieten van je hits. GarageBand wordt standaard bij elke nieuwe Mac geleverd.

Open GarageBand (indien geïnstalleerd)

Open GarageBand Help

GarageBand-website

Keynote-symbool

Keynote

Hiermee maak je schitterende presentaties aan met bijvoorbeeld afbeeldingen, media, grafieken en animaties. Schakelen tussen je Mac en iOS‑apparaten gaat moeiteloos. Ook samenwerken met mensen die Microsoft PowerPoint gebruiken is geen enkel probleem.

Open Keynote (indien geïnstalleerd)

Open Keynote Help

Keynote-website

Numbers-symbool

Numbers

Hiermee maak je schitterende spreadsheets aan met bijvoorbeeld formules, functies en interactieve grafieken. Schakelen tussen je Mac en iOS‑apparaten gaat moeiteloos. Ook samenwerken met mensen die Microsoft Excel gebruiken is geen enkel probleem.

Open Numbers (indien geïnstalleerd)

Open Numbers Help

Numbers-website

Pages-symbool

Pages

Hiermee maak je schitterende documenten aan met opgemaakte tekst, afbeeldingen, media, tabellen en nog veel meer. Schakelen tussen je Mac en iOS‑apparaten gaat moeiteloos. Ook samenwerken met mensen die Microsoft Word gebruiken is geen enkel probleem.

Open Pages (indien geïnstalleerd)

Open Pages Help

Pages-website

Andere programma's

Deze programma's staan standaard in de map 'Overige' in Launchpad. Je kunt ze ook vinden en openen in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's' in de Finder.

Symbool van Activiteitenweergave

Activiteitenweergave

Hier kun je informatie bekijken over de processor, de programma's, de schijven, het geheugen en de netwerkactiviteit op je Mac.

Open Activiteitenweergave

Open Activiteitenweergave Help

Symbool van AirPort-configuratieprogramma

AirPort-configuratieprogramma

Gebruik dit programma om een wifinetwerk en AirPort-basisstation te configureren en te beheren.

Open AirPort-configuratieprogramma

Open AirPort-configuratieprogramma Help

Symbool van Audio/MIDI-configuratie

Audio/MIDI-configuratie

Met dit programma kun je onder andere audio- en MIDI-apparaten configureren die op je Mac zijn aangesloten, invoer- en uitvoerapparaten voor audiokanalen selecteren en luidsprekers configureren.

Open Audio/MIDI-configuratie

Open Audio/MIDI-configuratie Help

Automator-symbool

Automator

Hiermee kun je krachtige takenreeksen aanmaken zonder dat je gecompliceerde programmeer- of scripttalen hoeft te gebruiken.

Open Automator

Open Automator Help

Symbool van Boot Camp-assistent

Boot Camp-assistent

Hiermee kun je Windows op je Mac gebruiken.

Open Boot Camp-assistent

Open Boot Camp-assistent Help

Symbool van Bluetooth-bestandsuitwisseling

Bluetooth-bestandsuitwisseling

Met Bluetooth kun je op korte afstand draadloze verbindingen tussen apparaten tot stand brengen, waardoor je minder kabels nodig hebt.

Open Bluetooth-bestandsuitwisseling

Open Bluetooth Help

Schaken-symbool

Schaken

Kijk wie er beter kan schaken: jij of je Mac.

Open Schaken

Open Schaken Help

Symbool van ColorSync-hulpprogramma

ColorSync-hulpprogramma

Hiermee kun je de kleurprofielen van de computer aanpassen.

Open ColorSync-hulpprogramma

Open ColorSync-hulpprogramma Help

Console-symbool

Console

In Console kun je logberichten bekijken om details te vinden van een probleem dat zich op je Mac heeft voorgedaan.

Open Console

Open Console Help

Symbool van Digitale-kleurenmeter

Digitale-kleurenmeter

Hiermee kun je de kleurwaarde van een kleur op het beeldscherm opzoeken.

