Basiskenmerken van de Mac: uw favoriete programma's, documenten en meer verschijnen in het Dock

Via het Dock hebt u gemakkelijk toegang tot de meest gebruikte programma's.

Dit artikel is gearchiveerd,het wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Het Dock gebruiken

Het Dock is de balk met symbolen in de onder- of zijkant van het scherm. Het biedt eenvoudig toegang tot programma's die bij de Mac worden geleverd (zoals Mail, Safari en Berichten). Bovendien kunt u uw eigen programma's, documenten en mappen aan het Dock toevoegen.

afbeelding van het Dock

Als u een onderdeel in het Dock wilt gebruiken, klikt u op het bijbehorende symbool. Als u muziek wilt beluisteren, klikt u op het iTunes-symbool (het symbool met een muzieknoot) om iTunes te openen. Als u wilt controleren op nieuwe e-mails, klikt u op het Mail-symbool (het gelijkt op een postzegel).

Wanneer een programma is geopend, verschijnt in het Dock een verlichte markering onder het programmasymbool. Als u van een geopend programma het actieve programma wilt maken, klikt u op het symbool ervan in het Dock.

Het Dock ordenen

De programma's verschijnen aan de linkerkant van het Dock. Mappen, documenten en geminimaliseerde vensters verschijnen aan de rechterkant van het Dock. Als u goed kijkt, ziet u een verticale lijn die de twee kanten van elkaar scheidt.

de prullenmand in het dock

Als u de positie van een symbool in het Dock wilt wijzigen, versleept u het gewoon in het Dock. De prullenmand en de Finder zijn speciale onderdelen waardoor deze altijd aan de uiteinden van het Dock verschijnen.

Dock-onderdelen toevoegen en verwijderen

Als u een programma wilt toevoegen aan het Dock, klikt u op het Launchpad-symbool in het Dock. Sleep vervolgens een programmasymbool van het Launchpad naar het Dock. De symbolen in het Dock maken dan plaats voor het nieuwe onderdeel. Als u een bestand of map wilt toevoegen aan het Dock, sleept u gewoon het symbool ervan vanaf een Finder-venster (of het bureaublad) naar het Dock.

Als u een onderdeel uit het Dock wilt verwijderen, sleept u het symbool ongeveer 2,5 cm uit het Dock en wacht u enkele seconden. Laat het symbool dan los en het verdwijnt in een oogwenk.

een symbool uit het Dock verwijderen

Als u een onderdeel uit het Dock verwijdert, wordt het niet definitief van de computer verwijderd. Als u het onderdeel wilt terugzetten in het Dock, zoekt u het programma, het bestand of de map in de Finder of het Launchpad en sleept u het gewoon terug naar het Dock.

Meer informatie

Klik op een onderwerp hieronder voor meer informatie over het Dock. U kunt ook het woord ‘Dock’ in het menu Help boven in het scherm zoeken.

Vensters minimaliseren

Als u een venster minimaliseert (als u op de gele, ronde knop in de linkerbovenhoek van een venster klikt), verdwijnt het venster in het Dock. Het venster blijft er totdat u op het symbool ervan klikt om het opnieuw te vergroten.

Stapels

U kunt ook kiezen hoe mappen in het Dock worden weergegeven. U kunt deze als een gewone map of als een stapel laten verschijnen.

stapel in het dock

Stapels geven de inhoud van een map weer als een waaier of raster wanneer u erop klikt in het Dock. Lees hier meer over stapels.

De prullenmand

De prullenmand is opgenomen in het Dock (het symbool is een prullenmand). Sleep de documenten die u niet meer wilt naar de prullenmand om deze weg te doen.

De items die u naar de prullenmand hebt gesleept, zijn niet volledig verwijderd. U kunt op het symbool van de prullenmand in het Dock klikken om de inhoud ervan te zien. Wanneer u er klaar voor bent om de naar de prullenmand gesleepte bestanden of mappen definitief te verwijderen, houdt u het symbool van de prullenmand in het Dock ingedrukt en kiest u ‘Leeg prullenmand’.

de prullenmand in het dock

Als u een schijf of ander geactiveerd volume naar de prullenmand sleept, verschijnt een verwijdersymbool zodat u weet dat u hiermee het onderdeel verwijdert en niet wist.

verwijdersymbool in het dock

Als u het Dock niet ziet

U kunt ook het Dock zo instellen dat het enkel verschijnt wanneer u het nodig hebt. Als u het Dock niet ziet, beweegt u de muisaanwijzer naar de onder- of zijkant van het scherm om te zien of het verschijnt. Kies in het menu Apple () de optie Dock > Schakel verbergen in of Schakel verbergen uit om het Dock te verbergen of weer te geven.