Touch Barin käyttäminen

Jos Macissasi on Touch Bar, voit käyttää tuttuja eleitä, kuten napauttaa, pyyhkäistä ja liu'uttaa, suoraan Touch Barissa, jotta voit säätää asetuksia, käyttää Siriä ja toimintonäppäimiä sekä suorittaa tehtäviä eri ohjelmissa.

Näppäimistö, jonka yläreunassa on Touch Bar. Touch ID sijaitsee Touch Barin oikeassa reunassa.

Touch Barissa on Touch ID, jonka avulla voit avata Macin ja joidenkin salasanalla suojattujen kohteiden lukituksen, maksaa ostoksia verkossa Apple Paylla sekä tehdä ostoja iTunes Storessa, App Storessa ja iBooks Storessa. Jos haluat tutustua Touch ID:n käyttöönottoon, katso Touch ID:n käyttäminen Macilla.

Touch Barin perusteet

Touch Barin oikeassa reunassa olevalla Control Stripillä voit muuttaa yleisiä asetuksia, kuten kirkkautta ja äänenvoimakkuutta, sekä kysyä Siriltä. Voit laajentaa sitä, jotta voit käyttää lisäasetuksia ja -ominaisuuksia. Muut Touch Barissa käytettävissä olevat painikkeet riippuvat ohjelmasta tai tehtävästä.

Touch Bar, jossa on vasemmalla ohjelman tai tehtävän mukaan vaihtelevia painikkeita ja oikealla pienennetty Control Strip.
  • Kirkkauden tai äänenvoimakkuuden säätäminen tai Siriltä kysyminen: Napauta Control Stripin painikkeita. Kirkkautta ja äänenvoimakkuutta varten voit myös pyyhkäistä vasemmalle tai oikealle nopeasti painikkeiden päällä.

Pienennetyssä Control Stripissä on painikkeet, joilla voidaan (vasemmalta oikealle) laajentaa Control Strip, lisätä tai vähentää näytön kirkkautta ja äänenvoimakkuutta, mykistää tai poistaa mykistys sekä kysyä Siriltä.
  • Control Stripin laajentaminen: Napauta laajennuspainike tai paina näppäimistön fn-näppäintä ( jos Näppäimistö-asetuksissa on valittu fn-näppäimen painaminen laajentamaan Control Strip).

Napauttamalla painikkeita laajennetussa Control Stripissä voit käyttää lisäasetuksia ja -macOS-ominaisuuksia, kuten Mission Controlia tai Launchpadia, tai hallita videon ja musiikin toistoa. Voit muuttaa joitakin asetuksia (kuten näytön kirkkautta) pitämällä sen painiketta painettuna.

Laajennetun Control Stripin painikkeet ovat (vasemmalta oikealle) näytön kirkkaus, Mission Control, Launchpad, näppäimistön kirkkaus, videon tai musiikin toisto ja äänenvoimakkuus.

Pienennä Control Strip napauttamalla sulkemispainike.

• Muiden painikkeiden käyttäminen: Suorita nopeasti tehtäviä käyttämässäsi ohjelmassa napauttamalla painikkeita. Jokainen ohjelma on erilainen – kokeilemalla näet, mitä kaikkea voit tehdä. Tällaiselta Touch Bar näyttää, kun valitset tiedoston Finderissa:

Touch Bar, jossa on Finderiin liittyvät painikkeet, kuten jakopainike.

Tällaiselta se näyttää, kun katsot kuvaa Kuvat-ohjelmassa:

Touch Bar, jossa on Kuvat-ohjelmaan liittyvät painikkeet, kuten Suosikit- ja Pyöritä-painikkeet.

Jos haluat lisätä painikkeita Touch Bariin joissakin ohjelmissa, katso Touch Barin muokkaaminen.

• Emojin lisääminen tekstiin: Napauta Emoji-painike ja napauta haluamaasi emojia.

Emoji-painike Touch Barin vasemmalla puoliskolla.

Kirjoitusehdotukset

Kun kirjoitat tekstiä, Touch Bar voi näyttää sopivia sanoja tai ilmaisuja (kirjoitusehdotuksia) ja siten auttaa säästämään aikaa.

• Kirjoitusehdotusten näyttäminen: Napauta Kirjoitusehdotukset-painike.

Kirjoitusehdutukset-painike Touch Barin oikealla puoliskolla.
  • Kirjoitusehdotusten käyttäminen: Napauta sanaa, ilmaisua tai emojia. Oikeinkirjoituskorjaukset näytetään sinisellä.

Kirjoitusehdotuksia, joissa näkyy sanoja ja emojeja, ja vasemmalla painike, jolla kirjoitusehdotukset voidaan kätkeä.
  • Kirjoitusehdotusten kätkeminen: Napauta Touch Barissa sulkemispainike.

Jos et näe Touch Barissa Kirjoitusehdotukset-painike, valitse Näytä > Muokkaa Touch Baria ja valitse ”Näytä kirjoitusehdotukset”. Voit myös valita Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikata Näppäimistö, klikata Teksti ja valita ”Touch Barin kirjoitusehdotukset”.

Avaa Teksti-osio

Värit

Ohjelmissa, joissa voit vaihtaa tekstin tai objektien väriä, voit käyttää Touch Baria värin, varjon tai värimallin (esim. RGB tai HSB) valitsemiseen.