Open Digitale-kleurenmeter

Open Digitale-kleurenmeter Help

Symbool van Schijfhulpprogramma

Schijfhulpprogramma

Met dit programma kun je schijven, schijfkopieën en RAID-sets beheren.

Open Schijfhulpprogramma

Open Schijfhulpprogramma Help

Dvd-speler-symbool

Dvd-speler

Hiermee kun je dvd's of dvd-filmbestanden afspelen op je Mac.

Open Dvd-speler

Open Dvd-speler Help

Symbool van Lettertypecatalogus

Lettertypecatalogus

Hiermee kun je lettertypen installeren, beheren en bekijken.

Open Lettertypecatalogus

Open Lettertypecatalogus Help

Schermafbeelding-symbool

Schermafbeelding

Hiermee kun je de inhoud van het scherm, of een gedeelte ervan, vastleggen in een bestand.

Open Schermafbeelding

Open Schermafbeelding Help

Grapher-symbool

Grapher

Gebruik dit programma om impliciete en expliciete vergelijkingen te visualiseren en te analyseren.

Open Grapher

Open Grapher Help

Fotolader-symbool

Fotolader

Hiermee kun je afbeeldingen overbrengen en scannen en foto's nemen.

Open Fotolader

Open Fotolader Help

Ink-symbool

Ink

Met dit programma kun je overal waar je tekst kunt invoeren (zoals in een document), met de hand tekenen of schrijven. Als je een tekentablet aansluit op je Mac, wordt het paneel 'Ink' weergegeven in Systeemvoorkeuren.

Symbool van Sleutelhangertoegang

Sleutelhangertoegang

Dit is een veilige opslagruimte voor je wachtwoorden en accountgegevens, zodat je minder wachtwoorden hoeft te onthouden en te beheren.

Open Sleutelhangertoegang

Open Sleutelhangertoegang Help

Symbool van Migratie-assistent

Migratie-assistent

Met Migratie-assistent kun je je gegevens overbrengen van een Mac, pc of schijf.

Open Migratie-assistent

Open Migratie-assistent Help

Symbool van QuickTime Player

QuickTime Player

Hiermee kun je video- en audiobestanden afspelen.

Open QuickTime Player

Open QuickTime Player Help

Scripteditor-symbool

Scripteditor

Hiermee kun je krachtige scripts, hulpprogramma's en zelfs volwaardige programma's ontwikkelen.

Open Scripteditor

Open Scripteditor Help

Symbool van Plaknotities

Plaknotities

Hiermee kun je aantekeningen, lijsten en foto's bewaren in plaknotities op je bureaublad.

Open Plaknotities

Open Plaknotities Help

Symbool van Systeeminformatie

Systeeminformatie

Hiermee kun je gegevens opvragen van de hardware, het netwerk en de softwarespecificaties voor je Mac.

Open Systeeminformatie

Open Systeeminformatie Help

Terminal-symbool

Terminal

Hiermee heb je toegang tot het volledige UNIX-besturingssysteem in macOS.

Open Terminal

Open Terminal Help

Teksteditor-symbool

Teksteditor

Gebruik deze editor om documenten in diverse structuren aan te maken en te bewerken, zoals documenten in platte tekst, RTF-tekst en HTML.

Open Teksteditor

Open Teksteditor Help

Symbool van VoiceOver-programma

VoiceOver-programma

Hiermee kun je VoiceOver aanpassen, de zeer uitgebreide schermlezer die in macOS is ingebouwd.

Open VoiceOver-programma

Open VoiceOver Help

Ga naar de App Store om nog meer programma's te kopen of te downloaden.

Open de App Store

Als iPhoto al op je Mac stond, staat dit programma er nog steeds. Je wordt echter ten zeerste aangeraden om Foto's te gebruiken voor je foto's in plaats van iPhoto. Zie Overstappen van iPhoto naar Foto's voor meer informatie.

Als je 's avonds programma's gebruikt, kun je mogelijk Night Shift gebruiken om de kleuren op het scherm warmer te maken.