Macin käynnistäminen ja sammuttaminen

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten Macin voi käynnistää ja sammuttaa, ja siinä annetaan ohjeet käynnistyksen tai sammutuksen aikana ilmeneviin ongelmiin.

Macin käynnistäminen

Voit käynnistää Macin painamalla sen virtapainiketta, jonka merkkinä on tavallisesti yleinen virran merkki. Jotkut Mac-kannettavat myös käynnistyvät, kun ne avataan tai yhdistetään virtalähteeseen, tai jos jotakin näppäintä tai ohjauslevyä painetaan.

Lisätietoja eri Mac-mallien käynnistämisestä on alla.

Mac-pöytäkoneet

Mac mini, iMac ja Mac Pro, joissa on virtapainikkeen selitteet

Mac mini

Virtapainike on tietokoneen takana oleva pyöreä painike. Kun Mac minin takaosa on itseesi päin, virtapainike on vasemmassa laidassa.

iMac ja iMac Pro

Virtapainike yleinen virran merkki on tietokoneen takana oleva pyöreä painike. Kun tietokoneen takaosa on itseesi päin, virtapainike on oikeassa alakulmassa.

Mac Pro

Mac Prossa (2013) virtapainike yleinen virran merkki on tietokoneen takana oleva pyöreä painike, joka sijaitsee Mac Pron virtajohdon liittämiseen käytettävän portin yläpuolella1.

Mac-kannettavat

Mac-kannettavissa, joissa on fyysiset toimintonäppäimet (F1–F12), virtapainike yleinen virran merkki on näppäimistön oikeassa yläkulmassa oleva näppäin2

MacBook Air -näppäimistö, jossa on virtapainikkeen selite

Vuoden 2016 MacBook Pro -malleissa ja sitä uudemmissa Touch ID (virtapainike) sijaitsee Touch Barin oikealla puolella näppäimistön yläosassa.

MacBook Pro -näppäimistö, jossa on virtapainikkeen selite

MacBook Pro (vuoden 2016 mallit ja uudemmat) tai MacBook (Retina, 12-tuumainen, 2017) käynnistyy myös seuraavissa tapauksissa:

• Kun avaat Macin kannen, vaikka laite ei olisi liitettynä virtalähteeseen.
  • Kun yhdistät Macin virtalähteeseen sen kannen ollessa auki3.
  • Kun liität Macin virtalähteeseen kannen ollessa kiinni ja laitteen ollessa liitettynä ulkoiseen näyttöön.

Lisäksi MacBook Pro (2018) käynnistyy, kun painat jotakin näppäintä tai ohjauslevyä.

1. Aiemmissa Mac Pro -malleissa virtapainike yleinen virran merkki on tietokoneen etuosassa kuulokeliitännän yläpuolella oleva pyöreä painike.
2. Aiemmissa Mac-kannettavien malleissa virtapainike
yleinen virran merkki on näppäimistön vieressä oleva pyöreä painike.
3. Kun käynnistät MacBook Pron tai MacBookin liittämällä sen virtalähteeseen, varmista, että käytät oikeanlaista virtalähdettä (kuten tietokoneen mukana toimitettua). Mac-kannettavan akussa on oltava varausta jäljellä, jotta se käynnistyy, kun se yhdistetään virtalähteeseen.

Macin sammuttaminen

Paras tapa sammuttaa Mac on valita Omenavalikosta () Sammuta.

Mac suorittaa sammutusprosessin ennen sammumistaan, samalla tavalla kuin se suorittaa käynnistysprosessin ennen käynnistymistään. Prosessi sulkee automaattisesti kaikki avoinna olevat ohjelmat ja kirjaa sinut ulos macOS-käyttäjätililtäsi.

Jos Mac ei sammu, yritä sulkea ohjelmat, jotka eivät vastaa, Pakota lopettamaan -toiminnolla. Jos tämä ei auta, pidä virtapainiketta painettuna, kunnes Mac sammuu.

Sammuta Mac painamalla virtapainiketta pitkään vain silloin, jos se ei vastaa. Kaikkien avoinna olevien dokumenttien tallentamattomat muutokset menetetään.

Mac ei käynnisty

Jos Mac ei käynnisty, tarkista virtaliitäntä, ja jos käytät Mac-kannettavaa, varmista, että sen akussa on varausta jäljellä. Voit myös yrittää painaa virtapainiketta kymmenen sekunnin ajan ja sitten painaa virtapainiketta uudelleen tarkistaaksesi, käynnistyykö Mac. Lue, mitä tehdä, jos Mac ei käynnisty.

Jos Macin virta kytkeytyy, mutta Mac ei käynnisty kokonaan, voit rajata Macin ongelmat vikasietotilassa.