MacBook Pron Touch Barin käyttäminen

MacBook Pron (15-tuumainen, 2016 ja uudemmat) ja MacBook Pron (13-tuumainen, 2016 ja uudemmat, neljä Thunderbolt 3 -porttia) näppäimistön yläreunassa oleva Touch Bar mukautuu toimintoihisi ja tarjoaa käyttöösi intuitiivisia oikoteitä sekä ohjelmien säätimiä.

Järjestelmän säätimet ja asetukset Control Stripissä

Kun käynnistät MacBook Pron, Touch Barin oikealla puolella olevassa Control Stripissä näkyy eräitä tuttuja painikkeita, kuten äänenvoimakkuus, vaimennus, näytön kirkkaus sekä Siri. Esc-painike näkyy Touch Barin vasemmalla puolella.

Järjestelmän säätimet: Napauta Control Stripissä , niin se laajenee näyttämään järjestelmän säätimet, kuten kirkkauden, Mission Controlin, Launchpadin ja median toiston:

Tee haluamasi säädöt ja napauta sitten . Control Strip palaa pienempään muotoon Touch Barin oikealle puolelle, ja esc-painike näkyy vasemmalla puolella. Voit milloin tahansa laajentaa Control Stripin napauttamalla , jolloin kaikki järjestelmän säätimet tulevat näkyviin.

Toimintonäppäimet: Voit käyttää toimintonäppäimiä F1–F12 Touch Barissa pitämällä näppäimistön vasemmassa alanurkassa olevaa fn-näppäintä painettuna. Toimintonäppäimet tulevat näkyviin:

Lue lisätietoja toimintonäppäimien käytöstä MacBook Prossa, jossa on Touch Bar.

Kun käytät Macia, Touch Bar muuttuu automaattisesti toimintojesi mukaisesti, jotta näkyvissä ovat aina tarpeelliset ja ennestään tutut työkalut. Seuraavaksi on esimerkkejä siitä, miten Touch Bar voi auttaa ohjelmien käytössä, sekä ohjeita Touch Barin mukauttamisesta omia tarpeitasi vastaavaksi.

Touch Bar -ohjauksen käyttö ohjelmissa

Monet Macin sisältämät ohjelmat käyttävät Touch Bar -ohjaimia, joiden ansiosta yleiset toiminnot on entistäkin helpompi suorittaa. Lisäksi myös muiden valmistajien ohjelmat voivat hyödyntää Touch Baria.

Seuraavassa kerrotaan, mitä Touch Bar voi saada aikaan eräissä suosituissa Mac-ohjelmissa. Tutki muita suosikkiohjelmiasi selvittääksesi, mitä Touch Bar niille tarjoaa.

Finder

Siirtyminen ja tarkastelu: Napauttamalla Finderissa Touch Barin nuolia voit siirtyä eteen- tai taaksepäin kohteissa ja napauttamalla  näet kohteet Pikakatselussa.

Tarkastelu ja järjestäminen: Napauttamalla  näet vaihtoehdot tiedostojen ja kansioiden tarkastelua sekä järjestämistä varten.

Jakaminen: Napauttamalla  näet valinnat tiedostojen jakamista varten.

Tunnisteet: Napauttamalla  näet tunnisteet, joita voit lisätä kohteisiin.

Safari

Suosikkisivustoon siirtyminen: Voit avata suosikkisivustosi Safarissa napauttamalla sitä Touch Barissa.

Siirtyminen ja etsiminen: Voit siirtyä taakse- tai eteenpäin klikkaamalla oikeaa tai vasenta nuolta. Aloita haku napauttamalla hakukenttää tai avaa uusi välilehti napauttamalla .

Mail

Yleisten tehtävien suorittaminen: Touch Bar auttaa Mailissa kirjoittamista, vastaamista, arkistointia, roskapostiksi merkintää sekä liputtamista.

Ennakoivan syötön käyttäminen: Touch Bar ennakoi tekstiä Mailissa ja muissa ohjelmissa samalla, kun kirjoitat. Lisää sana tai emoji napauttamalla sitä.

Tekstin muotoilu: Valitse kirjoittaessasi osa tekstiä, niin Touch Bar näyttää muotoiluvalintoja, kuten lihavointi, kursiivi ja luettelot.

Emojien käyttäminen: Mailin ja Viestien kaltaisissa ohjelmissa voit kertoa asiasi sanojen sijaan käyttämällä hauskoja emoji-merkkejä. Napauttamalla  näet eniten käyttämäsi emojit, joita voit lisätä napauttamalla niitä.

Kuvat

Kirjaston pikaselaaminen: Voit Kuvat-ohjelmassa löytää oikean kuvan nopeasti, kun selaat niitä liu’uttamalla sormeasi Touch Barissa. Napauta , jos haluat merkitä valitun kuvan suosikiksi, Automaattinen parannus, jos haluat käyttää Automaattinen parannus -toimintoa, , jos haluat kiertää kuvaa, tai Lisää, jos haluat sisällyttää kuvan albumiin.

Kuvien muokkaaminen: Kun avaat kuvan muokkausnäkymässä, voit tehdä valoisuuteen, väreihin tai mustavalkoisiin sävyihin liittyviä säätöjä Touch Barin säätimillä. Voit käyttää suodattimia ja rajaustyökaluja napauttamalla Säädä. Säätöjen suorittamisen jälkeen voit tarkastella alkuperäistä kuvaa painamalla pitkään.

