iPhone 15 Pro – baksidans glas

Innan du börjar

Varning

• Läs Batterisäkerhet och följ riktlinjerna för hantering av arbetsyta och batteri innan du börjar.

• Läs Säkerhet för trasigt glas innan du börjar.

• Felaktigt utbyte, felaktig hantering av delar eller underlåtenhet att följa de medföljande anvisningarna kan orsaka funktionsfel. Dessutom kan trådlös laddning verka långsam eller så laddas iPhone-enheten inte ordentligt. De här händelserna medför risk för personskada eller skada på enheten, delar eller annan egendom.

Verktyg

• 6,1-tums reparationsbricka

• Limkniv

• Borttagningsverktyg för fästmaterial

• Justerbar uppvärmd skärmficka

• Kameraskydd

• Skärtåliga handskar

• Skärmpress

• ESD-säker pincett

• Etanoldukar eller isopropylalkoholservetter (IPA)

• Värmebeständiga handskar

• Uppvärmt skärmborttagningsverktyg

• Melaminsvampar

• Micro stix-bit

• Nitrilhandskar eller luddfria handskar

• Nylonpetverktyg (svart)

• Skyddsglasögon med sidoskärmar

• Vridmomentnyckel (svart, 0,35 kgf cm)

• Vridmomentnyckel (grå, 0,55 kgf cm)

• Torx-säkerhetsbit

Var försiktig

• För den här proceduren krävs Systemkonfiguration. När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg följer du anvisningarna för att starta systemkonfigurationen.

• Undvik att ta på kameraenheten eller närliggande delar för att inte skada linser eller närliggande delar.

Viktigt

Läs Uppvärmt skärmborttagningsverktyg om du ställer in verktyget för första gången.

Borttagning

1. Lägg iPhone-enheten på reparationsbrickan med kameran vänd uppåt och usb-C-kontakten vänd mot utskärningen.

2. Ta bort de två säkerhetsskruvarna, en från varje sida av usb-C-kontakten, med hjälp av en vridmomentnyckel och Torx-säkerhetsbiten. Lägg skruvarna åt sidan.

3. Aktivera det uppvärmda skärmborttagningsverktyget genom att växla reglaget på baksidan. Den interna fläkten aktiveras. Vänta på att en bock visas på skärmen.

• Obs! Om en felkod visas på skärmen stänger du av verktyget och slår sedan på det igen.

4. Ta bort iPhone-enheten från reparationsbrickan.

5. Placera iPhone-enheten i det nedre högra hörnet av den justerbara uppvärmda skärmfickan med kameran vänd uppåt och usb-C-kontakten vänd mot botten av fickan.

•  Var försiktig: Repa inte iPhone-enheten när du stoppar in den i den uppvärmda skärmfickan.

6. Tryck på områdena som visas för att hålla iPhone-enheten på plats. Vrid sedan ratten längst ned på fickan medurs för att sätta fast iPhone-enheten.

•  Var försiktig: Dra inte åt ratten för hårt.

• Viktigt: Se till att iPhone-enheten är centrerad mellan mässingsbanden på insidan av fickan. Om den inte är det, vrider du ratten moturs för att lossa banden. Ta sedan bort iPhone-enheten och upprepa steg 5 och 6.

7. Ta på dig de värmebeständiga handskarna. Passa in utskärningen i fickans botten med spåret på verktyget. Skjut fickan med iPhone-enheten på spåret.

•  Varning: Sätt inte in fickan i verktyget utan att ha på dig de värmebeständiga handskarna.

8. Skjut in fickan i verktyget tills fickan snäpper på plats.

• Obs! Skärmen på verktyget lyser rött och timern börjar räkna nedåt från 2 minuter tills fickan har värmts upp till rätt temperatur. När timern visar 0 hörs pipljud från verktyget och skärmen blir grön.

•  Var försiktig: Fortsätt inte till nästa steg förrän timern visar 0, verktyget piper och skärmen har blivit grön för att undvika att skada iPhone-enheten.

9. Vrid den översta ratten på verktyget medurs så att sugkoppen sänks så nära iPhone-enheten som möjligt utan att iPhone-enheten vidrörs.

• Obs! Verktyget piper tills sugkoppen har sänkts.

10. Ta tag i handtaget och skjut sugkoppen rakt ut tills kanten på sugkoppen ligger i linje med den nedre kanten av baksidans glas (1).

11. Vrid ratten på verktyget medurs så att sugkoppen sänks ned på baksidans glas (2). Fäll sedan ned handtaget på sugkoppen för att fästa sugkoppen på baksidans glas (3).

