Hvis du tror at Apple-ID-en er kompromittert

Er du redd for at en uautorisert person har tilgang til Apple-ID-en din? Denne fremgangsmåten kan hjelpe deg å finne det ut og få kontroll over kontoen igjen.

Siden en Apple-ID brukes til mange forskjellige Apple-produkter og -tjenester, må du påse at du sikrer Apple-ID-en best mulig. Bare du skal vite passordet ditt og kunne logge deg på med din Apple-ID. Hvis noen du ikke kjenner eller ikke stoler på kan logge seg på med din Apple-ID, er ikke kontoen sikker lenger.

Her er noen grunner til at Apple-ID-en kanskje ikke er sikker:

• Noen andre opprettet en Apple-ID for deg, eller du bruker en Apple-ID som allerede var pålogget da du fikk enheten.
  • Du deler en Apple-ID med familie eller venner. Apple-ID-en din er din personlige konto. Hvis du vil dele kjøp med et familiemedlem, kan du bruke Familiedeling. Med Familiedeling kan du dele en kalender, bilder, påminnelser med mer – uten å dele Apple-ID-en din.
  • Du gjenkjenner ikke Apple-ID-en som er pålogget på enheten din.
  • Du delte passordet ditt med noen andre, med hensikt eller ved et uhell. Det kan for eksempel hende at noen andre valgte passordet for deg, at du fortalte passordet til noen, eller at du har skrevet inn passordet på et «phishing»-nettsted.
  • Du administrerer ikke e-postadressen eller telefonnummeret som er tilknyttet Apple-ID-en.
  • Passordet er svakt eller kompromittert.

Hvis noen av de ovennevnte punktene stemmer, bør du følge denne fremgangsmåten for å tilbakestille passordet snarest mulig og se over kontoinformasjonen

Hvordan vet jeg om Apple-ID-en min er kompromittert?

Apple-ID-en kan være kompromittert hvis du mottar et kontovarsel fra Apple om en endring du ikke har gjort, eller hvis du ser kontoinformasjon eller kontoendringer som du ikke kjenner igjen. Eksempel:

• Du får en e-post eller et varsel om at Apple-ID-en er blitt brukt til å logge på en enhet som du ikke kjenner igjen eller ikke har brukt til pålogging i det siste (for eksempel «Din Apple-ID ble brukt til å logge på iCloud på en Windows-PC»).
  • Du får en bekreftelse på e-post fra Apple om at passordet for Apple-ID-en er blitt endret eller at kontoinformasjonen er oppdatert, men du husker ikke at du har gjort noen endringer.
  • Enheten er blitt låst eller satt i Mistet-modus av noen andre enn deg selv.
  • Du ser meldinger du ikke har sendt, eller elementer du ikke har slettet.
  • Du blir trukket for og får varsler om kjøp du aldri har gjort. Følg denne fremgangsmåten hvis du ser en ukjent iTunes Store- eller App Store-belastning på kontoutskriften.
  • Passordet virker ikke lenger, eller det er blitt endret eller låst.
  • Du gjenkjenner ikke visse kontodetaljer, eller ingen av dem.

Hvis du har mottatt en e-post som du mener kan være falsk eller en uredelig «phishing»-melding, kan du se følgende tips som kan hjelpe deg å fastslå om en e-post er ekte.

Hvordan får jeg kontroll over Apple-ID-en min?

Hvis du tror Apple-ID-en din er kompromittert, følger du denne fremgangsmåten for å få kontroll over den og se over kontoinformasjonen:

1. Logg på Apple-ID-kontosiden din. Hvis du ikke kan logge på, eller hvis du får en melding om at kontoen er låst når du prøver å logge på, kan du prøve å tilbakestille eller låse opp kontoen. Kontakt Apple-kundestøtte hvis du fortsatt ikke kan logge på.
  2. Endre Apple-ID-passordet og velg et sterkt passord.
  3. Se over all personlig informasjon og sikkerhetsinformasjon i kontoen. Oppdater informasjon som er feil eller som du ikke gjenkjenner, inkludert:
    • Navnet ditt.
    • Den primære e-postadressen for Apple-ID-en.* Hvis du må endre e-postadresse, må du oppdatere funksjonene og tjenestene som bruker Apple-ID, slik at alle bruker den oppdaterte Apple-ID-en.
    • Alle alternative e-postadresser, sikkerhetsadresser og telefonnumre.
    • Sikkerhetsspørsmål og svar. Hvis du tror de er lette å gjette svaret på, bør du endre sikkerhetsspørsmålene.
    • Enhetene som er tilknyttet Apple-ID-en din, hvis du allerede har konfigurert tofaktorautentisering.
  4. Sjekk med leverandøren av e-postadressene* og kontroller at du administrerer alle e-postadresser som er tilknyttet Apple-ID-en. Hvis du ikke administrerer e-postadressene som er tilknyttet Apple-ID-en, bør du endre passordet for e-postadressen eller bruke en annen e-postadresse.
  5. Konfigurer tofaktorautentisering for Apple-ID-en din. Denne ekstra sikkerhetsfunksjonen er laget for å forhindre at noen får tilgang til kontoen din, selv om de kjenner til passordet ditt.

Hvis du har fullført fremgangsmåten ovenfor og tror kontoen fortsatt er kompromittert, må du kontakte Apple-kundestøtte.

Påse at du vet hvilken Apple-ID som er logget på enheten din.

Hvis du er logget på enheten din med en Apple-ID du ikke gjenkjenner, bruker du denne fremgangsmåten for å logge av og deretter på igjen med en annen Apple-ID. For å være sikker på at du er pålogget med Apple-ID-er som bare du administrerer eller stoler på, kan du kontrollere følgende innstillinger på enhetene:

iPhone, iPad eller iPod touch:

• Innstillinger > [navnet ditt] (i iOS 10.2 eller tidligere trykker du på Innstillinger > iCloud i stedet)
  • Innstillinger > [navnet ditt] > iTunes og App Store (i iOS 10.2 eller tidligere trykker du på Innstillinger > iTunes og App Store i stedet)
  • Innstillinger > Meldinger > Send og motta
  • Innstillinger > FaceTime

Mac:

• Systemvalg > iCloud
  • Systemvalg > Internett-kontoer
  • Meldinger > Valg > Kontoer
  • Facetime > Valg > Innstillinger
  • Mail > Valg > Kontoer
  • Kalender > Valg > Kontoer

Du bør også kontrollere iCloud for Windows, Time Capsule eller AirPort-basestasjonen samt Apple TV (for iCloud-bilder eller Hjemmedeling).

* I Kina og India kan du bruke telefonnummeret ditt som Apple-ID.