Sirin käyttäminen Macissa

Macin Siri voi auttaa esimerkiksi päivittäisten tehtävien hoitamisessa, nopeiden vastausten saamisessa ja musiikin toistamisessa. Sirillä voi esimerkiksi avata tiedostoja ja ohjelmia, lähettää viestin tai soittaa FaceTime-puhelun. Voit pyytää Siriltä mitä tahansa, kuten ”Aseta tapaaminen kello 9”, ”Mikä eilisen pelin tulos oli?” tai ”Soita hyväntuulista musiikkia.” Siri auttaa aina.

Macin työpöydän oikea yläkulma, jossa näkyy valikkorivillä oleva Siri-kuvake, sekä Siri-ikkuna, joka sisältää kysymyksen ”Kuinka monta senttimetriä on yksi tuuma?” ja vastauksen (muunnos Laskimesta). Tee toinen pyyntö klikkaamalla Siri-ikkunan alareunassa keskellä sijaitsevaa kuvaketta.

Voit esittää Sirille kysymyksen klikkaamalla Siri-kuvaketta valikkorivillä tai Dockissa tai käyttämällä näppäinoikotietä (oletusoikotie on komento- ja välilyöntinäppäimen pitäminen painettuna). Jos Macissasi on Touch Bar, napauta Siri-kuvaketta siinä.

Jos et ole varma, mitä sinun tulisi sanoa, kun Siri-ikkuna tulee näkyviin, kysy Siriltä ”Mitä osaat tehdä?” tai klikkaa ohjepainiketta Siri-ikkunassa.

Jos Siri-ikkuna ei sulkeudu automaattisesti, voit sulkea sen itse. Pyyhkäise vain oikealle tai klikkaa sulkemispainiketta .

Vinkki: Siri tietää nimesi Yhteystiedot-ohjelman yhteystietokortista (käytetään myös nimeä Oma kortti). Jos lisäsit omaan korttiisi lempinimen, Siri käyttää sitä. Kokeile sitä kysymällä “Mikä on nimeni?”

Tapoja käyttää Siriä

Sirillä saat nopeita vastauksia (sanomalla esimerkiksi ”Millainen sää on huomenna?”) tai hoidat tehtävän kuten sähköpostiviestin lähettämisen.

Siri-ikkuna, jossa näkyy sähköpostiviesti, jota sanellaan juuri.
  • Ohjelman avaaminen: Siri avaa ohjelman välittömästi. Voit sanoa esimerkiksi: ”Avaa Muistiinpanot.”

• Tekstin saneleminen: Pyydä Siriä kirjoittamaan muistiinpano tai sähköpostiviesti. Voit sanoa esimerkiksi: ”Luo muistiinpano” ja sanele teksti, jonka haluat kirjoittaa.

• Kalenteritapahtuman lisääminen: Pyydä Siriä lisäämään kalenteritapaaminen. Voit sanoa esimerkiksi: ”Luo tapaaminen tänään kello 15”.

• Musiikin toistaminen: Kun kuuntelet Apple Musicia, Siri oppii musiikkimakusi ja voi suositella kappaleita tai toistaa soittolistan. Voit sanoa esimerkiksi: ”Soita iloista musiikkia.”

• Musiikkitietojen hakeminen: Siri voi kertoa lisää kappaleista, albumeista ja artisteista tai lukea musiikkikirjastossasi olevien albumien kansitekstit. Voit sanoa esimerkiksi: ”Toista maaliskuun 1991 hittikappale.”

• Sijainnin etsiminen: Kun Sijaintipalvelut ovat käytössä Yksityisyysasetuksissa, Siri voi antaa sinulle nykyiseen sijaintiisi perustuvia tietoja tai karttoja. Voit sanoa esimerkiksi: ”Missä on lähin ruokakauppa?”

• Tiedostojen etsiminen: Voit etsiä tiedostoja monipuolisesti pyytämällä Siriä etsimään esimerkiksi tiettynä aikana luotuja tai tiettyä tekstiä sisältäviä tiedostoja. Voit sanoa esimerkiksi: ”Näytä viime viikolla luomani tiedostot”.

