De doelschijfmodus gebruiken om bestanden naar een andere computer te verplaatsen

Gebruik de doelschijfmodus om een Mac als een externe harde schijf op een andere Mac te laten verschijnen zodat u snel bestanden kunt vinden en kopiëren.

De computers op elkaar aansluiten met de juiste kabel

Identificeer de poorten op beide Mac-computers zodat u weet welke kabel u moet kiezen. De doelschijfmodus werkt als de computers via een van deze poorten op elkaar zijn aangesloten:

• Thunderbolt 3 (USB-C)
  • USB-C
  • Thunderbolt 2
  • FireWire
    De doelschijfmodus biedt geen ondersteuning voor verbindingen die een Apple USB-C-oplaadkabel, USB-A-naar-USB-A-kabel of Mini DisplayPort-kabel  gebruiken.

Als beide of één van beide computers zijn uitgerust met een Thunderbolt 3 (USB-C)- of een USB-C-poort, kunt u ze als volgt met elkaar verbinden:

Opstarten in de doelschijfmodus

Voer een van deze twee stappen uit op de Mac die u wilt gebruiken als de externe harde schijf:

• Zet de Mac aan, druk meteen op de T-toets en houd deze ingedrukt terwijl de computer opstart.
  • Als de Mac al is ingeschakeld, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klikt u vervolgens op 'Opstartschijf'. Klik op 'Doelschijfmodus' en klik vervolgens op 'Herstart' wanneer u wordt gevraagd te bevestigen.

Wanneer de Mac overschakelt op de doelschijfmodus, wordt er een groot symbool voor Thunderbolt , USB of FireWire op het scherm weergegeven. Als de computers correct met elkaar zijn verbonden, zal de Mac in de doelschijfmodus nu als externe schijf beschikbaar zijn op de andere Mac. U kunt deze gebruiken als elke andere harde schijf.

Als u de doelschijfmodus wilt stoppen, moet u de schijf eerst verwijderen van de andere Mac. U selecteert dan bijvoorbeeld de schijf en kiest vervolgens 'Archief' > 'Verwijder'. U kunt de andere Mac ook gewoon uitschakelen. Vervolgens houdt u de aan/uit-knop tot 10 seconden ingedrukt op de Mac die u als schijf gebruikt. Laat de knop los wanneer de Mac is uitgeschakeld.

Als de doelschijf niet wordt weergegeven op de andere Mac

Als de Mac in de doelschijfmodus niet wordt weergegeven als een schijf op de andere Mac, volgt u deze stappen om de schijf te activeren:

1. Open Schijfhulpprogramma op de andere Mac. Dit vindt u in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's'.
  2. Als de verbinding tussen uw computers goed is en u de stappen om op te starten in de doelschijfmodus hebt gevolgd, moet de doelschijf als een volume in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma worden weergegeven. Selecteer dit volume en kies vervolgens 'Archief' > 'Activeer' in de menubalk of klik op 'Activeer' in de knoppenbalk.
  3. Als de doelschijf is gecodeerd met FileVault, wordt u gevraagd om een wachtwoord in te voeren om de schijf te ontgrendelen en activeren. Voer het beheerderswachtwoord in voor de Mac die u hebt opgestart in de doelschijfmodus.

De schijf moet nu geactiveerd zijn en beschikbaar zijn op uw Mac. Als deze echter is geformatteerd voor APFS, moet uw Mac gebruikmaken van High Sierra of later. Oudere versies van het Mac-besturingssysteem activeren geen volumes die met APFS zijn geformatteerd.

Als alternatief voor de doelschijfmodus kunt u AirDrop gebruiken om materiaal draadloos te verzenden tussen twee Mac-computers.