De sluimerstand en de energiestand gebruiken op uw Mac

Lees hier hoe u de energiebesparende functies van uw Mac gebruikt.

De Mac in de sluimerstand zetten of uit de sluimerstand halen

Als de Mac sluimert, verbruikt hij veel minder energie dan wanneer hij actief is, en een Mac uit de sluimerstand halen gaat veel sneller dan hem inschakelen en wachten tot hij is opgestart.

De Mac in de sluimerstand plaatsen

• Kies 'Sluimer' in het Apple-menu .
  • Een notebook zet u in de sluimerstand door de klep dicht te doen.
  • Gebruik een toetscombinatie voor sluimeren.

De Mac uit de sluimerstand halen

• Druk op een toets of klik op uw muis of trackpad.
  • Als het een notebook is, klapt u deze open.
  • Druk kort op de aan/uit-knop.

De instellingen van de energiestand wijzigen

Kies het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Energiestand'.

Voorkeuren voor 'Energiestand'
Mac-notebook

Voorkeuren voor 'Energiestand'
Mac-desktop

Welke instellingen er beschikbaar zijn, hangt af van het Mac-model en de macOS-versie.

Automatische videokeuze
Hiermee laat u de Mac automatisch de zuinigste grafische chip gebruiken voor minder veeleisende taken zoals tekstbewerking. Meer informatie over instellingen voor grafische prestaties.

Batterijconditie
Meer informatie over batterijconditiebeheer.

Sluimerstand computer
Hiermee stelt u in hoelang uw Mac inactief moet zijn voordat hij automatisch in de sluimerstand gaat.

Sluimerstand beeldscherm
Hiermee stelt u in hoelang de Mac inactief moet zijn voordat het videosignaal naar het scherm automatisch wordt uitgeschakeld en het beeldscherm in de sluimerstand wordt gezet, waardoor het donker wordt of wordt uitgeschakeld. Als het scherm een voedingsindicator heeft, kan deze aangeven dat het scherm in de energiezuinige stand staat.

Schakel Power Nap in
Hiermee kunt u de Mac in de sluimerstand bepaalde taken laten uitvoeren, bijvoorbeeld controleren op e-mail, agenda-updates ontvangen, software bijwerken of Time Machine-reservekopieën maken. Dit kost meer energie dan wanneer de Mac volledig sluimert, maar minder energie dan wanneer hij actief is. Meer informatie over Power Nap.

Optimaliseer videostreaming bij batterijvoeding
Wanneer u video met hoog dynamisch bereik (HDR) afspeelt op batterijstroom, wordt de video afgespeeld met standaard dynamisch bereik (SDR), wat minder energie verbruikt.

Voorkom dat computer automatisch in sluimerstand wordt geplaatst als beeldscherm uit is
Hiermee voorkomt u dat de Mac in de sluimerstand gaat wanneer het beeldscherm wordt uitgeschakeld of zelf in de sluimerstand gaat.

Plaats harde schijven in sluimerstand indien mogelijk
Hiermee laat u het aandrijfmechanisme van een traditionele harde schijf na een periode van inactiviteit uitschakelen. Dit heeft geen invloed op SSD's (Solid State Drives), aangezien die geen bewegende onderdelen hebben. Als u een traditionele schijf gebruikt met bepaalde professionele media-apps of andere apps die liefst ononderbroken toegang tot de schijf willen hebben, kan het beter zijn om deze instelling niet te selecteren.

Schema
Hiermee kunt u een dagschema instellen om uw Mac in de sluimerstand te zetten of uit of aan te zetten.

Uitschakelopties
U kunt uw Mac zo instellen dat hij wordt uitgeschakeld op basis van voorwaarden die van toepassing zijn wanneer uw Mac stroom krijgt van een UPS (ononderbroken stroomvoorziening).

Verminder helderheid van beeldscherm bij gebruik van batterij
Hiermee bespaart de Mac energie door de helderheid van het scherm enigszins te verminderen wanneer hij op batterijstroom werkt.

Start automatisch op na stroomstoring
Hiermee stelt u in dat de Mac automatisch wordt opgestart zodra de stroomvoorziening na een stroomonderbreking is hersteld.

Schakel beeldscherm uit na
Vergelijkbaar met 'Sluimerstand beeldscherm' hierboven.

Schakel sluimerstand uit voor netwerktoegang
Hiermee laat u de Mac automatisch uit de sluimerstand komen wanneer een ander apparaat toegang vraagt tot gedeelde bronnen, zoals gedeelde printers of afspeellijsten voor muziek. Sommige van deze taken kunnen verhinderen dat de computer in de sluimerstand gaat wanneer de computer inactief is.

U kunt ook energie besparen door de helderheid van het beeldscherm en de helderheid van de toetsenbordverlichting aan te passen.

Meer informatie

Na enkele uren sluimeren kan de Mac nog meer energie besparen door de status van het hele systeem op de opstartschijf te bewaren en vervolgens de stroom naar bepaalde componenten, zoals het RAM, uit te schakelen. Mac-notebooks kunnen zo langer sluimeren wanneer ze op batterijstroom werken.

Dit verkleint ook de kans op gegevensverlies wanneer de stroom in de sluimerstand helemaal wegvalt, bijvoorbeeld als de batterij leegraakt. In dat geval sluit u de Mac aan op het lichtnet en drukt u vervolgens op de aan/uit-knop. U ziet dan mogelijk een voortgangsbalk op het scherm terwijl de eerder bewaarde geheugeninhoud wordt gekopieerd van de opstartschijf:

Lees wat u moet doen als de sluimerstand van de Mac niet op het verwachte moment wordt in- of uitgeschakeld.