Energiebesparing op de Mac

Lees hier meer over de energiebesparende functies van de Mac, zoals de sluimerstand en Power Nap.

De Mac in de sluimerstand zetten

U kunt energie besparen door de Mac in de sluimerstand te zetten wanneer u hem niet gebruikt. Wanneer de Mac sluimert, staat hij wel aan, maar gebruikt hij minder stroom. En het is een stuk sneller om de Mac uit de sluimerstand te halen dan hem op te starten.

U zet de Mac op een van de volgende manieren direct in de sluimerstand:

• Kies het Apple-menu () > 'Sluimer'.
  • Als het een Mac-notebook is, klapt u hem dicht.
  • Druk op Command (⌘)-Uitwerpknop (⏏).*
  • Tik op de aan/uit-knop van de computer.*

*Deze mogelijkheden zijn niet van toepassing voor MacBook Pro-modellen met Touch ID.

Instellingen aanpassen in Energiestand

Als u de Mac een tijdlang niet gebruikt, kan macOS automatisch functies uitschakelen die u niet gebruikt. Wanneer de computer iets moet doen, worden de componenten weer opgestart.

U kunt energie-instellingen aanpassen in het paneel Energiestand van Systeemvoorkeuren.

1. Kies het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren'.
  2. Klik op 'Energiestand'.

Sluimerstand beeldscherm

U kunt instellen na hoeveel tijd het beeldscherm van de Mac in de sluimerstand moet gaan. Het beeldscherm laten sluimeren is handig wanneer de computer een taak uitvoert (bijvoorbeeld muziek afspelen) waarbij niets te zien valt.

Als het beeldscherm in de sluimerstand staat, wordt het videosignaal naar interne en externe beeldschermen verbroken. Bij Apple beeldschermen en ingebouwde beeldschermen betekent dit dat de achtergrondverlichting van het lcd-scherm wordt uitgeschakeld om energie te besparen.

Wanneer het beeldscherm sluimert, wordt het scherm donker of wordt het uitgeschakeld, maar de apps die op de Mac worden uitgevoerd, blijven actief. Als het beeldscherm een stroomindicator heeft, kan deze veranderen om aan te geven dat het scherm in de lage-stroomstand staat. Beweeg de muis, raak het trackpad aan of druk op een toets op het toetsenbord om het scherm uit de sluimerstand te halen.

Plaats harde schijven in sluimerstand indien mogelijk

Deze instelling schakelt de motor van de harde schijf uit wanneer u geen bestanden erop leest of ernaar schrijft. SSD's (Solid-state drives) hebben geen bewegende onderdelen, dus bij een Mac die alleen SSD's gebruikt om gegevens te bewaren, heeft deze instelling geen effect.

U kunt deze instelling het beste uitschakelen als u een interne of externe niet-SSD-schijf hebt en apps gebruikt die beter werken als ze steeds lees- en schrijftoegang hebben tot de harde schijf (bijvoorbeeld software voor professionele audio- of videobewerking).

Schakel sluimerstand uit voor netwerktoegang

Selecteer deze optie als u de computer automatisch uit de sluimerstand wilt halen wanneer iemand gedeelde bronnen wil gebruiken, zoals gedeelde printers of iTunes-afspeellijsten.

Deze instelling is van toepassing voor verbindingen met andere computers via een kabel, bijvoorbeeld Ethernet. De instelling is ook van toepassing op wifiverbindingen als u een correct geconfigureerd AirPort-basisstation gebruikt. Sommige taken kunnen verhinderen dat de computer in de sluimerstand wordt gezet wanneer de computer inactief is.

Schakel Power Nap in

Met Power Nap komt de Mac af en toe uit de sluimerstand om bepaalde taken uit te voeren, zoals controleren op nieuwe e-mailberichten of software-updates.

Tijdens Power Nap laat de Mac het beeldscherm en andere hardware die niet nodig zijn voor deze taken uitgeschakeld om energie te besparen. Wanneer deze taken zijn uitgevoerd, wordt de Mac automatisch opnieuw in de sluimerstand gezet om energie te besparen.

Als u niet wilt dat de Mac automatisch uit de sluimerstand gaat om deze taken uit te voeren, maakt u de selectie van deze optie ongedaan.

Meer opties

U ziet in Energiestand mogelijk nog meer voorkeursopties, afhankelijk van of u een desktop-Mac of een Mac-notebook gebruikt.

iMac, Mac Pro en Mac mini

Als u een desktop-Mac gebruikt, kunt u instellen wanneer de computer, het beeldscherm en de harde schijven in de sluimerstand worden gezet om energie te besparen.