•  Var försiktig: Låt inte sugkoppen hänga över kanten på baksidans glas. Då kan iPhone-enheten skadas. Om den är skadad avbryter du reparationen. Du hittar servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

• Viktigt! När sugkoppen har sänkts ned på iPhone-enheten börjar en nedräkning på 15 minuter på skärmen. När timern visar 0 stängs det uppvärmda skärmborttagningsverktyget av. Se till att du slutför steg 12 och 13 inom den här tidsramen.

12. Vrid långsamt ratten på verktyget moturs tills baksidans glas börjar lossa från höljet.

• Viktigt: Om inget mellanrum uppstår omedelbart mellan baksidans glas och höljet väntar du i 30 sekunder. Om du fortfarande inte ser något mellanrum vrider du rattens silverfärgade del ett kvarts varv moturs.

•  Var försiktig: Vrid bara på rattens silverfärgade del om du inte har sett ett mellanrum efter att ha väntat i 30 sekunder.

13. Stick in kanten på limkniven mellan baksidans glas och höljet. För limkniven mellan baksidans glas och höljet åt höger och vänster som på bilden, tills glaset börjar lossa från höljet.

•  Var försiktig: Undvik att skada flexkablarna genom att inte fälla upp nederdelen av baksidans glas mer än 5 grader.

14. Fäll upp handtaget för att lossa sugkoppen. Skjut försiktigt in den platta delen av det svarta petverktyget under kanten på sugkoppen för att lossa den från baksidans glas.

•  Var försiktig: Rör inte ratten. Flexkablarna kan skadas om du vrider ratten.

15. Tryck på utmatningsknappen på sidan av fickan så att fickan lossar från verktyget.

16. Ta tag i båda sidor av fickan och dra den rakt ut från verktyget.

17. Vrid ratten på den justerbara uppvärmda skärmfickan moturs tills du kan ta bort iPhone-enheten från fickan.

•  Var försiktig: Repa inte iPhone-enheten när du tar bort den från den justerbara uppvärmda skärmfickan.

18. Lägg iPhone-enheten på reparationsbrickan med kameran vänd uppåt och usb-C-kontakten vänd mot utskärningen. Ta av handskarna.

•  Var försiktig: Rör inte kameralinserna.

19. Stick in kanten på limkniven mellan baksidans glas och höljet. Håll limkniven i 45 graders vinkel. Skjut baksidans glas något mot iPhone-enhetens nederdel. Samtidigt skär du längs sidorna och ovandelen på iPhone-enheten tills baksidans glas lossar.

•  Var försiktig: Undvik att skada flexkablarna genom att inte vinkla baksidans glas mer än 5 grader.

20. Sätt in reparationsbrickans sugkoppar i spåren på höger sida av reparationsbrickan.

• Obs! Symbolen längst ned på brickan visar riktningen för att vinkla upp baksidans glas och rätt sida för att placera sugkopparna.

21. Placera kameraskyddet på arbetsytan bredvid reparationsbrickan enligt bilden.

22. Sätt på dig nitrilhandskar eller luddfria handskar. Luta upp baksidans glas mot sugkopparna och sätt på kameraskyddet. Tryck på de övre och undre kanterna på baksidans glas så att det fastnar på sugkopparna.

•  Varning

• Skada inte flexkabeln till baksidans glas när du vinklar det.

• Se till att klämman på baksidans glas går förbi höljet enligt bilden.

•  Varning

• Om batteriet är kantstött, punkterat eller skadat på annat sätt avbryter du reparationen. Du hittar servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

• Om baksidans glas är trasigt undersöker du höljet. Om det finns glasskärvor i höljet tar du på dig skyddsglasögonen med sidoskärmar och skärtåliga handskar. Använd en ESD-säker pincett för att ta bort skärvorna. Använd sedan etanol- eller isopropylalkoholdukar för att ta bort eventuella kvarvarande skärvor från fästmaterialet runt höljets kanter. Dammsug upp eventuella glasskärvor från arbetsytan.

23. Ta av handskarna.

24. Ta bort trilobe-skruven från det bakre glasets kontakthölje med en vridmomentnyckel och Micro stix-biten. Lägg skruven åt sidan.

25. Använd en ESD-säker pincett för att luta upp det bakre glaskontakthöljet (1). Skjut sedan höljet upp och ut ur höljet (2).

