Emojien, aksenttien ja symbolien käyttäminen Macissa

Jos haluat käyttää emoji-merkkejä, valuuttasymboleja ja muita erikoismerkkejä, macOS sisältää toimintoja, jotka tekevät niiden etsimisestä ja kirjoittamisesta helpompaa.

Emojien ja muiden symbolien kirjoittaminen

Voit lisätä kirjoittaessasi hymiöitä, dingbateja ja muita symboleita Merkki-ikkunan avulla.

1. Klikkaa asiakirjan tai viestin kohtaa, johon haluat lisätä merkin.
  2. Paina Ctrl–komento–välilyönti. Merkki-ponnahdusikkuna aukeaa:
    Emoji-valikko
  3. Käytä ikkunan yläreunassa olevaa hakukenttää tai laajenna ikkunaa ja näytä lisää merkkejä klikkaamalla :
    Merkki-ikkuna
  4. Kun löydät haluamasi merkin, lisää se tekstiin klikkaamalla tai kaksoisklikkaamalla.

Viestit-ohjelmassa saat Merkki-ponnahdusikkunan näkyviin myös klikkaamalla oikeassa alakulmassa Emoji-painike. Viestit-ohjelmassa lähetetyt emojit näkyvät macOS Sierrassa ja uudemmissa samankokoisina kuin teksti, johon ne kuuluvat. Jos lähetät vain muutaman emojin ilman tekstiä, emojit näkyvät kolme kertaa suurempina.

Aksentillisten merkkien kirjoittaminen

Merkin aksentilla varustettu tai vaihtoehtoinen versio kirjoitetaan painamalla näppäintä, kunnes vaihtoehtoiset merkit tulevat näkyviin.

Valitse merkki kirjoittamalla sen alla oleva numero tai klikkaamalla sitä. Jos pidät näppäintä painettuna etkä haluakaan kirjoittaa aksenttimerkkiä, kirjoita jokin muu merkki tai paina Esc (escape) -näppäintä.

Jos painamallesi näppäimelle ei ole saatavilla vaihtoehtoisia merkkejä, aksenttivalikkoa ei tule näkyviin. Sitä ei näy myöskään silloin, kun Näppäimistö-järjestelmäasetusten Näppäintoisto-liukusäädin on pois päältä -asennossa.

Merkin toistaminen

Jotkin näppäimet toistuvat, kun niitä pidetään painettuna riippuen siitä, mihin ne kirjoitetaan. Nämä merkit saa useimmissa ohjelmissa toistumaan pitämällä välilyöntinäppäintä tai symbolinäppäimiä (kuten tavuviivaa tai yhtäsuuruusmerkkiä) painettuna. Ohjelmissa, joissa aksenttimerkkejä ei käytetä (kuten Laskimessa, Grapherissa ja Päätteessä), myös kirjain- ja numeronäppäimet toistuvat, kun niitä pidetään painettuna.

Jos merkki ei toistu, tarkista Näppäimistö-järjestelmäasetuksista, että Näppäintoisto-liukusäädin ei ole pois päältä -asennossa. Jos jokin näppäin ei toistu käyttämässäsi ohjelmassa, kopioi merkki leikepöydälle. Pidä sitten komento-V-näppäinyhdistelmää painettuna, niin voit sijoittaa merkin tai sanan toistuvasti.