Touch Bar, jossa on Värit-painike muiden ohjelmakohtaisten painikkeiden joukossa.
  • Värin valitseminen: Pidä Värit-painike painettuna ja liu'uta sormesi värin kohdalle.

Touch Bar näyttää värejä punaisesta (vasemmalla) mustaan (oikealla).
  • Varjon valitseminen: Napauta Värit-painike, napauta ja pidä väriä ja liu'uta sitten sormella varjoa.

• Mallin valitseminen: Napauta Värit-painike, napauta väriluetteloa vasemmalla ja napauta sitten värimallia. Käytä tallentamaasi muokattua väriä napauttamalla Tilkut.

Touch Bar näyttää värimalleja (vasemmalta oikealle): Yksinkertainen, Harmaasävy, RGB, CMYK ja HSB. Oikeassa reunassa on Tilkut-painike.

Käytä mallin liukusäätimiä muuttaaksesi arvoja, kuten sävyä tai kylläisyyttä. Tallenna muutokset Tilkkuihin napauttamalla väriä (+-merkki tulee näkyviin) ja napauttamalla sitä sitten uudelleen (valintamerkki tulee näkyviin).

Touch Bar näyttää HSB-värimallin sävy-, kylläisyys- ja kirkkaus-liukusäätimet. Vasemmassa reunassa on painike, jolla näytetään kaikki profiilit. Oikealla on painike muokatun värin tallentamiseen.
  • Värien tai väriarvojen kätkeminen: Napauta Touch Barissa sulkemispainike.

Funktionäppäimet

Monet macOS-näppäinoikotiet käyttävät toimintonäppäimiä (F1–F12). Jos olet esimerkiksi ottanut käyttöön Dashboardin, voit näyttää sen F12:-näppäimellä. Toimintonäppäimet ovat käytettävissä Touch Barissa.

• Toimintonäppäinten käyttäminen: Pidä näppäimistön fn-näppäintä painettuna ( jos Näppäimistö-asetuksissa on valittu fn-näppäimen painaminen näyttämään toimintonäppäimet) ja napauta Touch Barissa toimintonäppäintä.

Toimintonäppäimet Touch Barissa.

Jos näppäinoikotiehen kuuluu muuntonäppäin, kuten optio- tai komentonäppäin, pidä fn-näppäintä painettuna muuntonäppäimen kanssa. Jos haluat esimerkiksi siirtyä Dockiin käyttämällä ctrl-F3-näppäinyhdistelmää, pidä fn- ja ctrl-näppäimiä painettuina samaan aikaan ja napauta Touch Barissa F3.

Touch Barin muokkaaminen

Voit muokata Touch Baria tiettyjä ohjelmia varten niin, että siinä on suosikkitoimintojesi painikkeet kyseiselle ohjelmalle. Voit myös vaihtaa Control Stripissä näkyviä painikkeita.

1. Valitse ohjelmassa Näytä > Muokkaa Touch Baria.

2. Lisää tai poista painikkeita tai järjestele niitä uudelleen Touch Barissa.

Jos haluat vaihtaa nykyisen ohjelman muuttuvien painikkeiden ja Control Stripin välillä, napauta Touch Baria. (Kaikkien ohjelmien painikkeita ei voida muokata.)

• Painikkeiden lisääminen: Vedä ohjauslevyllä tai hiirellä painike näytöltä Touch Bariin. Touch Barin painikkeet heiluvat hieman.

• Painikkeiden järjestäminen uudelleen: Siirrä painiketta Touch Barissa vetämällä sormellasi.

• Painikkeiden poistaminen: Vedä ohjauslevyllä tai hiirellä painike Touch Barista näytölle.

3. Kun olet valmis, klikkaa näytöllä Valmis tai napauta Touch Barissa Valmis.

Voit myös muokata Control Stripiä Järjestelmäasetuksissa. Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikkaa Näppäimistö, klikkaa Näppäimistö ja klikkaa Muokkaa Control Stripiä.

Avaa Näppäimistö-asetukset

Asetusten määrittäminen Touch Barille

Voit valita asetuksia, jotka muuttavat Touch Barin näkymää. Voit esimerkiksi valita Touch Barin näkymään ohjelman painikkeiden ja pienennetyn Control Stripin sijaan vain laajennetun Control Stripin tai vain ohjelman painikkeet. Voit myös muuttaa sitä, mitä tapahtuu, kun näppäimistön fn-näppäintä painetaan.

1. Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikkaa Näppäimistö ja sitten Näppäimistö.

Avaa Näppäimistö-asetukset

2. Valintojen asettaminen.

• Touch Barissa näkyy: Klikkaa ponnahdusvalikkoa ja valitse vaihtoehto (ohjelman säätimet ja Control Strip, laajennettu Control Strip tai ohjelman säätimet).

• Kun painetaan fn-näppäintä: Klikkaa ponnahdusvalikkoa ja valitse vaihtoehto (laajenna Control Strip, näytä ohjelman säätimet, näytä Control Strip tai näytä F1, f2 jne. näppäimet).

Valittavat vaihtoehdot riippuvat siitä, mitä ole asettanut näkymään Touch Barissa.

Jos haluat aina näyttää Touch Barissa toimintonäppäimet (F1, F2 jne) tietyille ohjelmille, valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikkaa Näppäimistö, klikkaa Oikotiet, valitse vasemmanpuoleisesta luettelosta toimintonäppäimet ja lisää ohjelmia oikealle puolelle.

Avaa Oikotiet-osio