Kartat

Sijaintisi selvittäminen: Napauta Kartat-ohjelmassa , niin näet sijaintisi. Napauta hakukenttää ja kirjoita paikka, johon haluat päästä.

Lähialueen tarjonta: Touch Bar näyttää painikkeita, jotka kuvaavat lähellä olevien paikkojen luokkaa, kuten ravintola, hotelli ja huoltoasema.

Kohteeseen siirtyminen: Kun valitset paikan, jossa haluat käydä, näet vaihtoehdot reittiohjeille, kyseiseen paikkaan soittamiselle tai paikan verkkosivuston tarkastelulle.

Muistiinpanot

Muistiinpanon tekeminen: Kun olet Muistiinpanot-ohjelmassa, voit luoda uuden muistiinpanon napauttamalla Touch Barissa . Voit lisätä kohteen tarkistuslistaan napauttamalla .

Tekstin muotoilu: Napauttamalla  saat näkyviin painikkeet tekstin kohdistamista, lihavointia, kursivointia tai alleviivausta varten.

Tyylien käyttäminen: Napauttamalla  voit käyttää kappaletyylejä, kuten numeroituja luetteloita, luettelomerkittyjä luetteloita ja otsikoita.

Kalenteri

Päiväohjelma: Napauta Kalenteri-ohjelmassa Tänään-painiketta, niin näet kuluvan päivän tapahtumat. Voit myös valita menneen tai tulevan kuukauden liu’uttamalla Touch Barissa.

Tapahtumien muokkaaminen: Valitse kalenterista tapahtuma. Sitten voit napauttamalla nähdä tapahtuman tiedot, muokata aikaa tai paikkaa sekä lisätä tai poistaa kutsuttuja.

FaceTime

Puheluiden hallinta: FaceTimessa voit Touch Barin kautta soittaa puheluita, vastata niihin, saada soittajan tiedot ja lähettää viestin tai sähköpostiviestin, jos et pysty sillä hetkellä puhumaan.

Touch Barin mukauttaminen

Touch Barin mukauttaminen on mahdollista monissa ohjelmissa, kuten Finder, Mail ja Safari.

Valitse Näytä > Muokkaa Touch Baria. Näyttöön tulee muokkausikkuna, jonka avulla voit valita suosikkikohteesi:

Kun muokkaat Touch Baria, sen painikkeet heiluvat, ja vasemmalla puolella näkyy Valmis-painike.

Vedä haluamasi kohteet osoittimen avulla näytöstä Touch Bariin. Voit myös järjestellä kohteita vetämällä niitä vasemmalle tai oikealle Touch Barissa. Kohteita voi poistaa vetämällä ne ylös ja pois Touch Barista. Kun olet suorittanut haluamasi toimet, napauta Touch Barissa Valmis, tai klikkaa näytöllä Valmis.

Control Stripin muokkaaminen

Voit myös lisätä, poistaa tai järjestellä Control Stripin painikkeita, Siri mukaan lukien.

Valitse muokkaamista tukevissa ohjelmissa (kuten Finderissa) Näytä > Muokkaa Touch Baria. Siirry Control Stripin muokkaukseen koskettamalla Touch Barissa olevan Control Stripin aluetta. Vedä sen jälkeen haluamasi kohteet osoittimen avulla näytöstä Control Stripiin. Voit järjestellä kohteet Control Stripissä vetämällä niitä vasemmalle tai oikealle tai poistaa ne vetämällä ne ylös ja pois Touch Barista. Kun olet suorittanut haluamasi toimet, napauta Touch Barissa Valmis, tai klikkaa näytöllä Valmis.

Voit myös siirtyä Control Stripin muokkaustilaan klikkaamalla Järjestelmäasetusten Näppäimistö-kohdassa Muokkaa Control Stripiä.

Tutki ja kokeile

Useimmissa ohjelmissa on oikoteitä, työkaluja ja ohjaimia Touch Barissa haluamiasi tehtäviä varten. Tutki, mitä voit suorittaa nopeasti ja helposti napauttelemalla valintoja.

Usein on helpompaa napauttaa Touch Baria kuin klikata tai valita kohteita näytöltä. Voit esimerkiksi avata Laskin-ohjelman ja suorittaa nopeita laskutoimituksia Touch Barin numeropainikkeilla ja toiminnoilla – ilman osoittimen liikuttamista, klikkailua tai kirjoitusta.

Löydät parhaat tavat toimia jatkamalla Touch Barin käyttöä. Kokeile myös muiden valmistajien ohjelmistoja, kun niihin lisätään uusia mahdollisuuksia Touch Bar -ominaisuuksien kautta.

Käyttöapuvalintojen käyttäminen Touch Barin avulla

Macin käyttöä helpottavat käyttöapuominaisuudet auttavat myös Touch Barin käytössä. Voit ottaa käyttöön VoiceOver-toiminnon, joka lukee Touch Bar -komennot ääneen, pitämällä komentonäppäintä painettuna samalla, kun painat Touch ID -painiketta (virtapainiketta) kolme kertaa.

Lue lisätietoja käyttöapuominaisuuksien käytöstä Touch Barin kanssa.