iPhone 12 och senare: Ljudproblem

Felsöka problem med högtalare, ringsignal eller mikrofon

Identifiera problem

• Inget ljud eller lågt eller förvrängt ljud från den nedre högtalaren

• Inget ljud eller lågt eller förvrängt ljud från den övre högtalaren

• Ingen ringsignal eller låg eller förvrängd ringsignal

• Du kan inte höras i samtal via telefon eller FaceTime

• Du kan inte höra en persons röst tydligt eller så hör du sprakande eller statiskt ljud vid samtal via telefon eller FaceTime

• Inget ljud eller lågt eller förvrängt ljud under samtal via telefon eller FaceTime, i videoinspelningar eller i appar som använder mikrofonerna

Prova dessa steg innan du fortsätter med problemspecifik felsökning

1. Tryck på volymknapparna för att kontrollera volymnivån.

2. På en iPhone med ett flyttar du reglaget mot iPhone-skärmen så att den orangefärgade indikatorn inte visas – ringläget. På modeller med iPhone 15 Pro ser du till att enheten är inställd på Ring med åtgärdsknappen eller Kontrollcenter.

3. Ta bort skärmskydd, film eller fodral.

4. Kontrollera om det finns skräp i högtalaren och mikrofonöppningarna på iPhone-enheten. Rengör försiktigt dessa områden med en liten, icke-metallisk, mjuk borste. Se till att borsten är ren och torr. Borsta försiktigt bort skräp från nätöverdraget i mottagarens öppning. Var mycket försiktig, så att inte den inbyggda mikrofonen i mottagaröppningen skadas. Använd inte stora sveprörelser över glaset som kan repa det. Borsta försiktigt bort skräp från höljets öppningar på högtalaren och mikrofonen. Använd en mikrofiberduk för att torka bort skräpet som lossnat.

• Viktigt! Koppla från alla kablar och stäng av iPhone-enheten först. Använd inte produkter som innehåller blekmedel eller väteperoxid. Se till att det inte kommer någon fukt i öppningarna och doppa inte din iPhone i några rengöringsmedel. Använd inte tryckluft.

Kör manuella och diagnostiska tester

1. Kör diagnostikpaketet Mobil resursinspektör (MRI).

2. Kör lämpligt paket för ljuddiagnostik för den iPhone-enhet som är under service.

3. Använd en annan telefon för att ringa den iPhone-enhet som du testar. Svara på samtalet och slå på högtalaren. Prata med en normal röst och lyssna för att verifiera att de nedre mikrofonerna har tydlig ljudkvalitet.

Öppna och inspektera iPhone-enheten

Om du inte löste eller isolerade problemet genom följande supportartiklar eller genom att köra diagnostiktester läser du reparationshandboken för iPhone för att öppna och inspektera iPhone-enheten. En del som är skadad eller på fel plats kan orsaka något av problemen.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Att byta ut en del kanske inte löser enhetens problem. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/repair.

Byt ut delen

Om du inte löste eller isolerade problemet genom att följa föregående steg byter du ut den nedre högtalaren om du har problem med den högtalaren. På iPhone 13 och senare modeller byter du ut den övre högtalaren om du har problem med den högtalaren. Byt ut skärmen om du har problem med den övre mikrofonen. På iPhone 15-modeller byter du ut huvudmikrofonen om du har problem med den nedre mikrofonen. För andra modeller och andra problem med högtalare eller mikrofon hittar du andra servicealternativ på support.apple.com/repair.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Att byta ut en del kanske inte löser enhetens problem. Du hittar andra servicealternativ på support.apple.com/repair.