Emojien, aksenttien ja symbolien käyttäminen Macissa

Jos haluat käyttää emoji-merkkejä, valuuttasymboleja ja muita erikoismerkkejä, macOS sisältää toimintoja, jotka tekevät niiden etsimisestä ja kirjoittamisesta helpompaa.

Emojien ja muiden symbolien kirjoittaminen

1. Klikkaa dokumentin tai viestin kohtaa, johon haluat lisätä merkin.
  2. Paina Ctrl–komento–välilyönti. Merkki-ponnahdusikkuna aukeaa:
    Emoji-valikko
  3. Käytä ikkunan yläreunassa olevaa hakukenttää, klikkaa ikkunan alalaidassa olevaa luokkaa tai laajenna ikkunaa ja näytä lisää merkkejä klikkaamalla oikeassa yläkulmassa Muokattu näkymä -painike.
  4. Kun löydät haluamasi merkin, lisää se tekstiin klikkaamalla tai kaksoisklikkaamalla.

Viestit- ja Mail-ohjelmissa saat Merkki-ponnahdusikkunan näkyviin myös klikkaamalla Emoji-painike.

Aksentillisten merkkien kirjoittaminen

Paina näppäintä, kunnes vaihtoehtoiset merkit tulevat näkyviin, ja klikkaa käytettävää merkkiä tai kirjoita numero sen alle.

Jos painamallesi näppäimelle ei ole saatavilla vaihtoehtoisia merkkejä, aksenttivalikkoa ei tule näkyviin.

Jos pidät näppäintä painettuna etkä haluakaan kirjoittaa aksenttimerkkiä, paina Esc (escape) -näppäintä.

Merkin toistaminen

Jotkin näppäimet toistuvat, kun niitä pidetään painettuna riippuen siitä, mihin ne kirjoitetaan. Nämä merkit saa useimmissa ohjelmissa toistumaan pitämällä välilyöntinäppäintä tai symbolinäppäimiä (kuten tavuviivaa tai yhtäsuuruusmerkkiä) painettuna. Ohjelmissa, joissa aksenttimerkkejä ei käytetä (kuten Laskimessa, Grapherissa ja Päätteessä), myös kirjain- ja numeronäppäimet toistuvat, kun niitä pidetään painettuna.

Jos merkki ei toistu, tarkista Näppäintoisto-asetukset:

1. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset.
  2. Klikkaa Näppäimistö.
  3. Varmista, että Näppäintoisto-liukusäädin ei ole pois päältä -asennossa.

Jos jokin näppäin ei toistu käyttämässäsi ohjelmassa, toimi seuraavasti:

1. Valitse merkki, jonka haluat kopioida.
  2. Kopioi valittu merkki leikepöydälle painamalla komento-C-näppäinyhdistelmää.
  3. Pidä komento-V-näppäinyhdistelmää painettuna, niin voit sijoittaa merkin toistuvasti.