• Järjestelmäasetuksen muuttaminen: Siri voi muuttaa joitakin asetuksia automaattisesti tai avata asetuspaneelin. Voit sanoa esimerkiksi: ”Lisää näytön kirkkautta” tai ”Avaa Night Shift.”

Vinkki: Siri on helppo tapa alkaa käyttää Macin käyttöapuominaisuuksia; Siri voi esimerkiksi laittaa VoiceOverin päälle tai pois päältä.

Siri voi tehdä ehdotuksia joissakin ohjelmissa jo ennen kuin kysyt. Kun esimerkiksi saat kutsuja Mailissa tai varaat lentoja Safarissa, Siri ehdottaa niiden lisäämistä kalenteriin. Tai kun selaat verkkosivuja, Siri voi ehdottaa niihin liittyviä verkkosivuja.

Siri-tulosten käyttäminen

Voit pitää Sirin tulokset kätevästi Ilmoituskeskuksessa tai käyttää niitä sähköposteissa tai dokumenteissa.

• Tulosten kiinnittäminen Ilmoituskeskukseen: Jos tulosten oikeassa yläkulmassa näkyy lisäyspainike , voit lisätä tulokset Ilmoituskeskuksen Tänään-näkymään klikkaamalla sitä.

Tulokset pysyvät kiinnitettyinä ja ajan tasalla kunnes poistat ne. Voit kiinnittää monia erityyppisiä tuloksia, kuten mm. pörssikursseja ja urheiluaikatauluja.

• Tuloksen avaaminen: Avaa verkkosivu Safarissa kaksoisklikkaamalla sitä tai avaa tiedosto tai dokumentti Macin sopivassa ohjelmassa kaksoisklikkaamalla sitä. Voit myös esikatsella tulosta Pikakatselu-ikkunassa klikkaamalla sitä voimakkaasti.

• Tuloksen käyttäminen tai tallentaminen: Lisää kuvia tai sijainteja sähköpostiviestiin, dokumenttiin tai työpöydälle vetämällä ja pudottamalla. (Voit myös kopioida ja sijoittaa tekstiä.)

Siri-ikkuna, jossa näkyy pyynnöllä ”Etsi verkosta kuvia Havaijin hiekkarannoista” saadut Siri-tulokset. Voit kiinnittää tulokset Ilmoituskeskukseen, avata kuvan verkkosivun kaksoisklikkaamalla kuvaa tai vetää kuvan sähköpostiin, dokumenttiin tai työpöydälle.

Vianmääritys Sirissä

Jos sinulla on ongelmia Sirin käyttämisessä, kokeile näitä ehdotuksia:

• Varmista, että Macisi on yhteydessä internetiin. Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset ja klikkaa Verkko.

Avaa Verkko-asetukset minulle

• Varmista, että Siri on käytössä. Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset ja klikkaa Siri.

Avaa Siri-asetukset

• Varmista, että Macissasi on mikrofoni ja että vaatteesi, kehosi tai muut esineet eivät peitä sitä.

• Jos käytät ulkoista mikrofonia, tarkista, että se on liitetty Maciin ja valittu Siri-asetusten Mikrofonitulo-kohdassa.

Tarkista myös, että sen syöttövoimakkuus Ääni sisään -asetuksissa on riittävä. Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset ja klikkaa Äänet ja Ääni sisään.

Avaa Ääni sisään -osio minulle

Voit muokata Siriä esimerkiksi muuttamalla Sirin käyttämää ääntä tai Sirin puhumaa kieltä. Jos haluat lisätietoja, katso: Siri-asetukset.

Sijaintipalvelujen avulla Siri tarjoaa sijaintiisi liittyviä tietoja, palveluja ja ominaisuuksia. Voit muuttaa asetusta, joka antaa Sirille luvan tehdä näin. Jos haluat lisätietoja, katso: Sijaintiasi käyttävien ohjelmien hallitseminen.