Hvis du tror at Apple-ID-en er kompromittert

Er du redd for at en uautorisert person har tilgang til Apple-ID-en din? Denne fremgangsmåten kan hjelpe deg å finne det ut og få kontroll over kontoen igjen.

Tegn på at Apple-ID-en din er kompromittert

Apple-ID-en kan være kompromittert hvis du mottar et kontovarsel fra Apple om en endring du ikke har gjort, eller hvis du ser kontoinformasjon eller kontoendringer som du ikke kjenner igjen. Eksempel:

• Du får en e-post eller et varsel om at Apple-ID-en er blitt brukt til å logge på en enhet som du ikke kjenner igjen eller ikke har brukt til pålogging i det siste (for eksempel «Din Apple-ID ble brukt til å logge på iCloud på en Windows-PC»).
  • Du får en bekreftelse på e-post fra Apple om at passordet for Apple-ID-en er blitt endret eller at kontoinformasjonen er oppdatert, men du husker ikke at du har gjort noen endringer.
  • Enheten er blitt låst eller satt i Mistet-modus av noen andre enn deg selv.
  • Du ser meldinger du ikke har sendt, eller elementer du ikke har slettet.
  • Du blir trukket for og får varsler om kjøp du aldri har gjort. Finn ut hva du må gjøre hvis du ser en ukjent iTunes Store- eller App Store-belastning på kredittkort- eller debetkortutskriften din.
  • Passordet virker ikke lenger, eller det er blitt endret eller låst.
  • Du gjenkjenner ikke visse kontodetaljer, eller ingen av dem.

Hvis du har mottatt en e-post, tekstmelding eller telefonsamtale som du mener kan være falsk eller kanskje en «phishing»-melding, kan du se følgende tips som kan hjelpe deg med å fastslå om en e-post er ekte.

Få kontroll over Apple-ID-en din

Hvis du tror Apple-ID-en din er kompromittert, følger du denne fremgangsmåten for å få kontroll over den og se over kontoinformasjonen:

1. Logg på Apple-ID-kontosiden din. Hvis du ikke kan logge på, eller hvis du får en melding om at kontoen er låst når du prøver å logge på, kan du prøve å tilbakestille eller låse opp kontoen.
  2. Endre Apple-ID-passordet og velg et sterkt passord.
  3. Se over all personlig informasjon og sikkerhetsinformasjon i kontoen. Oppdater informasjon som er feil eller som du ikke gjenkjenner, inkludert:
    • Navnet ditt.
    • Den primære e-postadressen for Apple-ID-en.* Hvis du må endre e-postadresse, må du oppdatere funksjonene og tjenestene som bruker Apple-ID, slik at alle bruker den oppdaterte Apple-ID-en.
    • Alle alternative e-postadresser, sikkerhetsadresser og telefonnumre.
    • Enhetene som er tilknyttet Apple-ID-en din, hvis du allerede har konfigurert tofaktorautentisering.
    • Sikkerhetsspørsmål og svar. Hvis du tror de er lette å gjette svaret på, bør du endre sikkerhetsspørsmålene.
  4. Sjekk med leverandøren av e-postadressene* og kontroller at du administrerer alle e-postadresser som er tilknyttet Apple-ID-en. Hvis du ikke administrerer e-postadressene som er tilknyttet Apple-ID-en, bør du endre passordet for e-postadressen eller bruke en annen e-postadresse.
  5. Konfigurer tofaktorautentisering for Apple-ID-en din. Denne ekstra sikkerhetsfunksjonen er laget for å forhindre at noen får tilgang til kontoen din, selv om de kjenner til passordet ditt.

* I Fastlands-Kina og India kan du bruke telefonnummeret ditt som Apple-ID.

Hvis du har fullført trinnene ovenfor og tror at kontoen din fortsatt kan være kompromittert, kontakter du Apple-kundestøtte.

Finn ut hvilken Apple-ID som er logget på enheten din

Hvis du er logget på enheten din med en Apple-ID du ikke gjenkjenner, bruker du denne fremgangsmåten for å logge av og deretter på igjen med en annen Apple-ID. For å være sikker på at du er pålogget med Apple-ID-er som bare du administrerer eller stoler på, kan du kontrollere følgende innstillinger på enhetene:

iPhone, iPad eller iPod touch:

• Innstillinger > [navnet ditt]
  • Innstillinger > [navnet ditt] > iTunes og App Store
  • Innstillinger > Meldinger > Send og motta
  • Innstillinger > FaceTime

Mac:

• Systemvalg > Apple-ID
  • Systemvalg > Internett-kontoer
  • Meldinger > Valg > Kontoer
  • Facetime > Valg > Innstillinger
  • Mail > Valg > Kontoer
  • Kalender > Valg > Kontoer

Du bør også kontrollere iCloud for Windows, AirPort Time Capsule eller en annen AirPort-basestasjonen samt Apple TV (for iCloud-bilder eller Hjemmedeling).

Forsikre deg om at Apple-ID-en din er sikker

Siden en Apple-ID brukes til mange forskjellige Apple-produkter og -tjenester, må du påse at du sikrer Apple-ID-en best mulig. Bare du skal vite passordet ditt og kunne logge deg på med din Apple-ID. Hvis noen du ikke kjenner eller ikke stoler på kan logge seg på med din Apple-ID, er ikke kontoen sikker lenger.

Apple-ID-en din er kanskje ikke sikker av følgende årsaker:

• Noen andre opprettet en Apple-ID for deg, eller du bruker en Apple-ID som allerede var pålogget da du fikk enheten.
  • Du deler en Apple-ID med familie eller venner. Apple-ID-en din er din personlige konto. Hvis du vil dele kjøp med et familiemedlem, kan du bruke Familiedeling. Med Familiedeling kan du dele en kalender, bilder, påminnelser med mer – uten å dele Apple-ID-en din.
  • Du gjenkjenner ikke Apple-ID-en som er pålogget på enheten din.
  • Du delte passordet ditt med noen andre, med hensikt eller ved et uhell. Det kan for eksempel hende at noen andre valgte passordet for deg, at du fortalte passordet til noen, eller at du har skrevet inn passordet på et «phishing»-nettsted.
  • Du administrerer ikke e-postadressen eller telefonnummeret som er tilknyttet Apple-ID-en.
  • Passordet ditt er svakt eller kompromittert.
  • Du deler enhetene dine med noen andre, enhetene dine er ikke beskyttet av en sikkerhetskode, eller det er lett å gjette passordet ditt.

Hvis noen av ovennevnte punkter stemmer, bør du tilbakestille passordet snarest mulig og se over kontoinformasjonen.