26. Lyft bort änden på det bakre glasets flexkabel från kontakten.

27. Håll baksidans glas i kanterna och dra i flikarna på sugkopparna för att lossa dem från baksidans glas. Placera sedan baksidans glas vänt nedåt på en ren, plan yta.

28. Ta bort sugkopparna från reparationsbrickan.

29. Använd borttagningsverktyget för fästmaterial eller det svarta petverktyget för att försiktigt lyfta upp fästmaterialet från höljet.

•  Var försiktig: Rör inte kameraenheten, TrueDepth-kameran eller närliggande delar.

30. Använd en ESD-säker pincett för att dra bort änden av det lossade fästmaterialet bort från höljet. Dra fästmaterialet i högst 45 graders vinkel. Upprepa steg 29 och 30 tills allt fästmaterial har tagits bort runt höljets kanter.

31. Använd etanoldukar eller isopropylalkoholdukar för att tvätta bort alla rester av fästmaterialet från kanterna på både höljet och baksidans glas.

•  Var försiktig: Använd inte borttagningsverktyget för fästmaterial för att rengöra baksidans glas.

Återmontering

1. Placera höljet på reparationsbrickan med usb-C-kontakten vänd mot utskärningen.

• Viktigt: Om du installerar nytt bakre glas drar du bort skyddsskiktet från ovansidan och undersidan.

2. Ta bort kameraskyddet och kontrollera om kameralinserna har förorenats med t.ex. damm, repor eller fläckar. Byt sedan ut kameraskyddet.

• Viktigt: Om kameran är förorenad måste du installera en ersättningskamera efter att du har installerat det nya bakre glaset.

•  Varning: Se efter om det finns lösa skruvar eller extraskruvar och små delar i höljet, vilket skulle kunna skada batteriet och orsaka säkerhetsproblem.

3. Passa in fästmaterialet till det nya bakre glaset över höljet. Se till att det översta hålet på fästmaterialet är justerat över kameran.

•  Var försiktig: Se till att du har tagit bort alla rester av fästmaterial från baksidans glas och höljet innan du lägger på det nya fästmaterialet till baksidans glas.

4. Det nya fästmaterialet till baksidans glas har ett övre släppskikt, ett mittensläppskikt och ett nedre släppskikt. Ta tag i fliken på det nedre släppskiktet. Dra sedan sakta ut det nedre släppskiktet från under fästmaterialet medan du trycker fast fästmaterialet på höljet.

•  Var försiktig: Ta bort kameraskyddet precis innan du drar bort den övre delen av släppskiktet. Sätt tillbaka kameraskyddet efter att fästmaterialet är på plats.

• Viktigt! Ta inte bort det övre släppskiktet än.

• Nedre släppskikt (1)

• Fästmaterial (2)

• Obs! Det nya fästmaterialet till baksidans glas för din modell kan se annorlunda ut än det på bilden, men stegen är desamma.

5. Kontrollera att fästmaterialet är placerat på höljets kant. Om fästmaterialet inte är korrekt placerat upprepar du borttagningssteg 29 till och med 31. Upprepa sedan återmonteringssteg 1 till och med 5.

6. Använd den platta änden av det svarta petverktyget för att trycka fästmaterialet till baksidans glas mot höljet. Flytta runt kanten på höljet minst tre gånger för att se till att fästmaterialet har applicerats jämnt.

7. Ta bort de fyra delarna av det övre släppskiktet i den ordning som visas.

• Viktigt: Ta inte bort mittensläppskiktet från kanten på höljet ännu.

• Övre släppskikt

8. Passa in högra kanten på baksidans glas mot höljets högra kant.

9. Tryck änden av flexkabeln till baksidans glas mot kontakten.

10. Sätt i sugkopparna på reparationsbrickan. Tryck försiktigt längs kanterna på baksidans glas för att sätta fast det i sugkopparna.

•  Var försiktig: Tryck inte på baksidan av det bakre glaset.

11. Använd en ESD-säker pincett för att föra in den nedre änden av kontakthöljet till baksidans glas i skåran. Sänk sedan ned höljet över änden på kontakten till baksidans glas.

12. Skruva i en ny trilobe-skruv (923-09568) i kontakthöljet till baksidans glas med den svarta vridmomentnyckeln och Micro stix-biten.

13. Dra av den första remsan från mittensläppskiktet (1) medurs, med början från den nedre vänstra delen av höljet. Dra av den andra remsan (2) moturs, med början från den nedre vänstra delen av höljet. Dra av den tredje remsan (3) medurs, med början från den övre högra delen av höljet.

•  Var försiktig: Den tredje remsan på mittensläppskiktet går under en flexkabel. Skada inte flexkabeln när du tar bort släppskiktet.