De volgende opties zijn beschikbaar op iMac en Mac Pro:

Mac mini heeft de volgende opties:

Schakel beeldscherm uit

Op sommige Mac-desktops kunt u instellen na hoeveel tijd de computer in de modus met het laagste energieverbruik gaat. Dit is iets anders dan de sluimerstand van het beeldscherm, omdat hierbij ook andere onderdelen van de computer in de sluimerstand gaan.

Als u met deze schuifknop instelt dat de computer nooit in de sluimerstand mag gaan, blijven het beeldscherm en andere onderdelen van de computer volledig ingeschakeld.

Start automatisch op na stroomstoring

U kunt uw desktop-Mac zo instellen dat deze automatisch opnieuw opstart wanneer de stroomvoorziening na een onderbreking weer is hersteld. Als er bijvoorbeeld een stroomstoring is of als u per ongeluk het netsnoer hebt losgekoppeld, start de Mac automatisch weer op zodra deze weer stroom krijgt.

U kunt vensters, apps en documenten op de Mac automatisch weer openen na een herstart van de Mac. Dit is handig als u de computer hebt ingericht om taken uit te voeren zonder uw tussenkomst.

MacBook Pro, MacBook Air en MacBook

Bij Mac-notebooks zijn bepaalde opties beschikbaar wanneer de computer op batterijstroom draait, en andere opties wanneer de computer door het lichtnet wordt gevoed. U wilt bijvoorbeeld dat de computer nooit in de sluimerstand gaat wanneer deze op netvoeding is aangesloten. Maar als de computer op batterijstroom draait, wilt u deze laten sluimeren wanneer de computer een tijdje niet actief is geweest, zodat de batterij niet onnodig leeg raakt.

In het paneel Energiestand van Systeemvoorkeuren selecteert u de tab 'Batterij' of 'Lichtnetadapter':

Automatische videokeuze

De optie Automatische videokeuze wordt weergegeven op Mac-notebooks met meerdere ingebouwde grafische processoren. Wanneer u deze optie selecteert, bespaart de computer energie door de grafische processor met laag stroomverbruik te gebruiken voor taken zoals het bewerken van tekst. Voor intensievere taken, zoals games of videocompressie, schakelt macOS automatisch over op een andere, zwaardere grafische processor.

Als u de optie uitgeschakeld laat, gebruikt de computer altijd de hoogst mogelijke grafische kwaliteit, wat meer energie kost.

Andere sluimerstanden

Sommige Mac-computers passen speciale sluimerstanden toe wanneer u ze lange tijd niet gebruikt, waardoor nog meer energie wordt bespaard.

Standbymodus

Voor Mac-computers die opstarten vanaf een ingebouwde SSD, kent macOS een diepe sluimerstand die bekend staat als Standbymodus.

Macs die in 2013 of later zijn gemaakt, gaan na één tot drie uur sluimeren in de standbymodus. Oudere modellen gaan in de standbymodus na iets meer dan één uur sluimeren. Wanneer de computer in de standbymodus gaat, wordt de complete toestand van de sessie bewaard op de flashopslag (SSD). Daarna wordt de stroom naar een aantal hardwaresystemen (zoals RAM en USB-bussen) uitgeschakeld.

Dankzij de standbymodus kan een notebook langer in de sluimerstand blijven wanneer deze door de batterij wordt gevoed. Een notebook met een volle batterij kan gedurende dertig dagen stand-by blijven zonder te worden aangesloten op netvoeding.

Veilige sluimerstand

macOS kent ook een diepe sluimerstand die Veilige sluimerstand wordt genoemd. De Mac kan in de veilige sluimerstand gaan als de batterij bijna leeg is of de computer lang inactief is.

In de veilige sluimerstand wordt het geheugen gekopieerd naar de opstartschijf en wordt de computer uitgeschakeld. Hierdoor kunt u later verdergaan waar u gebleven was, zonder dat u uw werkt kwijtraakt.

Druk op de aan/uit-knop om de Mac uit de veilige sluimerstand te halen. Als u een Mac-notebook gebruikt en de batterij bijna leeg is, sluit u eerst de lichtnetadapter aan.

Wanneer u de computer uit de veilige sluimerstand haalt, ziet u een voortgangsindicator. Deze geeft aan dat de eerder bewaarde geheugeninhoud wordt ingelezen vanaf de opstartschijf en wordt teruggekopieerd naar het RAM.

De Mac uit de sluimerstand halen

U haalt de Mac uit een van de sluimerstanden op een van de volgende manieren:

• Tik op de aan/uit-knop van de computer.
  • Klik met de muis of het trackpad.
  • Open het deksel van de Mac-notebook.
  • Druk op een toets van een aangesloten toetsenbord.

Als u voorzieningen van de Mac deelt, kunnen andere computers die deze voorzieningen gebruiken, uw computer mogelijk vragen om uit de sluimerstand te komen.

Meer informatie

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.