• Mittensläppskikt

14. Undersök fästmaterialet till baksidans glas så att det sitter på rätt plats samt att det inte är skadat eller skrynklat. Om fästmaterialet är skadat upprepar du borttagningssteg 24 till och med 31. Upprepa sedan återmonteringssteg 2 till och med 14 med nytt fästmaterial.

15. Ta bort kameraskyddet och kontrollera om kameralinserna har förorenats med t.ex. damm, repor eller fläckar. Byt sedan ut kameraskyddet.

• Viktigt: Om kameran är förorenad måste du installera en ersättningskamera efter att du har installerat det nya bakre glaset.

•  Varning

• Se efter om det finns lösa skruvar eller extraskruvar och små delar i höljet, vilket skulle kunna skada batteriet och orsaka säkerhetsproblem.

• Om batteriet är kantstött, punkterat eller skadat på annat sätt avbryter du reparationen. Du hittar servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

16. Dra i flikarna på sugkopparna för att frigöra dem från baksidans glas. Ta bort sugkopparna från reparationsbrickan.

17. Sätt på dig nitrilhandskar eller luddfria handskar. Börja sänka ned baksidans glas på höljet när du tar bort kameraskyddet. Lägg baksidans glas på höljet.

18. Ta av handskarna.

19. Se till att flexkabeln till baksidans glas inte fastnar i springan mellan höljet och baksidans glas. Tryck sedan på områdena som visas nedan samtidigt. Rör inte vid kameralinserna. Tryck sedan längs kanterna på baksidans glas tills det klickar och baksidans glas ligger plant mot höljet.

20. Vänd på iPhone-enheten så att skärmen är vänd uppåt.

21. Sätt reparationsbrickan med iPhone-enheten i skärmpressen. Fäll ned spaken tills skärmpressen låses fast.

22. Vänta tills timern på skärmpressen piper. Fäll ned spaken (1) och dra ut frigöringsknoppen (2). Lyft sedan upp spaken (3).

23. Ta bort reparationsbrickan från skärmpressen.

24. Sätt i två nya säkerhetsskruvar, en på varje sida av usb-C-kontakten, med den gråa vridmomentnyckeln och en säkerhetsbit. Tryck samtidigt lätt på skärmen i närheten av usb-C-kontakten.

• Obs! Använd rätt färg på skruven för din iPhone-modell.

• Svart titan (923-09651)

• Vitt titan (923-09652)

• Naturligt titan (923-09653)

• Blått titan (923-09654)

•  Var försiktig: Om skruvarna inte ligger helt dikt an tar du bort dem och lägger undan dem. Upprepa steg 24 med nya skruvar. Om inte heller de nya skruvarna ligger plant måste du upprepa alla steg för borttagning och återmontering.

25. Rengör antennbandet och sidorna på iPhone-enheten med en torr melaminsvamp.

• Viktigt: Om du märkte att kameralinserna är smutsiga tar du bort kameran och installerar en ersättningskamera.

Varning

• System Configuration krävs om du har installerat ett nytt bakre glas, ett nytt batteri, en ny kamera eller en ny skärm. TrueDepth-kamerakonfiguration krävs om du har installerat en ny TrueDepth-kamera. Bortse från notiser om iPhone-funktioner på låsskärmen tills du har slutfört konfigurationen.

• När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg startar du konfigurationen som krävs. Du använder olika metoder för att starta konfigurationen beroende på vilken del eller vilka delar som du har bytt ut.

• Om du bytt ut baksidans glas, batteri, kamera eller skärm startar du systemkonfigurationen genom att försätta enheten i diagnostikläge. Tryck på Börja session och följ uppmaningarna på skärmen.

• Du har ett försök att slutföra systemkonfigurationen. Om försöket avbryts eller stöter på ett fel kommer enheten att visa ett meddelande som uppmanar dig att be teamet för självbetjäningsreparationsbutik om hjälp.

• Om du bytt ut TrueDepth-kameran behöver du följande:

• En Mac med den senaste versionen av Apple Service Utility installerad. Du måste också installera resurser för Reparation av iPhone – TrueDepth-kamera som finns i fönstret med resurser för Apple Service Utility.

• Enheten måste köra den senaste versionen av iOS.

• Internetanslutning

• En usb-C-laddningskabel

• När du har installerat Apple Service Utility på en Mac kan du läsa om hur du startar konfigurationen av TrueDepth-kameran på support.apple.com/sv-se/self-service-repair.